Gacko: Protest bivših radnika Hidrogradnje

 

Dvadesetak nekadašnjih radnika Hidrogadnje danas se okupilo ispred kapije firme da po ko zna koji put izraze nezadovoljstvo zbog situacije u koju su dovedeni. Bivšeg direktora Radojicu Mandića optužuju da je firmu doveo do kolapsa, a stečajnog upravnika Radomira Jokića da ima diskriminatorski odnos prema radnicima.

Javnost treba da zna za stanje u Hidrogradnji, kažu bivši radnici ovog preduzeća

 

Izvor: Moja Hercegovina
Autor: Milanka Kovačević
 

Bivši direktor Radojica Mandić tvrdi da je na računima Hidrogradnje bilo 15.000.000 maraka kad je predao u ruke stečajnog upravnika i da je Vlada ta koja je donela odluku da ovo preduzeće ide u stečajnu reorganizaciju.

Stečajni upravnik Radomir Jokić odbacuje sve otužbe bivših radnika koje je nazvao penzionerima koji su neobavešteni, a tvrdi da ne postoji nikakav razlog za protest.

Blagoje Grubač je, kaže, imao sreću, za razliku od nekih kolega kojima nije povezan staž, da ode u penziju. Kaže da nije lako gotovo četrdeset godina provesti na građevini i ističe da od onog što je teškom mukom zaradio neće odustati.

 

Istrajaćemo u borbi za svoja prava – bivši radnik Hidrogradnje Blagoje Grubač

„Više od polovine radničkih potraživanja nije priznato. Stečajni upravnik je otpisao dugovanja prema nama iz godina pre 2009-te. Meni duguju 22 plate, 10 regresa i otpreminu za penziju. Ukupno je to oko 15.000 maraka. Stečajni upravnik je od toga otpisao pola, pa su moja zvanična potraživanja 7.000. Pred izbore su nam isplatili 15% od priznate sume. Ako nastave ovom dinamikom da isplaćuju naša potraživanja, trebaće im trideset godina, a do tada niko od nas neće biti živ“, objašnjava Grubač.

Radnici tvrde da je deo potraživanja zastareo jer im je bivši direktor obećao da će sve biti izmireno kada prodaju objekte u vlasništvu preduzeća. Grubač je ogorčen nerazumevanjem na koje nailaze i kaže da imaju veliku podršku kolega. Iako se na poslednjem protestu okupilo oko 140 radnika, danas ih je bilo tek nešto više od dvadeset, jer su, objašnjavaju, rasuti po celoj Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Ni Bratić Grujici nije ispalćena otpremnina i revoltiran je diskriminatorskim odnosom prema radnicima. Sa njim se slaže Radomir Vujović koji je nakon 35 godina rada sada na birou. Kaže da ne traži tuđe nego svoje, teško zarađeno. Od 12.000 koliko potražuje, do sada je naplatio 500 maraka.

Za pomoć su se obraćali svima, od Vlade do sudova, ali nisu nailazili na razumevanje

Pisali su predsedniku vlade, resornom ministarstvu, obraćali se sudovima, međutim, do sada nije bilo efekta. Tvrde da ih mnogo boli što njihovu muku niko nije bio spreman da sasluša. Smatraju da deo odgovornosti za situaciju u kojoj su se našli snosi i bivši direktor Radojica Mandić.

On, sa druge strane, tvrdi da je sve radio u korist radnika i Hidrogradnje, a da je preduzeće otišlo u stečaj, tačnije stečajnu reorganizaciju na zahtev Vlade RS

„2012. godine sam potpisao protokol sa vladom RS na osnovu kojeg je preduzeće otišlo u stečajnu reorganizaciju. Protokol su potpisali i sindikat i Vlada kao i menadžment preduzeća. Radnici su sami odgovorni što su dozvolili da im potraživanja zastare i to nije u mom domenu. Znam da je imovina bila dovoljna da se izmire sva dugovanja. Ne sporim nikome pravo da traže ono što im se duguje. A što se tiče obećanja, kad smo prodali Panoramu, više od polovine sume je ispalćeno za plate i doprinose i to po planu sindikata. O svemu tome imam i dokumentaciju, a sve to je dobro poznato i radnicima“, kaže Mandić i dodaje: „Otvaranjem stečaja na računima Hidrogradnje je ostalo 15.000.000 maraka što uz imovinu od oko 10.000.000 predstavlja tri puta više nego sva naša dugovanja. Samo je dnevna kamata bila hiljadu dolara. Zašto je neko njima potegao zastaru, ne znam. Pravo pitanje je zašto je preduzeće sa ovolikom imovinom otišlo u stečajnu reorganizaciju. Već treću godinu ona traje i još se ne zna kako će se završiti.“

Stečajni upravnik Radomir Jokić je u izjavi za Radio Gacko rekao da je protest neopravdan i smatra da ne protestuju radnici nego penzioneri koji su potpuno neobavešteni.

„Nikakvog osnova nema za protest. Onoliko koliko zna Poreska uprava koja je najveći poverilac, toliko zna i svaki poverilac koji je dovoljno obrazovan da razume o čemu se radi. Hidrogradnja ima dovoljno stečajne mase, dovoljno imovine da se može govoriti i o delimičnoj reorganizaciji preduzeća i dobrom namirenju poverilaca. Međutim, nerešeni imovinski odnosi, zatim loša kvalifikaciona struktura zaposlenih i loša klima za investiranje su ograničavajući faktori. Radimo na konceptu da ćemo jedan deo imovine koji nije vezan za delatnost pokušati da unovčimo, a vitalni deo da reorganizujemo.“

I dok stečajna reorganizacija traje bez naznaka kada bi mogla da se okonča i kakav bi njen ishod mogao da bude, radnici Hidrogradnje kažu da će istrajati u svojim namerama i da se neće odreći svojih potraživanja. Budući da je mirno okupljanje ostalo bez efekta, najavljuju radikalizaciju protesta.

O autoru

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: