Gacko: Poreznici zatvorili „Ugostiteljstvo i turizam”, 60 radnika ostaje bez posla!?

Inspektori Poreske uprave su danas nešto posle 15 časova zatvorili sve objekte preduzeća “Ugostiteljstvo i turizam” (UiT) u Gacku, na osnovu Rešenja o naplati iz pokretne imovine.

Svi-objekti-UiT-Gacko-zatvoreni-1

Izvor: Moja Hercegovina
Autor: Milanka Kovačević

Večeras će raditi samo hotel “Metohija” zbog toga što je u njemu smešteno 70-tak gostiju kojima je do sutra ostavljeno vreme da se odjave.

Plenidbom je, po svemu sudeći, stavljen katanac na nekoliko najlepših ugostiteljskih objekata u centru ovog hercegovačkog grada, a bez posla je ostalo oko 60 radnika ovog preduzeća.

UiT čini nekoliko ugostiteljskih objekata koji su u većinskom vlasništvu braće Milana, Sretka i Boža Vučenovića, a koja je procenjena na oko 5.000.000 maraka. Sud u Trebinju je pre godinu dana blokirao imovinu Vučenovića zbog sumnje da je stečena pranjem novca

Prema rečima pomoćnika direktora UiT Gacko, Željka Lukića, ova akcija poreske uprave za njih je bila iznenađujuća, budući da su svoje obaveze prema državi redovno servisirali:

“Zaključno sa 31. decembrom 2013. godine naš dug je iznosio 644.000 maraka. Do danas smo uspeli da vratimo140.000 jer mesečno uplaćujemo oko 21.000, čime u potpunosti pokrivamo naše obaveze prema državi. Danas su se pojavili iz Poreske uprave sa rešenjem i nalogom bez pečata i sa nečitkim potpisom. Svi smo iznenađeni ismatramo da je mnogo toga urađeno na brzinu”, kaže Lukić i dodaje da su u poslednje dve godine imali tri kontrole policijskih organa, a da su njihov rad pratile sve inspekcijske službe i da nije pronađena nijedna zamerka.

“Da li je cilj države da uništi firmu koja godišnje u Budžet uplati preko 300.000 maraka?”, pita Lukić.

Svi-objekti-UiT-Gacko-zatvoreni-2

Načelnik poštine Gacko pokušao je da pomogne zaposlenima. U razgovoru sa predsednicom sindikata Olgom Ružić i pomoćnikom direktora Željkom Lukićem pokušaće da nađu rešenje.

Susrećemo i radnicu sa suzama u očima. Očajna je jer su, kako kaže, dali sve od sebe da kako-tako održe “radni proces”, a ispostavilo se da je sve bilo uzalud:

“Većina mojih kolega ima preko 30 godina staža. Mi nigde nećemo moći da se zaposlimo. Ovde ima i osam bračnih parova. Oni su ostali bez egzistencije.”

U centru grada večeras sumorno. U mraku su četiri objekta, zaključana i prazna, a radnici su otišli kućama. Preko vrata samo traka Poreske uprave.

U hotelu gosti večeraju. Mnogi od njih su angažovani na poslovima u Termoelektrani. Sutra će morati da traže drugi smeštaj jer će u 10 časova poreznici zatvoriti i ovaj objekat.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: