Gacko: Maj(k)a sedam Šupića

Mudrost kaže da je samo ono što dajemo zaista naše. Čovek koji samo prima, a nikada ne daje, nalik je ustajalom jezeru, u kojem ostaje sve što u njega uđe, a sve što ostaje trune.

supic 0

Izvor: Moja Hercegovina

Autor: Milanka Kovačević
 

Višečlane porodice predstavljaju ilustraciju pomenute tvrdnje, a Dragan i Maja Šupić iz Gacka sa svoje sedmoro dece pravi su primer nesebičnosti i požrtvovanosti.

Glava porodice, Dragan Šupić, kaže da bilo kakvu pomoć nerado primaju jer pomoć i ne traže. Negativna iskustva su ih naučila da mnogo ne pričaju o sebi. Češće su nailazili na nerazumevanje i osude nego na podršku. Kao i drugi ljudi, trude se da prehrane svoju porodicu i da sinovima obezbede srećno i bezbrižno detinjstvo.

Senku na tu bezbrižnost stavlja ozbiljna bolest šestog po redu, Blagoja, kome je sa četiri meseca ustanovljeno da ima srčanu manu koja ozbiljno ugražava njegovo zdravlje.

Sada sedmogodišnji Blagoje Šupić je veseo dečak, uz braću raste, pravi nestašluke i kaže da mnogo voli da se igra žmurke

Iako roditelji vode računa da njegova fizička aktivnost bude umerena, Blagoje ima sasvim obično detinjstvo. Ovog septembra je krenuo u školu. Kaže da mu se i učiteljica i drugari mnogo sviđaju. Nije ljubitelj slatkiša, ali zato sarmu prosto obožava, iako mu je zbog problema sa srcem fizički razvoj usporen. Već dve godine vaga pokazuje nešto manje od 17 kilograma, a proteklog leta je porastao samo jedan centimetar.

Njegova majka Maja kaže da poslednjih dana, zbog infekcije, nije mogao da ide na nastavu, ali su mu drugovi redovno donosili domaći koji je radio.

Još kao četvoromesečnoj bebi Blagoju je ustanovljen ozbiljan zdravstveni problem. Srčani zalizak nije mogao u potpunosti da zatvori komoru, pa se krv vraćala. Zbog ove anomalije opasne po život, Blagoje je sa samo šest meseci imao prvu operaciju. Od tada do danas on je, uz redovne kontrole i lekarske preporuke, potpuno normalno rastao. Međutim, poslednjih godinu dana, njegovo stanje je iziskivalo redovnije praćenje.

Iako je sasvim razumljivo da redovni pregledi u Beogradu zahtevaju znatna materijalna sredstva, Šupići kažu da oni daju sve od sebe da svojoj deci obezbede normalno detinjstvo, a Blagoju sve što treba za lečenje. Pričaju nam da su komentari okoline neretko bili maliciozni, čak su im zamerali i što imaju auto, a to je razlog i što ne traže pomoć. Kažu: o svojoj deci možemo da brinemo i ni jednog posla se ne libimo.

supic 1

Beograd ne voli jer je tamo bolnica – Blagoje Šupić

 

”Pre tri godine, kad smo krenuli za Beograd, desio se udes u tunelu kod Višegrada. Ostali smo zarobljeni u autobusu, nismo mogli ni napred ni nazad sa svim onim izduvnim gasovima, Blagoje je pobledeo, gotovo da se borio za život, i mi smo se uplašili. Onda je suprug rekao da će prva stvar koju će uraditi kad se vrati u Gacko biti da podigne kredit i da kupimo auto, da imamo čime dete da vodimo na lečenje. Radili smo sve, izvlačili drva, prodavali ugalj, prevozili, zaista nam ništa nije teško za svoju decu”, priča Maja za “Moju Hercegovinu”.

Šupići žive u novoj i prostranoj kući. Iako ih ima dosta, sve je veoma uredno. Vidi se da su deca izuzetno disciplinovana, naučena od malena da vode računa jedno o drugom, a svi zajedno da brinu o Blagoju. Najmlađi sin Dušan predstavlja razonodu, ali i obavezu, budući da njegovi nestašluci angažuju braću da ga stalno drže na oku.

Kada je Maja uz Blagoja u Beogradu, njeni roditelji su tu da vode računa o dečacima. A oni im vraćaju svojom dobrotom i uspesima. Solidni su đaci, bave se sportom i umetnošću, pa na zidovima primećujemo mnoštvo medalja i pehara.

Životna borba Šupića je mnogo lakša otkad se Dragan zaposlio u RiTE Gacko.

Pa ipak, ljudska potreba da se podeli briga i pruži podrška i do sada je nalazila put do Šupića. Opština Gacko, ali i RiTE je pomagalo, mada, ne često i ne institucionalno.

Stoga se deo zajednice okupljene oko udruženja višečlanih porodica “Kolijevka” iz našeg grada aktivirao sa ciljem da pruži skromnu materijalnu, ali pre svega moralnu podršku, kojom će Šupićima dati do znanja da u svemu ovom nisu sami.

Članovi ”Kolijevke” su izdvojili 1.200 maraka, a u petak, 24. oktobra, organizuju humanitarnu priredbu pod nazivom „Blagoju od srca“, na kojoj će se kroz pesmu i igru malom Blagoju poželeti puno sreće.

Ona će mu svakako biti potrebna, jer u nedelju mali Gačanin putuje za Beograd, gde će narednih dana imati još jednu operaciju srca.

O autoru

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: