Gacko: Bitka za “Metohiju”!

Nakon što su sinoć zatvorili četiri ugostiteljska objekta preduzeća “Ugostiteljstvo i turizam” iz Gacka, inspektori Poreske uprave su danas oko podneva došli da stave katanac i na hotel Metohija. Budući da nisu imali sudski nalog, radnici i Uprava preduzeća su ih sprečili da plene imovinu, a inspektori sada čekaju na dalje instrukcije.

metohija 01

Izvor: Moja Hercegovina
Autor: Milanka Kovačević

Sinoć su zatvoreni svi ugostiteljski objekti UiT Gacko u centru grada: Gradska kafana, picerija Gačanka, poslastičarnica, kao i motel Košuta. Zbog sedamdesetak gostiju, hotel je ostavljen da radi tokom noći, a Upravi je naloženo da sobe isprazni do 10 časova.

U preduzeću kažu da su svoje obaveze prema državi izmirivali i ne vide razlog da se jedna firma u kojoj je zaposleno 60-tak radnika tako pusti niz vodu. Postavljaju pitanje zašto se njima pleni imovina dok drugi, čija su dugovanja u milionskim ciframa, nesmetano rade.

“Mi smo na dvadeset i nekom mestu na listi preduzeća-dužnika u Hercegovini. Postavljamo pitanje zašto se nama pleni imovina, Spremni smo da branimo svoj posao svim nenasilnim sredstvima. Državi plaćamo obaveze, dugove koje smo nasledili trudimo se da vraćamo, dovijamo se da održimo ove objekte otvorene i goste zadržimo, ali izgleda da u ovoj zemlji postoje dvostruki aršini”, revoltiran je pomoćnik direktora Željko Lukić. Dodaje da su od početka godine uplatili 132 hiljade maraka na račune Poreske uprave, dok je ukupno dugovanje nešto manje od 665 hiljada.

metohija 02

Inspektori Poreske uprave nisu imali sudski nalog

Radnici su od jutros u sali hotela. Sumorni i zabrinuti, čekaju razrešenje situacije. Čini se da je nada koja ih je svih godina držala, sada usahnula. Iako im poslodavac duguje 16 plata, a zdravstvenu knjižicu ne mogu da overe već tri godine, nadali su se da će stvari krenuti nabolje. Zatvaranje objekata će ih ostaviti bez posla i bez kakve-takve sigurnosti.

“Primili smo aprilsku platu za prošlu godinu, vidim umanjena. Pitam zašto, a kažu mi da je umanjena za doprinos za poplave. A poplava se desila ove godine. U Poreskoj upravi kažu da je to u skladu sa Zakonom i odlukama Vlade. Mi smo fenomeni nad fenomenima”, ogorčen je Milivoje Drašković koji već 40 godina radi u ovom preduzeću, kao i njegova supruga. Sada će, nakon toliko godina, kako stvari stoje, ostati bez posla.

metohija 03

Zabrinuti radnici iščekuju epilog

Iako je hotel imao ugovore sa firmama čiji su radnici angažovani na poslovima u Gacku, gosti će, po svemu sudeći, morati da nađu drugi smeštaj. Kažu da su zadovoljni uslugom i hranom, ali da su im poreznici rekli da će hotel ipak biti zatvoren, a imovina zaplenjena.

Direktor odeljenja Poreske uprave u Trebinju Dragan Tarailo danas se nije javljao na telefon. Iz Banje Luke nam je stigao kratak dopis u kome se kaže da je zaplena imovine posledica duga dva preduzeća iz Gacka: AD Planinsko dobro u iznosu od 1.261.834,58 КМ i AD Ugostiteljstvo i turizam koje duguje 664.458,29 КМ.
Oba preduzeća-dužnika su u većinskom vlasništvu braće Vučenović čija je imovina zamrznuta, a procenjuje se da u RS ona iznosi oko pet miliona maraka. Pred specijalnim sudom za organizovani kriminal optuženi su za dva krivična dela i to za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i za pranje novca.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: