Gačani obeležili dan opštine: Srcem uz braću iz Semberije!

Svetom arhijerejskom liturgijom i služenjem parastosa poginulim ustanicima i borcima palim za slobodu, danas je na Brljevu obilježen Dan opštine Gacko i 73 godišnjica od šestojunskog ustanka iz 1941. godine. Ovogodišnja svečanost protekla je skromno, a njen početak označen je svečanim iznošenjem zastave na Gat.

 

gacko a

Izvor: Gacko.rs

 

Naglašavajući značaj današnjeg dana, uz riječi dobrodošlice gostima i prisutnim mještanima Brljeva, obratio se načelnik opštine Gacko, Milan Radmilović.

Дан-општине-14-150x150

„Bilo koja generacija pravoslavaca nastanjenih devedesetih godina do danas u našem Gacku, procjenjujući u dugoj istoriji šta je najviše značilo za život ovog naroda, sa pravom je odlučila da je to baš današnji dan. Toj činjenici se ne može ništa dodati, ni oduzeti. Od tada do danas, mi smo ovdje svakog šestog juna, u čast onih koji su skoro goloruki po čitavoj porobljenoj Evropi podigli ustanak“, rekao je Radmilović.

 

Kao gost Dana opštine, bio je najavljen i dolazak profesora dr Velibora DŽomića, koji je iz opravdanih razloga izostao sa današnje svečanosti, a planirani istorijski čas održao je narodni poslanik, Vukota Govedarica.

U ime organizacionog odbora, prisutnima je uputio riječi dobrodošlice i predsjednik odbora, Željko Tepavčević, koji je istakao da je prvobitna zamisao organizacije skupa bila mnogo bogatija. Međutim, uzimajući u obzir nedaću koja je zadesila narod Semberije, svečanost se obilježava skromno ali u istorijsko-bogatom duhu. Naglasio je da će sredstva koja su se i prethodnih godina izdvajala za trpezu ljubavi, ove godine biti usmjerena za pomoć stanovništvu ugroženom poplavama.Дан-општине-13-150x150

U kulturno – umjetničkom dijelu programa učestvovali su KUD “Zelengora” Gacko, KUD “Izvor” Beograd, guslari i izvorna grupa iz udruženja “Tešan Podrugović”, kao i pjesnik Sreten Vidaković.

Pored predstavnika lokalne vlasti, svečanosti su prisustvovali i predstavnici Boračke organizacije opštine Gacko, predstavnici Golijskog sabora kulture i predstavnici Ravnogorskog pokreta iz Višegrada.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: