Gačani na Oplencu: Nije čudo što je Kralj Petar bio omiljeni srpski vladar

Nakon prošlogodišnje posete Belom dvoru u Beogradu proteklog vikenda članovi Kluba Gačana obišli su Oplenac.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ekskluzivno za Slobodnu Hercegovinu
piše: Slobodan Boban Drašković

Zahvaljujući našem istaknutom članu Miladinu Miloševiću, direktoru Arhiva Jugoslavije, u čijoj organizaciji je Klub Gačana prošle godine obišao Beli dvor u Beogradu, te imao retku priliku da bude dočekan i ugošćen od strane princa prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i princeze Katarine,ove godine upriličena je još veća čast i radost za naše članove.

Opet zahvaljujući Miloševiću,o kome su na svakom koraku na Oplencu govorili biranim rečima i našem agilnom sekretaru Trifku Vuci ukazala nam se prilika da posetimo “Zadužbinu kralja Petra Prvog”na Oplencu.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Petar Bumbić, Milimir Jegdić, Trifko Vuca, Nataša Vuca, Spasoje Mučibabić, Boban Drašković, Vera Crnogorac, Svetozar Crnogorac, Vlade Mišević i Tijana Jakovljević, čuči Jovan Vuca

Dočekani od strane predusretljivih i ljubaznih domaćina, upravnika i kustosa Zadužbine, pred nama se ukazala veličanstvena građevina kralja Petra Prvog: Unuk slavnog Vožda Karađorđa (čiji lik se nalazi na ikoni “Svetog Đorđa” iznad ulaznih vrata u hram), koji je nosio u sebi dušu celoga srpskog naroda i bio simbol herojstva i slobode.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ovu je sablju je u Sarajevu narod Hercegovine poklonio kralju Aleksandru. Sablju je izradila porodica Doder, drška je urađena od zlata sa 47 dijamanata i dva rubina a korice od čistog srebra

 

Posebno su Hercegovci vezani za kralja Petra, sećajući se njegovog junaštva još iz vremena ustanka u Hercegovini,kada je organizovao četu i stavio se na njeno čelo kao vojvoda Petar Mrkonjić.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ovaj telegram sadrži čuveni Austrougarski ultimatum upućen Srbiji (u njemu traže da pošalju svoju komisiju koja bi istraživala atentat u Sarajevu) a koji je Srbija odbila, čime je označen uvod u prvi svetski rat

 

Iz kratkog časa istorije saznali smo mnogo o Zadužbini,neverovatnoj upornosti koju je Kralj imao i preneo na potomstvo da bi završio zdanje vredno divljenja, kojim može da se ponosi vaskoliki srpski rod. Posle poklonjenja senima dva najveća vladara dinastije Karađorđevića, Voždu Karađorđu i kralju Petru Prvom ,čiji se grobovi nalaze u samoj crkvi, sišli smo u kriptu i u čudesnoj i nestvarnoj atmosferi dubokog poštovanja prema preminulim članovima dinastije Karađorđevića spoznali mnoge pojedinosti iz života kralja Petra Drugog, princa Tomislava, kneza Pavla, kraljice Marije i ostalih članova kraljevske porodice.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Milimir Jegdić,Trifko Vuca,Spasoje Mučibabić,Jovan Vuca,Svetozar Crnogorac,Petar Bumbić,Boban Drašković i Vlade Mišević

 

Zatim smo sa velikom pažnjom obišli kuću kralja Petra Prvog.Valjda je ta kuća najbolji dokaz zašto je kralj Petar najomiljeniji kralj u srpskom narodu.Veliki vladar i pre svega veliki čovek,

Petar Veliki Oslobodilac ili narodski Čika Pera je napravio skromnu kuću sa nekoliko odaja,od kojih neke nije ni koristio. Zapitao sam se da li su današnji vladari naših sudbina ikad bila u ovoj kući? Mogli bi ponešto da nauče, bez obzira što su se naučeni rodili!?.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Slobodan Drašković, Trifko Vuca i Svetozar Crnogorac

Danas je u toj kući muzej sa stalnom postavkom u kojoj jedno od centralnih mesta zauzima Sablja dimiskija,poklon naroda Hercegovine kralju Aleksandru Ujedinitelju, brojne ikone sa Svete Gore, jedinstvena kandila, ikona monaha koji je šezdeset godina u maslinovom drvetu rezbario neverovatno remek delo, ikone ruskih majstora koje su optočene zlatom i mnoge druge relikvije i dragocenosti neprocenjive vrednosti.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Posetu Oplencu i Topoli završili smo posetom kraljevskom vinskom podrumu, još jednom zadivljeni vizijom koju je kralj Petar imao i delima koje je ostavio iza sebe. Hektari i hektari vinograda na sunčanim padinama, za ono vreme najmodernija vinarija,vinski podrumi na dubini od 12 metara sa ogromnim buradima,magacini u kojima i danas ima stotinak flaša vina iz 1931 godine.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Iz te vinarije vina su se slala na sve evropske dvorove.Naravno da smo nezaboravan dan završili degustacijom vina, okrepili se i prisetili stihova jednog srpskog pesnika, koji se pita “Kakav je to kralj bio?” i daje odgovor: “Čudan neki kralj koga tabani svrbe, čarape pocepao oslobađajući Srbe….”

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: