Franku Neru drugi „Zlatni platan”

Drugi Zlatni platan ovogodišnjeg Festivala mediteranskog i evropskog filma pripao je poznatom talijanskom glumcu Franku Neru – za izuzetan doprinos evromediteranskog kinematografiji.

festival-naslovna

Izvor: Radio Trebinje
Autor: R.S.

Zlatni platan za Franka Nera uručen je Milanu Todoroviću, reditelju filma „Mamula“, u kojem je ovaj proslavljenji italijanski glumac ostvario svoju posljednju filmsku ulogu u produkcijama naših prostora.
Zahvljajujući na priznanju Franko Nero je u pismu organizatorima festivala poručio da „nagrada koja mu se uručuje nije samo jedna od mnogobrojnih priznanja na polici, već je okupana emocijama i divnim sjećanjima“, podsjetivši da je prostorima bivše Jugoslavije, prije „Mamule“, snimao filmove „Bitka na Neretvi“ i „Banović Strahinja“.
Dodjelom drugog Zlatnog platana i projekcijom filmova iz programa sedmog dana smotre – večeras je završen drugi Festival mediteranskog i evropskog filma.
Posljednje večeri, uoči zatvaranja festivala, prikazan je film „Banovića Strahinja“, reditelja Vatroslava Mimice, a nakon svečanosti zatvaranja i – grčko-srpski film „Mjesto zvano dom“, rediteljke Marije Duzo, te britanski film „Dva čađava dana“, reditelja Bena Pikeringa, čija je projekcija bila i premijera za jugoistočnu Evropu.
Zatvarajući festival načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Grada Trebinja Zoran Milošević rekao je da je filmski festival u posljednjih sedam dana nesumljivo obogatio kulturnu ponudu grada, zbog čega je Trebinje opredijeljeno da ovaj projekat i ubuduće podrži.
I ne samo to, već i da podignemo kriterijume – da Trebinje postane prepoznatljivo kao filmski centar, u kome će se ne samo prikazivati već i stvarati filmska umjetnost“, istakao je Milošević.

festival2„Ovaj festival je prije dvije godine imao svoje eksperimentalno izdanje, a ovo drugo je već znak da smo prohodali. To je i obaveza više za sve nas da se ovaj festival održi“, rekao je na svečanosti zatvaranja, u Galeriji Kulturnog centra, selektor festivala Peđa Milojević, posebno pozdravljajući namjere Ministarstva prosvjete i kulture da u Republici Srpskoj ustanovi filmski centar.
Po meni je Trebinje najlogičnije mjesto gdje bi trebao biti taj centar. Njegove mogućnosti, ljubav filmadžija prema Trebinju i Trebinjaca prema filmadžijama najbolje svjedoče tome u prilog“, istakao je Milojević.

festival1

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: