Foča: Osuđenici izložili rukotvorine

Kazneno-popravni zavod /KPZ/ Foča organizovao je izložbu suvenira, ikona i drugih ručnih radova nastalih u zatvorskoj radionici.

foca

Izvor: Srna
U okviru programa resocijalizacije, oko 50, od ukupno 350 osuđenika, bavi se izradom rukotvorina, čime se pripremaju za povratak u društvo.
U prostorijama privredne jedinice “Drina”, koja je sastavni dio KPZ-a, izložene su ikone rađene u različitim tehnikama, ukrasne flaše i drvene kutije, makete brodova i motocikala, te razni ukrasi od papira.
Načelnik Službe za prevaspitanje KPZ-a Foča Željko Bodiroga kaže da je proces resocijalizacije složen, da traje tokom cijelog perioda izdržavanja kazne i da je njegov cilj stvaranje korisnog člana društva.
On je istakao da je organizovanje slobodnog vremena samo jedan segment resocijalizacije.
“Osuđena lica svoje slobodno vrijeme artikulišu kroz kulturno-prosvjetne i sportske aktivnosti. Ovo je izložba ručnih radova onih osuđenika, koji kroz sekcije ostvaruju i materijalnu dobit”, rekao je Bodiroga, istakavši da se dosta osuđenika, nakon isteka kazne, nastavlja baviti ovim radom.
Direktor KPZ-a Foča Siniša Golijanin rekao je da je oko 55 odsto osuđenika radno angažovano na režijskim i na proizvodnim poslovima.
“Ovaj vid angažovanja posebno dobro dođe osuđenicima koji potiču iz socijalno ugroženih porodica, radi njihove egzistencije, ako uspiju da materalizuju svoj proizvod koji šalju porodicama. Stičući znanja i vještine, iskazuju kreativnost i maštu, tako da im je lakše izdržavanje kazne”, naveo je Golijanin.
Otvaranje izložbe, besjedama i recitacijama, uveličali su učenici Srednje bogoslovske škole iz Foče, uz pratnju na gitari profesora Osnovne muzičke škole Dušana Mirkova. Izložba će trajati do 8. marta, a i organizovana je u susret Danu žena.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: