Etno grupa Trag: Muzika stvorena u RS osvaja svijet (VIDEO)

Etno grupa” Trag” pjesmom je objedinila  vrijednosti jedne epohe, naglašavajući i ujedinjujući one idealne obrasce pojedinačnog i kolektivnog postojanja jednoga naroda.

3

 

Ekskluzivno za Slobodnu Hercegovinu 
Tekst: Tijana Trklja

Ova grupa postoji od 2003. godine. Članove sastava okupila je ljubav prema narodnom stvaralaštvu. Grupu je osnovalo nekoliko mladih entuzijasta iz KUD-a “Slavko Mandić” u Laktašima. Najzaslužniji je Goran Ćetojević koji je u ono vrijeme, kada to na ovom prostoru nije bilo naročito popularno, imao volje, energije i ljubavi da se bavi ovakvom muzikom i okupi nekoliko zaljubljenika na tom putu.
Članovi Etno grupe “Trag” su mladi, obrazovani i uspešni, Kako nam kažu, ne planiraju nigde da se sele, nego u Srpskoj da stvaraju a sa svetom svoja ostvarenja dele. Verni čuvari narodnog melosa “Traga” su vokali: Velentina i Vesna Milekić, Tanja Danojević, Ivana Stojčić, pomoćni vokal Slađana Kodžo, zatim instrumentalisti: Jelena Škrbić ( violina), Dragan Grahovac( bas gitara, harmonika), Dragan Marković ( klavijature), Mirko Lučić ( gitara), Zoran Vujić ( perkusije), Goran Pivašević ( frule, gajde, kaval i vokal). Članovi “Traga” su visoko obrazovani u raznim profilima – među njima su diplomirani ekonomisti, pravnik, arhitekta, elektro inžinjer, profesor nemačkog, profesora srpskog jezika i književnosti.
9
Okosnicu repertoara “Traga” čine pesme iz Srbije, svih krajeva BiH, Crne Gore, Makedonije i Bugarske, ali i obrade ruskih i ciganskih pesama. Do pesama “Tragači” dolaze na različite načine: u arhivskim snimcima, etnomuzikološkim zapisima sa terena ili dođu do njih usmenim putem. “Ponekad nam i poneko iz naše publike priđe posle koncerta ili se javi naknadno da nam ostavi u amanet kakvu pesmu koju mu je pevala njegova baka, majka itd. To znaju biti veoma lepa iskustva i susreti kroz muziku”, ispričali su nam “tragači”. U želji da izvornu muziku spasu od zaborava, ali i približe uhu današnje publike, “tragači” su su je utkali u sopstvene aranžmane. Akcenat je na tradicionalnim instrumentima (frule, gajde, kaval, tarabuke, tapan), a tu su i klasični instrumenti., Etno grupa “Trag” već ima brojne uspešne koncertne nastupe u regionu i svetu.

5

 

Bez daha, sa suzama u očima i iskrenim osmehom na licu, ostavljali su i publiku Rusiji, Nemačkoj, Holandiji, Švicarskoj.Etno grupa “Trag” je nedavno nastupala i sa grupom “Vrelo” u Kusturičinoj operi “Dom za vešanje”, nastupali su sa braćom Teofilovićima, Biljom Krstić i “Bistrikom”, oktetom “Istočnik”, grupom “Iva”, Ivanom Žigon, “Kosovskim božurima”, ali i svetskim imenima poput poznatih ruskih pevačica: Ina Želanaja i Marina Devjatova, poljskom grupom “Zako power”,bugarskim ansamblom “Angelite”, tuvinskim ansamblom “Hun Hur Tu”, Divnom LJubojević i “Melodima” itd. Tragači kažu da su već krenuli sa promocijom svom novog albuma širom BiH, uskoro će na turneju i u Srbiju, ali i po celom svetu.

 

– Mi se nadamo da smo uspjeli da za dvanaest godina rada i postojanja formiramo svoj prepoznatljiv muzički izraz. Podržavamo i sve one koji se na drugačiji način od nas bave tradicionalnom muzikom jer ona zaista nudi mnoštvo mogućnosti i pristupa. Često posjećujemo koncerte ili čak preslušavamo stare arhivske i terenske snimke izvornog pjevanja, autentičnog, a s druge strane pokušavamo pratiti i sve one koji su otišli drastičnije u modifikovanje tradicionalnih elemenata, zaključuje Valentina Milekić „traganje”za Slobodnu Hercegovinu.

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: