ERS: Poskupljenje struje opravdano

Termoelektrane u Republici Srpskoj neće moći pozitivno da posluju po postojećim cijenama električne energije i eventualni zahtjevi ovih preduzeća za povećanjem cijene struje – za Elektroprivredu su potpuno realni i opravdani, potvrdila je generalni direktor Elektroprivrede RS Branislava Milekić, nakon današnjeg sastanka u Trebinju sa ministrom privrede, energetike i rudarstva RS Petrom Đokićem.

ERS-Djokic

Izvor: Radio Trebinje
Tekst: R.S.

ERS razmatra sve svoje unutrašnje mogućnosti u vezi sa racionalizacijom određenih troškova da bi što dalje odgodila povećanje cijene električne energije, odnosno kako bi to povećanje bilo svedeno na najmanji mogući nivo. Ali zahtjevi proizvodnih preduzeća i distribucija su potpuno opravdani i već odavno je zrela situacija da dođe do poskupljenja struje“, istakla je Milekićeva.

Ona je pojasnila da su štete od poplava, u iznosu od 68 miliona KM, koje su sanirane iz vlastitih sredstava, znatno veći stepen otkrivke od očekivanog u rudniku Gacku, koji otežava i poskupljuje eksploataciju uglja, samo su neki od razloga koji su značajno usložili poslovanje elektroprivrednih preduzeća u prošloj godini, a zbog čega su obje termoelektrane sistema poslovale sa gubicima.

„Konsolidovani finansijski rezultat Elektroprivrede RS biće ipak pozitivan – neće tu biti neka velika dobit, ali makar i simbolično – ostvarićemo dobit“, rekla je Milekićeva.

Djokic_posjeta_izjave

 

Na novinarsko pitanje – da li su otežani uslovi poslovanja elektroprivrednih preduzeća dijelom uzrokovani i prekomjernim zapošljavanjem, Milekićeva odgovara da je „kao javno preduzeće Elektroprivreda morala da preuzeme dio društvene odgovornosti u okolnostima velike nezaposlenosti“.

„Elektroprivreda jeste zaposlila određen broj ljudi, koji su prije svega bili iz kategorije porodica poginulih boraca i socijalno ugroženih. Negdje je možda tu došlo i do greške oko broja zaposlenih, što će u narednom periodu morati da se ispegla, prirodnim odlaskom ljudi u penziju ili na neki drugi način. Ali naši zahtjevi za izmjenu cijena električne energije, ukoliko do njih i dođe, neće biti bazirani na povećanju mase sredstava za lična primanja – onoliko koliko je do sada bilo određeno u tarifnom postupku, toliko ćemo rasporediti između sebe, pa koliko kome pripadne“, pojasnila je ona.

Ministar privrede, energetike i rudarstva Petar Đokić kaže da će u narednom periodu biti sve učinjeno da se racionalizuju troškovi u svim organizacionim jedinicama ERS-a, dodajući da Vlada se bježi ni od pitanja odgovornosti za loše ovogodišnje rezultate.

On je rekao da očekuje da će povećanje cijene električne energije, ako do njega dođe, biti minimalno, te da neće ugroziti poziciju Elektroprivrede RS kao najjeftinijeg snadbjevača strujom u regionu.

Dakle, povećanje cijene struje ne smatramo velikim problemom ako je ono opravdano – ali ako ćemo cijenom električne energije pokrivati sve ono što nije dobro u sistemu, naravno da ću i sam biti protiv toga. Dakle, hoćemo potpunu racionalizaciju svih troškova i poboljšanje finansijskog rezultata. Nije dovoljno da on bude samo pozitivan, želimo da obezbijedi daleko veću dobit, koja će biti usmjerena na razvoj i drugih sektora“, rekao je Đokić.

Đokić je rekao da je jedna od tema razgovora sa čelnim ljudima Elektroprivrede bila i pitanje budućih investicija, dodajući da će za 15-ak dana potpuno biti završena projektna dokumentacija za izgradnju HE Dabar, te da slijede aktivnosti na iznalaženju modaliteta finansiranja ovog značajnog projekta.

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: