Eparhijski dani od 7-11. februara

izvor: Eparhija Zahumsko-Hercegovačka i Primorska

Eparhija Zahumsko-Hercegovačka i Primorska od 7. do 11. februara organizuje Eparhijske dane kojima proslavlja Slavu eparhije uz niz svečanosti i događaja.

 

eparhijski dani

Od 8. do 10. februara biće organizovan i simposion na temu „Teologija u javnoj sferi” na kojem će uzeti učešće eminetne ličnosti iz javnog i crkvenog života, a tom prilikom obilježiće se i 20 godina postojanja časopisa Vidoslov. U ovim danima biće služene Svete Liturgije, organizovan obilazak manastira, muzeja, vinograda i vinarija, biće priređena izložba fotografija.

 

Glavna svečanost predviđena je za 9. februar (nedjelja) kada će u Sabornom hramu u Trebinju biti služena Sveta Arhijerejska Liturgija.

SIMPOSION
“Teologija u javnoj sferi”

Simposion „Teologija u javnoj sferi” će se održati u organizaciji Eparhije Зahumsko-hercegovačke u Trebinju, u periodu od 7. do 11. februara 2014. godine.
Centralna tema Simposiona jeste mjesto hrišćanske teologije u savremenom svijetu. Da li teologija može i treba da ima značaj u javnom životu, a ne samo unutar crkvene zajednice? Prevazilazeći apriorne pozitivne ili negativne odgovore na ovo pitanje, namjera skupa je da kritički vrednuje aktuelno mjesto teologije u našem društvu i da pokuša da postavi smjernice za budućnost. Budući da tematika skupa prevazilazi teološke okvire, na skupu će uzeti učešće relevantni predavači koji će ovo temu osvijetliti iz četiri perspektive. Svakoj od njih biće posvećena zasebna sesija:

  1. Teologija i politika;
  2. Teologija i kultura;
  3. Teologija i nauka;
  4. Teologija i društvo.

Fokus Simposiona nije samo na pitanju: „Šta teologija može pružiti savremenom svijetu?”, nego i na pitanju: „Šta svijet, odnosno javna sfera, može pružiti teologiji?”, budući da istinsko bogoslovlje, iako se nadahnjuje iz vječnosti (Eshatona), nikada nije aistorično i vankontekstualno.
Predviđeno je da svaka od sesija traje 3 sata. U radu svake sesije učestvovaće četiri predavača koji će izlagati u vremenskom okviru od 25-30 minuta. Ostatak vremena predviđen je za diskusiju.
Na simposionu učešće će uzeti eminentne ličnosti kako iz teologije tako i iz javnog života: Mitropolit Amfilohije (Radović), Episkop (umirovljeni) Atanasije (Jevtić), fra Mile Babić, Đorđe Vukadinović, Bogoljub Šijaković, Slobodan Antonić, Oleg Soldat, Petar Jevremović, Dejan Nikolić, Nino Rapsudić i drugi.
U subotu, 8. februara, održaće se prve dvije sesije (Teologija i politika i Teologija i kultura).
Glavna svečanost, proslave Eparhije ЗHiP, predviđena je za nedjelju, 9. februara, kada će biti služena Sveta Arhijerejska Liturgija. Vrijeme poslije svečanog ručka, predviđeno je za obilazak okolnih manastira i neformalne susrete.
U ponedeljak, 10. februara, održaće se preostale dvije sesije (Teologija i nauka i Teologija i društvo), i Simposion će biti svečano zaključen.
U utorak, 11. februara, proslaviće se Prenos moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca, slava Eparhije Зahumsko-hercegovačke.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: