Elektroprivreda RS: I u januaru rekordi

Povećani dotoci i međudotoci na hidroenergetskim sistemima Republike Srpske uslovili su da januarski plan proizvodnje bude ispunjen nekoliko dana prije isteka mjeseca i da bude prebačen za čak 12%.

ILIJA TAMINDZIJA

Izvor: Trebinje danas
Tekst: V.D.

Ilija Tamindžija, direktor Direkcije za razvoj u Elektroprivredi RS, kaže da, osim obilnih januarskih padavina, povećanu proizvodnju duguju i tehničkim spremnostima samih elektrana.

„Iako su vodostaji svih rijeka u porastu, najvažnije je da nismo imali poplava, a viškovi proizvodnje se planiraju za izvoz, kao i za zalihe“, kaže Tamindžija i dodaje da su i Hidroelektrane na Trebišnjici, ali i Bočac i Višegrad prebacili plan proizvodnje.

On objašnjava da su hidroelektrane Elektroprivrede Republike Srpske proizvele oko 280 gigavat sati električne energije, te da prebačaj plana od 12% iznosi 31 gigavat sat električne energije koji je proizveden više od plana.
“Hidrologija je bila iznad plana na svim slivovima, pa su HE na Trebišnjici ostvarile za 2,33% više od plana, HE na Drini za 17,87% više od plana, a HE na Vrbasu za 46,67% više od plana”, pojašnjava Tamindžija.

Za razliku od prošlogodišnje rekordne proizvodnje, Elektroprivreda RS je djelimično redukovala plan, ponajviše zbog višemjesečne revitalizacije agregata u Dubrovniku koja će početi u junu, a koja se mora uraditi jer je ovaj agregat, koji je u sastavu sistema Hidroelektrana na Trebišnjici, u upotrebi 50 godina.

Ovogodišnji plan proizvodnje u elektranama Elektroprivrede RS iznosi 5.490 gigavat časova, što je za oko 75 gigavat časova manje u odnosu na proizvedenu električnu energiju u prošloj godini…

 

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: