Ekskluzivno: Blagovještenje u manastiru Žitomislić! (Besjeda vladike Grigorija video)

Proslavi manastirske slave Blagovještenja Presvete Bogorodice u Žitomisliću pored brojnog naroda iz cele Hercegovine prisustvovali i predstavnici zavičajnih udruženja Hercegovaca u Srbiji

 zitomislic 5

Ekskluzivno za Slobodnu Hercegovinu
tekst i foto: Bojan Ekmečić

 

Praznik Blagovještenju Presvete Bogorodice, u manastiru Žitomisliću, jutros je uz brojne sveštenike liturgiju služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop Zahumsko Hercegovački i Primorski Grigorije.
Uz brojni narod iz okolnih mjesta, liturgiji su prisustvovali i članovi hercegovačkih udruženja iz Srbije.

Episkop je u besjedi istakao, da se radujemo i da se manje sekiramo, tako samo sebi idemo na štetu.

zitomislic 2

– Draga Braćo i sestre arhanđeo, Gavrilo, javio se Prečistoj Djevi Mariji u Nazaretu, pozdravivši je rečima: Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti mađu ženama! Začuđenoj i uplašenoj Djevi arhanđeo objašnjava neobičan pozdrav: Ne boj se, Marija, jer si našla blagodat u Boga! I evo začećeš, i rodićeš sina i nadenućeš mu ime Isus. On će biti veliki, i nazvaće se Sin Višnjega, i daće mu Gospod Bog presto Davida oca Njegovog. I carevaće nad domom Jakovljevim vavek, i carstvu Njegovom neće biti kraja.

zitomislic 1

Na Marijino pitanje, kako će to biti kad ne zna za muža, arhanđeo Gavrilo odgovara: Duh Sveti doći će na tebe, i sila Višnjega oseniće te; zato i ono što će se roditi biće sveto, i nazvaće se Sin Božji. Prečista Djeva pokorno odgovara: Evo sluškinje Gospodnje, neka mi bude po reči tvojoj. Neka ste blagosloveni, neka je najviše blagoslovena djevojčica Ana, koja se danas krstila. Neka vam je na zdravlje i spasenje, služba božija i da ste blagosloveni u ime Oca, Sina i Svetoga duha. Amin!

zitomidslic 6

 

 

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: