Ekskluzivno: Sledeće nedelje počinje zidanje Hrama Vaskresenja u Prebilovcima!

Kako Slobodna Hercegovina ekskluzivno saznaje tokom sledeće nedelje biće nastavljeni radovi na obnovi Hrama Vaskrsenja u Prebilovcima

prebilovci gradnja

Piše: Trifko Ćorović
 

– Radnici i mašinerija se spremaju da sledeće nedelje nastave radove na obnovi hrama, na redu je zidanje crkve. A ukoliko budu pristizali prilozi, nadamo se da će se odmah nastaviti i sa postavljanjem krova – potvrdio je za Slobodnu Hercegovinu dobro obavešten izvor.

Nakon septembra prošle godine i izlivanja temelja radovi na obnovi prebilovačkog hrama su utihnuli. Mesecima je priliv dobrovoljnih sredstava bio mali, a o samom hramu se nije puno govorilo.

Krajem januara SND “Prebilovci” i sajt Slobodna Hercegovina pokrenuli su akciju “Podignimo Prebilovce”, koju su podržala sva zavičajna udruženja Hercegovaca u Srbiji.

Layout 1

Nakon što su članovi udruženja obišli početkom aprila Prebilovce, o čemu je sajt Slobodna Hercegovina opširno pisao, krenulo se sa donatorskim večerima.

Društvo guslara “Stara Hercegovina” je održalo do sada koncerte u Pančevu i Smederevu, a planiran je koncert 31. maja u Subotici, a potom slede koncerti u Vršcu, Novom Sadu, Beogradu…

Udruženje Hercegovaca iz Zrenjanina je akciju prikupljanja sredstava izvelo u sklopu festivala vojvođanskih guslara, a Klub Gačana u Beogradu, kao i Udruženje Konjičana u Novom Sadu su uplatili novčana sredstva. Članovi udruženja su mimo toga i ličnim prilozima dali svoj doprinos u prikupljanju pomoći.

 

 

Istovremeno na RTS je prikazana nedavno nagrađena emisija “Prebilovci-selo stradalnika” autora Branka Stankovića, tvorca kultnog serijala “Kvadratura kruga”. Na RTRS-u je u sklopu dokumentarnih priloga Mire Lolić-Močević prikazan serijal “ Stan Neretvo” koji takođe svedoči o prebilovačkom stradanju. Zahvaljujući RTRS-u snimljen je i spot etno grupe “Zahumlje” za pesmu “Kol’ko snage Humska zemlja ima” čiji je autor stihova vladika Grigorije.

Nastavak radova je veliko ohrabrenje za sav dosadašnji trud, ali i još veća obaveza da se ne posustane u radu, već da i u vremenu koje dolazi akcija “Podignimo Prebilovce” doživi pravi zenit.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: