EKSKLUZIVNO: Na Vračaru služena prva liturgija posvećena Svetim Prebilovačkim novomučenicima

Jutros je u maloj crkvi Svetog Save u Beogradu molitveno proslavljena liturgija posvećena Svetim Prebilovačkim i drugim donjohercegovačkim mučenicima

IMG_0042

(foto: Slobodna Hercegovina)

Autor: Trifko Ćorović
Foto: Slobodna Hercegovina

Puno je simbolike u činjenici da se baš u hramu Svetog Save na Vračaru proslavlja praznik i prva liturgija posvećena „hercegovačkom Vračaru“.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve je na majskom zasjedanju ove godine jednodušno doneo odluku da se Sveti Prebilovački novomučenici (čije su mošti velikim delom uništene od strane hrvatskih snaga u junu 1992,) upišu u Diptih Svetih, sa datumom proslavljanja 24. jul/6.avgust, kako će biti upisano u crkveni kalendar.

04

Da nije bilo žrtava prebilovačkih, danas ne bi bilo ni slobodne Srpske: Protojerej Budimir Zekanović (foto: Slobodna Hercegovina)

Nakon ove odluke Sinoda SPC današnja liturgija ima i veliki istorijski značaj, jer je prva koja je posvećena ovim svetiteljima.
U vrlo nadahnutoj propovedi otac Budimir Zekanović podsetio je na priču o Kainu i sav besmisao bratoubilačkog stradanja, koji oduvek, pa i danas prati ljudski rod na celoj planeti.

00

(foto: Slobodna Hercegovina)

– Vaskrsenja ne biva bez smrti. Prebilovački mučenici, ali i ostali stradalnici i iz drugih krajeva položili su svoje živote samo zbog svog imena i svoje vere. Da bi danas Republika Srpska postojala i živela slobodno, proliveno je mnogo nevine krvi  – rekao je protojerej Budimir Zekanović i nastavio:

– Iako nas geografski deli Drina, reč je o jedinstvenom duhovnom prostoru. Osuđujući zločine, u ovom svetom Hramu,  uvek podsećamo na reči patrijarha srpskog Pavla „budimo ljudi“.

07

(foto: Slobodna Hercegovina)

Prvoj istorijskog liturgiji posvećenoj Svetim Prebilovačkim novomučenicima prisustvovao je veliki broj vernika. Hercegovci su slogom pokazali svoju snagu, pa je bilo lepo videti okupljene predstavnike svih beogradskih hercegovačkih udruženja: Milenko Jahura-predsednik SND Prebilovci, Svetozar Crnogorac- predsednik Kluba Gačana u Beogradu i zamenik predsednika zajedničkog Koordinacionog odbora, Žarko J. Ratković- predsednik udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ u Beogradu, Miodrag Dunđerović-predsednik Kluba Bilećana, Zoran Janjić-predsednik udruženja Nevesinjaca, Slobodan Drašković-predsednik Saveza guslara Srbije, Milenko Čabrilo-u ime ZK „Hercegovac“ iz Pančeva, Milenko Lalović-ratni komandant.

13

Složna braća: Predstavnici hercegovačkih udruženja zajedno u parohijskom domu na Vračaru (foto: Slobodna Hercegovina)

Pored navedenih, bilo je tu još dosta uglednih Hercegovaca: Božo Glogovac, Miloš Marković, Slobodan Aćimović, Vojo Babić, Veliša Miljanović, Mihajlo Adžović, Božo Ćorović…
Među okupljenima posebnu pažnju je izazvala i Biljana Plavšić, bivša predsednica RS.

10

Nije propustila da se pokloni Prebilovačkim mučenicima: Biljana Plavšić, bivša predsednica Republike Srpske (foto: Slobodna Hercegovina)

Primećena je i grupa francuskih turista koja se u želji da obiđe Svetosavsku svetinju zatekla na  liturgiji.

15

Nerazdvojni prijatelji: Veliša Miljanović i Milenko Lalović (foto: Slobodna Hercegovina)

U samim Prebilovcima, u slavu Svetih Prebilovačkih novomučenika, služiće se Sveta liturgija u hramu, koji je, građevinski, pred završetkom, u subotu 9.avgusta, u 8. časova. Tim povodom, u Prebilovcima će biti tradicionalno okupljanje potomaka i poštovalaca Novomučenika.

IMG_0075

(foto: Slobodna Hercegovina)

 

 

 

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: