EKSKLUZIVNO Hercegovci, još smo jači: Obnovljeno Udruženje Trebinjaca u Beogradu “Jovan Dučić”

Udruženje Trebinjaca u Beogradu “Jovan Dučić” sinoć je na izbornoj skupštini održanoj u prepunoj svečanoj sali parohijskog doma Svetog Save na Vračaru izabralo novo rukovodstvo i predstavilo nosi statut. Novi predsednik Udruženja je Žarko Ratković, direktor Višnjica Restorani d.o.o., a potpredsednici su Mirko Butulija, zamenik generalnog direktora AMS Osiguranja i Uglješa Mrdić savetnik u Ministarstvu pravde .

 

Tekst: Trifko Ćorović
Foto: Slobodna Hercegovina

 

 

IMG_7285

Novi predsednik Udruženja Trebinjaca: Žarko Ratković (foto: Slobodna Hercegovina)

Prvi predsednik Udruženja, legendarni Radomir Šika Begenišić vodio je skupštinu. Udruženje je izmenilo statut i uz svoj naziv dodalo ime Jovana Dučića. Time je najavljeno da će u svom budućem radu posebnu pažnju usmeriti liku i delu najpoznatijeg Trebinjca.

IMG_7279

Među svojima: Vladimir Grbić je sa ćerkom došao da podrži skupštinu (foto: Slobodna Hercegovina)

Među mnogim uglednim Hercegovcima koji su došli da podrže ovaj skup posebnu pažnju je izazvao potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije i član odbojkaške Kuće slavnih Vladimir Grbić.

IMG_7294

Ponosan na zemljake u Beogradu: Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja (foto: Slobodna Hercegovina)

Prisutnima se u ime opštine Trebinje obratio gradonačelnik Slavko Vučurević koji je preneo pozdrave iz Trebinja i cele Hercegovine ovom skupu.

IMG_7303

Zajedno smo jači: Svetozar Crnogorac, predsednik Kluba Gačana u Beogradu (foto: Slobodna Hercegovina)

Domaćine je pozdravio Svetozar Crnogorac, predsednik Kluba Gačana u Beogradu i izrazio nadu i uverenje da će, u saradnji sa ostalim udruženjima Hercegovaca u Srbiji, ova dva kluba blisko sarađivati, apostrofirajući podizanje hrama u Prebilovcima, kao zajednički zadatak. Među prisutnima su bili i predsednici nekoliko hercegovačkih zavičajnih udruženja: Uroš Milojević (Zrenjanin), Miodrag Dunđerović (klub Bilećana) i Milenko Jahura (SND Prebilovci).

IMG_7312

Prijatelj Trebinja: Miodrag Linta, član Odbora za dijasporu u Vladi Srbije

Gostima se, potom, u ime Odbora za dijasporu Vlade Srbije obratio i narodni poslanik Miodrag Linta, koji je podsetio na dosadašnje aktivnosti, koje su provedene u sklopu Odbora, ali i obećao da će nastojati da u narednom periodu Istočna Hercegovina bude dva puta godišnje redovna tema Odbora za dijasporu.

IMG_7324

Nova energija: Uglješa Mrdić, potpredsednik Udruženja (foto: Slobodna Hercegovina)

Uglješa Mrdić, novi potpredsednik Udruženja podsetio je na prošlogodišnju posetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića kada je postao i počasni građanin Trebinja i izrazio uverenje da će veze Trebinja i Srbije u budućnosti bići još čvršće.

IMG_7336

Osnovna škola “Jovan Dučić” pokrenula mnoge akcije: Slobodan Marinković, direktor škole (foto: Slobodna Hercegovina)

Domaćine je pozdravio Slobodan Marinković, direktor škole “Jovan Dučić” u Beogradu. On se zahvalio Udruženju i profesoru Žarku Butuliji na pomoći u prikupljanju značajnih finansijskih sredstava kojim je škola napravila niz akcija:

  •  postavljanje nove biste Jovana Dučića,
  • štampanje publikacije,
  • izložba 190 eksponata u holu škole pod nazivom “Jovan Dučić u diplomatiji”.
    Ova izložba bi uskoro trebalo da bude predstavljena u svim gradovima u kojima je proslavljeni Trebinjac radio kao amabasador svoje domovine.
  • Učešće učenika na Dučićevim večerima poezije u Trebinju održanim od 4. do 8. novembra prošle godine
  • štampanje Dučićevog lista povodom dana škole – 12. marta
IMG_7360

Pomogao akciju prikupljanjem sredstava: Profesor Žarko Butulija (foto: Slobodna Hercegovina)

Profesor Žarko Butulija je podsetio da Dučič nikad nije bio tuđ među svojima, a da je uvek bio svoj među tuđima i naglasio da su se pozivu da finansijski podrže projekat škole “Jovan Dučić” u Beogradu, rado odazvali Trebinjci i prijatelji Trebinja iz cele Srbije. Ekskluzivno za sajt Slobodna Hercegovina potvrdio je da je u saradnji sa arhivom Jugoslavije u toku priprema kapitalnog Dučićevog dela, knjige koju je napisao 1908. godine u Rimu pod naslovom “Anekcija BiH-srpsko pitanje”. Promocija ove knjige bi trebala uskoro da bude u Andrićgradu.

IMG_7372

Plaketa legendarnom Šiki: Uglješa Mrdić, Božidar Glogovac, Radomir Šika Begenišić, Žarko Ratković, Žarko Butulija i Mirko Butulija (foto: Slobodna Hercegovina)

Dosadašnji predsednik Udruženja Božidar Glogovac je u svom duhovitom maniru rekao da se “riješio samara” i poželeo puno sreće u daljem radu novom rukovodstvu.

Novi predsednik Žarko Ratković se zahvalio svima koji su se odazvali pozivu. U ime Udruženja dodelio je posebnu plaketu jednom od utemeljivača i prvom predsedniku Radomiru Šiki Begenišiću.

IMG_7282

Tesno:Više od 200 ljudi se okupilo u parohijskom domu Hrama Svetog Save na Vračaru (foto: Slobodna Hercegovina)

Trebinjci su nakon izborne skupštine, druženje nastavili u svom omiljenom okupljalištu, restoranu “Ušće” na Novom Beogradu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: