Ekskluzivno! Etno grupa “Zahumlje”: Naša je obaveza da 9. avgusta budemo u Prebilovcima!

Za Slobodnu Hercegovinu ekskluzivno  govore članovi etno grupe “Zahumlje” koji su pesmom “Kol´ko snage Humska zemlja ima” po tekstu Vladike Grigorija  postali zaštitni znak obnove Hrama u Prebilovcima

zahumlje 00

Tekst: Trifko Ćorović
Foto: Privatan album FB 

Etno grupa “Zahumlje” postoji četiri godine, ali punu afirmaciju i popularnost je stekla na spotu snimanom za obnovu hrama Vaskrsenja u Prebilovcima. Ova grupa mladih ljudi, studenata rasutih daleko od rodnog Trebinja snagom vere boji svoje pesme. Neizmerno su zahvalni vladiki Grigoriju koji im je dao blagoslov da komponuju njegovu pesmu “Kol´ko snage Humska zemlja ima”.

zahumlje 02

Pesma je postala svojevrsna duhovna himna i rado je slušaju Hercegovci na svim meridijanima. Koristi se i kao pozivnica svim pravoslavnim hrišćanima da uzmu učešća u davanju priloga za Hram u kome će biti mošti odnedavno kanonizovanih Svetih Prebilovačkih velikomučenika i na taj način duhovno uzdignu sebe.

“Zahumljani” su vrlo srećni i ponosni što se primiče i otvaranje pomenutog Hrama i bez ikakve dileme dobro znaju gde će biti 9. avgusta. Ovoga puta umesto na temeljima na kojima su snimali spot, ući će u Hram.

marija ninkovic
Ekskluzivno za portal Slobodna Hercegovina o radu grupe, njenim počecima i planovima pričaju članovi: Marina Milojević, Marija Ninković, Marina  Mišeljić i Bojan Srba.

–  Kako je nastala grupa “Zahumlje”?

Ideja o samom osnivanju proistekle je iz ljubavi prema tradiciji i izvornoj muzici. Na neki način možemo reći da nas je spojio i odlazak na bogosluzenja u Sabornom hramu. Iz toga je proisteklo druženje a potom i osnivanje “Zahunlja”. Ljubav i dobra saradnja nam je pomogla da se održimo i stvorimo ciljnu predstavu o radu, zahvaljujuci čemu danas mozemo biti ponosni.

– Koliko grupa ima članova?

Etno grupa “Zahumlje” osnovana je u maju 2010-te na inicijativu Marine Milojević. Na početku sastojala se od par članova, koje ne bismo posebno isticali. Intezivnim radom brzo se udvostručila, pa sada broji 11 članova: Marija Ninković, Nina Radlović, Marina Mišeljić, Nataša Đurić, Bojan Srba, Predrag Ilić i Marina Milojević su vokali, dok instrumentalni dio grupe čine: Snježana Gnjatić (klavijature), Kristina Pejanović (violina), Nikola Jelačić (gitara) i Nikola Miljković (bas gitara).

– “Zahumljani ” su studenti koji su tokom godine daleko od Trebinja. Kako funkcionišete tokom školske godine?

Održava nas ljubav prema muzici i želja za njegovanjem tradicionalnog duha. To nas podstiče da se radujemo svakom novom dolasku u Trebinje, nastupu i druženju. Dogovaramo se i trudimo da uskladimo obaveze i da što više vremena provedemo u rodnom gradu.


–  Pesma “Kol´ko snage Humska zemlja ima” postala je svojevrsna duhovna hercegovačka himna.  Kako je došlo do saradnje između autora teksta Vladike Grigorija i vas?

Veoma smo zahvalni vladiki Grigoriju koji je pružio veliku podršku radu i napretku naše grupe. Odavno smo znali za tekst pesme koju je napisao naš Vladika. Došli smo na ideju da bi je mogli obraditi onako kako smo  je mi prepoznali. Tražili smo blagoslov od Vladike, što je on sa oduševljenjem prihvatio. Prionuli  smo na rad i  uradili muziku i aranžman za pjesmu. Tada nam nije bilo ni na kraj pameti da će  biti tako prihvaćena. Danas smo veoma  ponosni što je pjesma postala obilježje pomoći  Hrama Vaskresenja u Prebilovcima i što je Hercegovci, kako rekoste, prepoznaju kao svoju duhovnu himnu.

marina milojevic

–  Kakav je osećaj snimati spot na mestu najvećeg hercegovačkog stratišta?

Osjećanja prilikom snimanja spota  bila su pomiješana. Znajući kakvu je tragediju na tom mjestu pretrpio naš narod obuzela nas je tuga. Istovremeno, svijest o tome da bi pjesma mogla doprinijeti da se Hram podigne ulivala je veliku radost i ojačala emocije. Ovim putem bi se javno  zahvalili SPC i našoj Zahumsko-hercegovačkoj eparhiji  što su nam pružili takvu čast.

– Da li ćete biti u Prebilovcima 9. avgusta na svečanom otvaranju Hrama i prvoj liturgiji posvećenoj Svetim Prebilovačkim Velikomučenicima?

Naša je obaveza da budemo u Prebilovcima. Sigurno će se tog dana u Prebilovcima skupiti veliki broj naših ljudi sa svih strana i biće poseban osjećaj pjevati na prostoru koji se, za svega par mjeseci, na radost svih nas, u potpunosti promjenio.

–  Da li ste izdali CD? Kakvi su vam planovi?

Projekat kao što je izdavanje CD-a iziskuje veliko vrijeme, a kako smo veći dio godine razdvojeni do sada nismo se mogli upustiti u takav projekat. Stalo nam je da ostanemo svoji i damo poseban pečat. Zato nam je najvažniji kvalitet pjesama. Ekskluzivno za Slobodnu Hercegovinu možemo da najavimo da ćemo uskoro objaviti dvije nove pjesme. Jedna govori o Hercegovini, druga o Kosovu. Tekst su napisale monahinje, a muziku je uradio naš bivši član gitarista Nikola Bjelica.

yahumlje 05

– Najteže je dobiti priznanje u rodnom gradu.Gde je veća vaša popularnost u Trebinju ili u nekim drugim sredinama?

Mnogi umjetnici su opterećeni reakcijom  svojih sugrađana. Mi o tome nismo  razmišljali. Ušli smo otvorenog srca i sa ljubavlju prema onome što radimo. Naši Trebinjci su to prepoznali i  jako lijepo su nas  prihvatili. Koncerti su puni, a pažnju i podršku od svojih sugrađana dobijamo na svakom koraku zbog čega im se i ovoga puta zahvaljujemo.

–  U Srbiji postoji 15-ak hercegovačkih udruženja koji organizuju razne priredbe, druženja, sijela. Da li sarađujete sa nekima od njih. Koliko često gostujete u Srbiji?

Imali smo više planova i poziva, ali spletom okolnosti, još nismo gostovali u Srbiji. U Hercegovini gotovo da nema kuće koja nema nekog svog u Srbiji, pa nam je poznato da se naši zemljaci u Srbiji druže i okupljaju u želji da sačuvaju tradiciju. A baš takav motiv su imali i “Zahumljani” prilikom osnivanja, pa se nadamo da ćemo zapjevati zajedno na nekom hercegovačkom sijelu. Koristimo priliku da pozdravimo sve čitaoce portala Slobodna Hercegovina.

 

 

 

. 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: