Ekskluzivno: Donatorsko veče Hercegovaca u Subotici

Prikupljeno je oko 200.000 dinara, a prihod će biti  podeljen za pomoć u sanaciji od poplava u RS i Srbiji.

Tekst: Trifko Ćorović
Foto: Slobodna Hercegovina

Iako najmlađe po stažu, a po geografskom položaju najdalje od zavičaja, Udruženje “Hercegovina” iz Bačkog Dušanova priredilo je veličanstveno dontaorsko veče u sali Hotela “Patria” u Subotici. Prvobitno, ovo veče bilo je predviđeno kao nastavak akcije “Podignimo Prebilovce”, ali je zbog nedavnih katastrofalnih poplava i na preporuku i blagoslov vladike Grigorija pomoć podeljena za sanaciju šteta u Republici Srpskoj i Srbiji.

IMG_9147

Domaćin: Sreten Pištalo

Na večeri je prikupljeno oko 200.000 dinara koji će biti bratski podeljene na obe srpske zemlje.

IMG_9419

Ko je bio domaćin, a ko je bio gost…

Ipak, najjači utisak koji su prisutni poneli iz Subotice je desetominutni isečak iz nagrađenog dokumentarnog filma “Prebilovci-selo stradalnika”, autora Branka Stankovića, koji je takođe bio gost ove večeri. Uzdasi, poneki jecaj, kao i očigledan šok kod onih koji su film prvi put imali priliku da pogledaju, presekao je dugotrajni aplauz. Od Branka Stankovića smo saznali da je ovaj izuzetan film nastao na samo jednom snimanju u samo jednom danu što je van svih standarda, ali udahnuta količina istine, ljubavi i emocija dala je neponovljiv rezultat.

 

IMG_9323

Utisak večeri: Branko Stanković, autor filma “Prebilovci – selo stradalnika”

Vredni domaćini ovog skupa Sreten Pištalo i Boro Vukajlović su najavili da će se donatorsko veče posvećeno obnovi hrama Vaskrsenja u Prebilovcima održati sredinom oktobra. Obzirom na sve ono što smo imali priliku da vidimo ove večeri u Subotici u reči vrednih domaćina ne treba sumnjati. Među gostima su bili Đorđo Radojičić i Jovanka Ivanišević ispred udruženja Hercegovaca u Novom Sadu, dok je u ime Kluba Gačana u Beogradu zemljake podržao predsednik Svetozar Crnogorac.

IMG_9136

Kad ona peva, svi stoje mirno: Tamara Štricki

Izuzetno bogat program započeo je himnom “Bože pravde” koju je izvela Tamara Štricki, mlada profesorka muzičke škole u Subotici, posle koje je u ime domaćina goste pozdravio Sreten Pištalo, predsednik Udruženja “Hercegovina”. O naporima Vlade Srbije suočenoj sa posledicama katastrofalnih polava pričao je Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga, a u ime Episkopa Bačkog g. Irineja skup je blagoslovio protojerej Miodrag Šipka.

IMG_9175

Moramo biti jači od nevolja koje su nas snašle: Dragi Vučković

IMG_9181

Blagoslov: Protojerej Miodrag Šipka

Uz stare srpske pesme Isidora Bajića, gosti su mogli uživati u izuzetnom glasu, sopranu Alenke Ponjević koja je otpevala i ariju iz opere “Karmen” uz klavirsku pratnju Mirne Mirkov Stes.

IMG_9216

Plenila i glasom i stasom: Alenka Ponjević

Prvak Narodnog pozorišta iz Subotice glumac Miloš Stanković izveo je monodramu, da bi se potom gostima obratio legendarni tvorac “Mostarskih kiša” Pero Zubac.

IMG_9245

Povratak Mostaru: Pero Zubac

IMG_9230

Srbine, brate: Miloš Stanković

 

Publika je mogla da čuje i vrlo nadahnutu gatačku pesnikinju Daru Radojević, a ovakvi skupovi se ne mogu zamisliti bez trebinjskog pesnika Božidara Glogovca i profesora Jova Radoša.

IMG_9275

Gde su Hercegovci tu je i pesnik Božo Glogovac

IMG_9295

Mnogi su je čuli prvi put: Pesnikinja Dara Radojević oduševila zemljake

IMG_9353

Potresle ga scene iz Prebilovaca: Prof. dr Jovo Radoš

 

Književnik Radovan Ždrale zaključio je da nam se sva stradanja, pa i ove nevolje sa vremenom ne dešavaju jer smo gori, već bolji od drugih.

IMG_9336

Teško bi neki drugi narod izdržao sve muke naše muke: Radovan Ždrale

Da bez gusala razgovora nema potvrdio je guslarski šampion Veljko Đuranović, član guslarskog društva “Stara Hercegovina”.

IMG_9411

Nije štedeo ni grlo ni strune: Guslarski šampion Veljko Đuranović

A imali smo prililiku čuti Dejana Anđelkovića na prvaka Srbije na fruli i gajdama, kao i frulaša Cvijetina Milakovića.

IMG_9346

Šampion na fruli: Dejan Anđelković

IMG_9393

Cvijetin Milaković

Pored učenika muzičke škole iz Subotice čuli smo i gange u izvedbi muške pevačke grupe KUD “Blagoje Parović” iz Gajdobre. Etno pjesmama predstavila se i izuzetno talentovana Anđela Pejak.

IMG_9400

Talenat: Anđela Pejak

IMG_9383

Nema raja bez rodnog kraja: Muška pjevačka grupa iz Gajdobre

Program je besprekorno vodio Milivoje Beštić, a do kasno u noć gusle su odjekivale Suboticom iz šampionskih struna Veljka Đuranović

IMG_9161

Najmlađi gost: Ja sam Vuk i imam 4 godine

IMG_9263

IMG_9402

Prijatelji: Branko Stanković, Svetozar Crnogorac i Veljko Đuranović

IMG_9406

Za uspomenu: Pero Zubac i Boro Vukajlović

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: