Dušan Mrakić, državni sekretar za energetiku

Dušan Mrakić: Hercegovina je već u našim planovima!

U emotivnom tonu svojim zemljacima, obratio se i Dušan Mrakić, državni sekretar za energetiku.

– Energetika mora da bude glavna tema buduće saradnje RS i Srbije. Srpska energetika je u jednom trenutku zaista bila pred prodajom. Ponuda je već bila spakovana i energetika je trebalo da doživi sudbinu naftne industrije. Prodaja je zaustavljena u zadnji čas i napravljena je nova vizija razvoja energetike u budućnosti, i sadašnja politička garnitura ne razmišlja da prodaje energetske resurse. Napravili smo sporazum sa Italijom u koji je uključena i RS odnosno i istočna Hercegovina. Ugovor predviđa da će deo električne energije koji se isporučuje Italiji biti od elektrana koje se grade na Drini. Jedna od tih elektrana je predviđena da bude „Buk Bijela”. Imali smo razgovor i sa Crnom Gorom, problem je bio njihov Zakon o zaštiti životne sredine, ali posle obavljenih razgovora sa njihovim ministrom postoji raspoloženje da se ti problemi otklone i da se krene sa izgradnjom elektrane velike „Buk Bijele”, a na taj način ranije bi se došlo do popravke puta između Foče i Tjentišta, što je u ovom trenutku najgora deonica puta do istočne Hercegovine.

Ideja da elektroprivrede Srbije i RS oforme zajedničku kompaniju, po Mrakićevim rečima nije strana, materijal je pripremljen pre par godina.

– Postoji dokumenat koji je sačinjen i koji predviđa da Elektroprivrede Republike Srpske i Srbije naprave zajedničku kompaniju, međutim da bi se tako nešto ostvarilo potrebno je da se malo više političkih stvari odigra. Očekujem da će se kad-tad pristupiti realizaciji tog plana. U tom materijalu je predviđeno da centar ove kompanije bude negde na granici Bajina Bašta ili negde u RS, tek ideja nam je bila da sav višak električne energije preko ovog međudržavnog sporazuma prodamo Italijanima. Ovde u Srbiji postoje kritičari sporazuma sa Italijanima, a uglavnom je reč o ljudima koji su učestvovali u potpisivanju prvih dokumenata sa Italijanima, a danas kada se taj plan primenjuje postali su glavni kritičari, jer su u međuvremenu postali opozicija. Ali to je politika, kad si na vlasti podržavaš nešto, a u opoziciji kritikuješ. I ovde u Srbiji kao i u RS postoje nesuglasice, ali mora se razgovarati i tražiti zajedničko rešenje jer je to jedini način za opstanak. Verujem da će naš predsednik unaprediti naše odnose i da ćeministarstva preduzeti određene korake. U ministarstvu energetike istočna Hercegovina se već nalazi u pojedinim projektima.

 

MRAKIĆ ODGOVORIO PRTILU:
Ko je protiv ugovora sa Italijanima, taj je protiv interesa Srbije!
slobodan-Prtilo-uz-antrfile

Slobodan Prtilo, predsednik skupštine opštine Trebinje

Slobodan Prtilo, predsednik skupštine opštine Trebinje izrazio je bojazan da bi ugovor sa Italijom na međudržavnom nivou mogao da bude sredstvo pritiska da se „Elektroprivreda RS” u budućnosti veže za BiH.

– Ko je protiv tog sporazuma, otvoreno mogu da kažem, taj je protiv interesa države Srbije. Cena koju bi plaćali Italijani veća je skoro za deset puta od sadašnje, a ukoliko Srbiji bude potrebna „zelena energija” ne mora da je prodaje Italijanima. Svaka pomisao da se „Elektroprivreda RS” poveže sa bilo kim osim Srbije je potpuno neprirodna – energično je odgovorio Mrakić.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: