Dučićev dan obeležen i na Kalemegdanu

Povodom 71. godišnjice od smrti Jovana Dučića danas je Udruženje Trebinjaca „Jovan Dučić” u Beogradu, u prisustvu velikog broja poštovaoca lika i dela „knjaza pesnika“, odalo počast i položilo buket ruža na njegov spomenik na Kalemegdanu prisećajući se njegovog života i poezije

IMG_7872

Tekst: Aleksandar Bojović (Politika)
Foto: Slobodna Hercegovina

Žarko J. Ratković, predsednik “Udruženja Trebinjaca Jovan Dučić u Beogradu”  je  prilikom nedavne promocije obnavljanja rada zavičajnog udruženja najavio da će u budućnosti veliku pažnju poklanjati najpoznatijem Trebinjcu. Tako se danas u organizaciji ovog udruženja na svečan način obeležio Dučićev dan i u Beogradu. U prisustvu velikog broja Beograđana, koje su dobrim delom činili Trebinjci i Hercegovci ispred Dučičeve biste na Kalemegdanu upriličena je priredba na kojoj su učestvovali učenici OŠ “Jovan Dučić” iz Beograda i poznati srpski pesnik Milosav Tešić, laureat Dučićeve nagrade.

IMG_7882

Violinstkinje OŠ “Jovan Dučić”, pedagog Mirjana Stepanović i direktor Slobodan Marinković

– Tačno pre 71 godinu u Srbiji se prenela vest da je u dalekoj Americi umro Jovan Dučić. U slavu poezije i u čast Dučića okupili su se njegovi poštovaoci da obeleže ovaj dan. I u Trebinju se održavaju večeri posvećene Dučićevoj pesmi, jer je on velikan srpske poezije i književnosti – rekao je na otvaranju ovog skupa domaćin Žarko J. Ratković.

IMG_7870

Učenici OŠ „Jovan Dučić” iz Beograda otpevali su himnu svoje škole, Dučićevu pesmu „Moja ljubav” i „Pesmu“ Gavrila Principa, po melodiji, koju je specijalno za ovu priliku komponavala profesorka muzičkog Dubravka Tomić.

IMG_7896

Pesnik Milosav Tešić recitira Dučićevu “Pesmu”

Pesnik Milosav Tešić odrecitovao je Dučićevu „Pesmu” i svoje stihove „Časno je biti”.

– Dučić je početkom prethodnog veka, u razdoblju koje se naziva „zlatnim vekom srpske poezije”, svojom snažnom subjektivnošću i misaonošću, kao i pesničkim vizionarstvom uveo nove, dotad nepoznate, visoke tonove u srpsko pesništvo – naglasio je Tešić, čija će poetika biti tema naučnog skupa Dučićevih večeri naredne godine u Trebinju.

IMG_7918

Mirjana Stepanović, pedagog škole i Žarko J. Ratković položili su buket ruža na bistu Jovana Dučića

Na kraju su Mirjana Stepanović, pedagog škole i Žarko J. Ratković položili buket ruža na bistu Jovana Dučića, a nisu zaboravili cveće ni za njegovog zemljaka i savremenika legendarnog Aleksu Šantića.

IMG_7923

Nisu zaboravili ni Aleksu Šantića

IMG_7933

Za uspomenu: Profesor Žarko Butulija, Rade Petrović zamenik generalnog direktora Direkcije za opšte poslove Narodne banke Srbije i Slobodan Marinković direktor osnovne škole “Jovan Dučić” u Beogradu

IMG_7869

Najmlađi poštovaoc lika i dela Jovana Dučića

IMG_7888

Dirigent: Dubravka Tomić, profesorka muzičkog u OŠ “Jovan Dučić”

 

IMG_7861

Uvek među zemljacima: Slobodan Boban Drašković, predsednik guslarskog društva “Stara Hercegovina”

IMG_7853

Iako su žurili na avion, dvoje čeških turista, ostali su do kraja priredbe i pokazali interesovanje za Jovana Dučića

IMG_7850

Trebinje u srcu: Jovo Drobnjak i Neđo Maksimović

IMG_7820

Zemljačka podrška: Žarko Ratković i Zoran Janjić, predsednik Udruženja Nevesinjaca u Beogradu

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: