Dubrovački biskup prvi put u Trebinju: Nastojimo zaliječiti rane naših podjela

Prvog dana simpozijuma „Teologija u javnoj sferi“ među gostima bio je i dubrovački biskup monsinjor Mate Uzinić, čiji je dolazak u Trebinje , prvi nakon rata, domaćin simpozijuma episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije ocijenio veoma važnim događajem.

uzinicIzvor:Radio Trebinje
Tekst: R.S.

„Meni je drago da sam ovdje i da je ovo na neki način nastavak naših zajedničkih napora i molitava, koje već godinama vladika Grigorije i ja preduzimamo u Dubrovniku. Nastojimo nekako zaliječiti rane i naših naroda i crkve, jer nismo samo kao narod podijeljeni, već i kao crkva“, rekao je monsinjor Uzinić novinarima, dodajući da je kroz Trebinje „ranije samo prolazio, i da se ovdje nikada nije zadržavao“.
Na pitanje da li će u pravoslavnoj crkvi u Trebinju sa vladikom zahumsko-hercegovačkim održati zajedničku molitvu, kao što je to ranije bio slučaj sa katoličkom u Dubrovniku, Uzinić je rekao „da neće, jer zajednička molitva nije planirana programom simpozijuma“.
On je pojasnio da se i nadležnosti vladike i biskupa razlikuju, jer je Dubrovnik dio pravoslavne Eparhije zahumsko-hercegovačke, dok Trebinje nije u jurisdikciji dubrovačkog, već biskupa trebinjsko-mrkanskog.
Veze sa politikom kompromituju ulogu crkve
Uzinić je dodao da je na simpozijumu i što „želi čuti razmišljanja pravoslavnih teologa na temu odnosa crkve i politike“, jer tu temu smatra veoma važnom u vremenu sekularizovanog svijeta.
Monsinjor je pojasnio da je sekularizacija nužnost, na koju treba pozitivno da gledamo jer je po svojoj suštini hrišćanska, utemeljena na Hristovom učenju, koji u Jevanđelju na pitanje – čiji je novčić odgovara: ‘Dajte caru ono što je carevo, a Bogu ono što je Božije’.

uzinic3
„Ovdje ne mislim na sekularizam koji nas, crkvu, potpuno želi isključiti iz života, nego na sekularizam u kojem država i društvo znaju svoje kompetencije, a crkva i kršćani svoje. Samo u tako shvaćenom pojmu prestaje utjecaj crkve na društveni i politički život, ali i društva i politike na crkvu“, smatra monsinjor Uzinić.
Uzinić je rekao da crkva danas u sekularnom svijetu treba da ima trostruku ulogu – najprije „da odgaja vjernika i osposobljava da oni, kao vjernici, unose kršćanske vrijednosti u aktuelnu diktaturu moralnog relativizma“, zatim da bude „savjest svijeta, čija je dužnost da digne svoj glas protiv zla“, te da „navješćuje Evanđelje“, u čemu ništa ne smije da je sprječava ili kompromituje.
„Ako se crkva naveže na bilo koju političku stranku postaje nesposobna da upozorava da je nešto zlo i potiče ono što je dobro. Vezanjem za neku političku opciju crkva kompomitira svoje poslenje da svima navješćuje Evanđelje“, zaključio je Uzinić.

O autoru
Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: