Drugi Sabor Konjičana u Beogradu

Na Konjičke večeri dolazi sе  srcem i ono što dođe,to je taj kremen-kamen,koji želi da čuva zavičajne korijene,da ih na mlade prenosi i pokaže da „nije sve propalo-kad propalo sve je“

. IMG_0029

 

Izvor: Udruženje Srba iz Konjica
Autor: Milivoje Beštić

A na drugo,sada već tradicionalno, Veče Konjičana i prijatelja, 18-og oktobra 2014. u Domu Vojske u Beogradu došlo se,ne toliko brojno,koliko dušom i srcem. Žitelji „sjeverne kapije Hercegovine“ i njihovi potomci pokazali su i ovoga puta kako se njeguje vjera,kultura i duhovnost i kako se tradicija ovog parčeta zemlje Hercegove prenosi novim naraštajima.

 

89
Dugo pripreman, dobro organizovan i veseo,zabavan i raspjevan-to su obilježja zavičajnog skupa Srba Konjičana u srcu glavnom grada. Sve s časom dobrijem,a mirom Božijem!Više od 200 učesnika, raznovrstan program,mladi privrednici kao dobročinitelji i uspješni organizatori-to je jednodušna ocijena ovog Sabora,koji je,nakon prošlogodišnjeg okupljanja u Novom Sadu, prerastao u tradiciju.

IMG_0002

-Naša je želja i namjera da se treći Sabor održi 2015.godine u ravnom Banatu,gdje živi ponajviše Konjičana,potomaka solunskih dobrovoljaca sa gornje Neretve, tačnije u Zrenjaninu- rekao je u pozdravnoj besjedi predsjednik Udruženja Milorad-Mišo Lazarević.On je izrazio zadovoljstvo što na večeri dolazi sve više mladih i najavio da se uveliko radi na podizanju Spomen-obilježja svim srpskim žrtvama opštine Konjic u proteklom ratu i to u Pravoslavnoj kapeli Gradskog groblja u Konjicu.
Domaćin Večeri dr Miodrag Manigoda sa dosta emocija govorio je da ne smijemo dozvoliti da za 20 godina naši mladi pitaju-a gdje je to Konjic? I šta je to Konjic? I kuda to teče Neretva?…Zato na ovakve skupove dolazi sa djecom i porodicom i zato je sa nestrpljenjem čekao proglašenje najmlađeg i najstarijeg učesnika Večeri.. Hodajući od stola do stola i nazdravljajući svima,kao pravi srpski domaćin, dr Manigoda je na licu nosio radost zbog ovog beogradskog ljudovanja i drugovanja,uz nadu da će se Udruženju povratiti i drugi koji trenutno nisu u ovom „zavičajnom kolu“ plemenitih namjera.
IMG_0019
Dolazeći sa „izvora zavičajnog“ispod Prenja,Visočice,Bjelašnice,Bitovnje i Ivan planine, konjički paroh sveštenik Milan Bužanin je podsjetio da sada u konjičkoj opštini živi jedva 300 srpskih duša,ali da se obnavljaju 13 crkava i kapela na području opštine i da se za praznike preostali Srbi okupljaju i u vjeri istrajavaju..
Veče Konjičana su blagoslovili protojerej –stavrofor Ratko Savić i protojerej Lazar Manigoda, koji su predvodili i molitvu u Hristu za sve stradale Konjičane u proteklom otadžbinskom ratu ,i za sve preminule između dva Sabora..

IMG_9987
Program je himnom „Bože pravde“ otvorila 14-ogodišnja Marija Sandić iz Beograda,a tradicionlani pozdrav uz strune i gudalo prenio poznati narodni guslar Đorđe Tanović iz GD „Stara Hercegovina“.Oko njega će kasnije, u drugom dijelu etno-programa biti sastavljen krug ljubavi,kad je započeo pjesme o Konjicu,Hercegovini,herojima i mučenicima srpskim,jer su svi željeli da pjevaju predvoćeni moćnim glasom Đorđa Tanovića i još moćnijim zvukom „srpske petstoljetke i pamtivijeka“.
LJepotu ženske izvorne pjesme,ali i pjesme sa Kosova i Metohije, dočarale su Sestre Sandić-Marija i Milena. Mi samo seje zapjevati znale,kad smo sedam godina imale!..

STF_4318

Svu vještinu i poruku narodne igre prenio je Dječiji sastav KUD „Šumadija 05“ iz Novog Beograda,koji predvodi umjetnički rukovodilac Dragan Žmirić i njegova braća Ivan i Milan.Iako postoji tek 10 godina društvo je koreografijama „Igre iz Šumadije“ i „Žubori Nišave“ pokazalo da su već prepoznatljivi čuvar srpske igre i pjesme.
Poetsaki kutak večeri pripao je vrlom hercegovačkom poeti Božidaru Glogovcu sa poemom „Rađajte Srpkinje majke“,(iako su se citirali i stihovi Nova Krtolice),dok je zdravičar Vukojica Sandić,po starom običaju, darovao rukovet najljepših želja Konjičanima i Hercegovcima,kao znanim čuvarima tradicije na,koje se treba ugledati..
Burno je pozdravljen i najmlađi učesnik večeri Damjan Glogovac,koji je sa nepune dvije godine i porodicom stigao iz Novog Sada,dok je Milka Arnautović na plećima,staračkom štapu i uz pomoć sina Mladena, donijela svojih 88 ljeta i primila prigodan dar kao najstariji posjetilac Kako pojasni voditelj, mali Damjan je osmo koljeno, osmi pas Glogovaca koji su iz Miruša kod Bileće doselili u Čičevo podno Konjica. Mladi su, inače, od voditelja Milivoja Beštića imali priliku da čuju dosta zanimljivosti o neponovljivom prirodnom ambijentu konjičkog kraja i ljudima-domaćinima, radišama i nacionalnim pamtišama..

STF_4346
Iznenađenje večeri svakako je bio nastup Bojane Peković iz Kraljeva sa guslama, koju znamo kao pobjednika serijala „Ja imam talenat“ 2012. RTS,a,čiji čaroban glas uz strune i gudalo nikog nije ostavio ravnodušnim.Pogotovu kad je pjevala o Milunki Savić-srpskoj heroini iz Velikog rata.
Organizaciju ove večeri u Beogradu pomogli su,između ostalih, dobročinitelji: Nebojša Žuža,vlasnik firme „NEXIKO“ doo Sremčica-Beograd,, Nebojša Manigoda sa firmom „JOMINI „ doo Novi Beograd, preduzeće „ALSIKO“ doo Beograd Siniše Magazina,zatim „RGM-PAK“ doo iz Gornjeg Milanovca Rajka Šinika, G-2 „MITEL ARMS“ doo iz Beograda Ognjana Gavrilovića, i drugih,darujući tako nove sokove života ovom Udruženju.Neće srpske potamnjeti zore-kad imamo ovakve dobrotvore..U dobru davali, u boljem im se vraćalo!
Davno je bila prevalila ponoć i kazaljke su pokazivale da je već stigla sveta nedjelja-Tomindan,a solisti i orkestar i dalje su nizali pjesmu za pjesmom. Između dvije pjesme,čuli smo glas: -Ovo su programi koji se ne odjavljuju, jer se sloga i ljubav hercegovačka i konjička odjavit ne mogu..Što ljubav stvori-to vijekove živi.Hoćemo da vjerujemo u onu Šantićevu „Snaga je naša planinska rijeka“.I zato-do novog susreta,do trećeg Sabora!

O autoru

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: