Dragan Grahovac: Svjetsko, a nevesinjsko (1)

U pripremi je nova knjiga poznatog nevesinjskog novinara Dragana Grahovca „Svjetsko, a nevesinjsko”. Prenosimo nekoliko zanimljivih priloga iz radnog materijala

nevesinje djevojke

  • Lijepe žene iz Nevesinja još u 13. i 14. vijeku bile su cijenjene među dubrovačkim gosparima. Dubrovački arhiv pominje Milicu Radostinu, Pribnu Radoslavovu, Brajanu, Pribnu Miloševu kao žene izuzetne ljepote.

nevesinje 1900

  • Više od polovine muških imena stanovnika nekadašnje Nevesinjske župe u osnovi je imalo „rad“. Najpopularnija su bila Radisav, Radiša, Radoslav, Radoje.
  • Srpska pravoslavna osnovna škola u Nevesinju otvorena je 1869. godine. Prvi učitelj bio je Jovan Gaćinović ( 1851 – 1902 ) koji je tada važio za najpismenijeg Srbina u Nevesinju.
  • Iako su oskudijevali u hrani i oružju ustanici iz slavne „Nevesinjske puške“ pokazivali su visok moral. Na Vaskrs 1877. godine vojvoda Petar Radović je jedno jaje podijelio na 17 dijelova i njime omrsio ustanike koji su već naredni dan na bojnom polju pokazali veliko junaštvo.
  • Veliki dobrotvor i industrijalac iz Nevesinja Petar Dika ( 1883 – 1973) u Mozambiku je poslije Drugog svjetskog rata crnačkoj sirotinji poklonio naselje sa 34 stambene zgrade, dva staračka doma i dvije škole. Svoje imanje u Madridu pretvorio je u dobrotvorni fond za pomoć siromašnim.

srpska vojska 1918

  • Srpska vojska u Prvom svjetskom ratu ušla je u Nevesinje iz pravca Mostara uoči Aranđelovdana 20. novembra 1918. godine u 16 časova. Silna sniježna mećava nije spriječila narod Nevesinja da u velikom broju i sa radošću dočeka oslobodioce. Sutradan, u Oficirskom paviljonu, prota Jefto Vujović presjekao je slavski kolač prvom jugoslovenskom komandantu Nevesinja kapetanu Dragoljubu Mihajloviću.

lazar milanovi

  • Lazar Milanović iz Nevesinja je najmlađi nosilac Karađorđeve zvezde, ordena za zasluge prema kralju i otadžbini. Sa nepunih 19 godina učestvovao je u osvajanju Kajmakčalana u Prvom svjetskom ratu pokazujući veliku hrabrost. Više puta je ranjavan, a nakon rata je radio u Sreskom sudu.

hasan amo nevesinje 1940

  • Hasan Čamo iz Sopilja, učesnik Uloškog ustanka iz 1882. dobio je sina u 106. godini. NJegova supruga imala je tada 37 godina. Čamo se ženio četiri puta i iz tih brakova imao je 28 djece.
vaso benderac levo sedi

Vaso Benderać levo sedi

  • U blizini Denvera u američkoj državi Kolorado jedna planina nosi ime nevesinjskog pilota Vasa Benderaća. Kao član posade američkog vazduhoplovstva tokom Drugog svjetskog rata Benderać je pokazao zadivljujuću hrabrost i umijeće u borbama protiv njemačke avijacije.

nevesinje snijeg

  • U Nevesinju je 23. avgusta 1940. pao snijeg.

 

Izvor: Radio Nevesinje

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: