Dom penzionera Trebinje: Veća potražnja od ponude

  • Na području istočne Hercegovine postoji samo jedna ustanova koja vodi brigu o ljudima u trećoj životnoj dobi, a to je Dom penzionera u Trebinju.

DOM-PENZIONERA

Izvor: P.Mucović / Dnevni Avaz

Ova javna ustanova osnovana je 2005. godine sredstvima koja je osigurala Vlada RS. Smještajni kapaciteti Doma su 120 ležajeva.

– Trenutno imamo 116 korisnika i ne možemo više nijednog primiti jer smo neke sobe morali pretvoriti u jednokrevetne. Evidentan je nedostatak smještajnog kapaciteta na ovom prostoru. Primjenjujemo cijene koje su date rješenjem Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, iako nemamo obavezu. Zavise od kategorije. Podjele su na nezavisne i zavisne štićenike, a mi smo napravili jednu kategoriju između – poluzavisni. Cijena smještaja za nezavisne mjesečno je 650 KM, za poluzavisne 690 i za zavisne 725 maraka – kaže Dara Cvijetić, direktorica Doma.

Dom penzionera Trebinje bi uskoro trebao dobiti novi izgled, ali i proširiti svoje kapacitete. Za te namjene uz projektom CEB 2, koji je okrenut finansiranju raspuštanja kolektivnih centara, osigurana su sredstva, a uskoro bi trebali početi i radovi na Domu.

– Cijeli projekt vrijedan je 998.000 eura. Pri tome, 20 posto je doprinos Doma, to su nenovčana sredstva, zemljište, infrastruktura, dozvole…. Bit će osigurani novi smještajni kapaciteti, odnosno 10 soba sa 20 ležajeva. To će donijeti i 10 do 12 novih radnih mjesta – objašnjava Cvijetić.

Završetkom rekonstrukcije Dom će biti samoodrživa ustanova, bez potrebe za finansiranjem od Vlade.

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: