Dodik u Sarajevu: SNSD i SDA sklapaju mozaik!

Delegacije SNSD-a i SDA razgovaraće danas u Sarajevu o načinima na koje može da se formira buduća vlast na nivou BiH i Republike Srpske, izjavio je za Press član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić.

SERIJA SARAJEVSKIH SUSRETA Juče Komšić s Ivanićem i Čovićem, danas Izetbegović sa Dodikom

Izvor: Pressrs.ba
Autor: Boris Knežević

Ističući da dogovoreni sastanak stranačkih delegacija predstavlja nastavak dijaloga koji je SNSD pokrenuo sa SDA još u vreme kada se na čelu te političke partije nalazio pokojni Sulejman Tihić, Vasić kaže da je još rano govoriti o mogućnostima za ostvarivanje postizborne saradnje između ove dve stranke.
– Sastanak sa predstavnicima SDA treba posmatrati kao pokušaj da se sklapanje mozaika nove vlasti konačno privede kraju. Prirodno je da razgovaramo sa svim relevantnim političkim subjektima u RS i BiH i ovakvih razgovora sigurno će biti i u budućnosti – kaže Vasić.
Inače, o postizbornim kombinacijama i načinu na koji će biti formirana vlast na nivou BiH juče je sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsednikom Demokratske fronte Željkom Komšićem u Sarajevu razgovarao i novoizabrani srpski član Predsedništva BiH i lider PDP-a Mladen Ivanić.
Navodeći da je na sastanku sa Čovićem razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji te primopredaji dužnosti i prvim potezima koje će njih dvojica, kao novi članovi bh. predsedništva, povlačiti u narednom periodu, Ivanić je rekao da sa predsednikom HDZ-a BiH nije diskutovao o konstituisanju potencijalne većine u zajedničkim organima BiH.

Savet ministara do aprila

Čovićev stav o tom pitanju je jasan. On preferiše SNSD, ali ne zbog Republike Srpske, već zbog vlastitih ciljeva. Videćemo kako će to sve biti dovedeno do kraja. Više je reči bilo o primopredaji dužnosti i našim prvim potezima kao budućih članova Predsedništva nego o partijskoj saradnji, do koje je, u ovom trenutku, vrlo teško doći – priznao je Ivanić.

Predsedništvo 17. novembra

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović juče je potvrdio da njegova stranka „preferiše” koaliciju sa SNSD-om i SDA, sa kojima će, kako je istakao, praviti „osnovu strukture vlasti na svim nivoima”.
Sad je na nama da vremenskom dinamikom ubrzano sazovemo sve skupštine i izaberemo sve domove naroda jer bez tog dela zakonodavne vlasti nema ni mandatara ni mnogo drugih stvari. Bitno je da dođemo do faze u kojoj je ta scena kreirana, nakon čega bi trebalo napraviti jasan program šta raditi da bismo što pre pokrenuli BiH – rekao je Čović.
On je istakao da HDZ BiH, sa strankama sa kojima je povezan kroz Hrvatski narodni sabor, održava dobre odnose sa svima i da „nema zatvorenih vrata ni za jednu političku opciju koja ima kvalitet”.
Čović je najavio i da bi konstitutivna sednica Predsedništva BiH trebalo da bude održana 17. novembra.

Komšić: Svi se slažu u osnovnim pitanjima!

Predsednik Demokratske fronte Željko Komšić izjavio je posle jučerašnjih sastanaka sa liderima PDP-a i HDZ-a BiH, Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem, da je „stekao utisak da se svi slažu u osnovnim pitanjima”.
– Interesantno je da se svi slažemo o nekim osnovim stvarima šta bi trebalo prvo raditi na državnom i entitetskim nivoima vlasti. Najviše se pričalo o evroatlantskom putu BiH i putu ka NATO-u, pri čemu je naglašen koordinacioni mehanizam i knjiženje perspektivne nepokretne vojne imovine. Ivanić je iskazao interes za pitanje vojne imovine. To nam je politički jasno, pa smo pričali šta to znači s pravnog aspekta – rekao je Komšić.
On je, ipak, dodao da se radilo „tek o prvim razgovorima”, te da će proces konstituisanja Saveta ministara BiH, prema njegovim rečima, najverovatnije potrajati do marta ili aprila sledeće godine. Ivanić je istakao da su i njegovi prethodni razgovori, koje je vodio sa predsednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i liderom Demokratske fronte Željkom Komšićem, bili vrlo korektni.
– Razgovarali smo o tome kako da se naprave potezi koji bi bili korisni za građane Republike Srpske i BiH. Postoji mogućnost da se veoma brzo postigne dogovor i o mehanizmu koordinacije, ali i drugim pitanjima korisnim za BiH. Takva saglasnost predstavljala bi pozitivnu vest i omogućila da slika o BiH u svetu bude drugačija te da Brisel da više vetra u naša jedra. Videćemo kako će sve to ići i u nedeljama koje slede, kako će vlast biti konstituisana – poručio je Ivanić.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: