Dodik postavio Luku Petrovića na čelo trebinjskog SNSD-a (video)

Izvor: RTRS
Video: Nebojša Vukanović (BN TV)

 

 01dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poklonio je EKG aparat Domu penzionera u Trebinju. Najavio je rekonstrukciju ove ustanove, za šta je Vlada obezbijedila oko dva miliona maraka. Sa njim je u posjeti bila i premijerka Željka Cvijanović. Istaknuto je da je Vlada obezbijedila 4,5 miliona maraka za završetak zgrade za porodice poginulih boraca i rekonstrukciju Doma penzionera.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poklonio je EKG aparat Domu penzionera u Trebinju i najavio rekonstrukciju ove ustanove, za šta je Vlada obezbijedila oko dva miliona maraka.

Sa Dodikom je Dom penzionera posjetila i premijerka Željka Cvijanović. Istaknuto je da je Vlada obezbijedila 4,5 miliona maraka za završetak zgrade za porodice poginulih boraca i rekonstrukciju Doma penzionera.

Predsjednik Dodik je naglasio da društvo, država i predstavnici institucija Republike Srpske ne prestaju da pokazuju i dokazuju odgovornost za kategoriju starih i bolesnih lica, ali da se nikada ne smije izgubiti humana dimenzija.

EKG aparat je, kaže, skroman doprinos i da je Srpska, nesumnjivo, socijalno i humano odgovorno društvo koje nikada nije odustajalo da pokaže tu svoju stranu.

– Naša je obaveza bila da i u ovim izazovnim vremenima obezbijedimo dodatne impulse da bi se ova ustanova završila i stvorili bolji uslovi za život u njoj, ali i otvorila nova radna mjesta – rekao je Dodik.

Naveo je da će poslije rekonstrukcije Dom penzionera biti ekonomski i finansijski samoodrživ i da će proširiti kapacitete što, kaže, i bio krajnji cilj dugogodišnjih napora države.

– Drago mi je da vidim napredak u ovoj ustanovi, a on je nesumnjivo vezan ne samo za novac, već i za entuzijazam zaposlenih koji ulažu napore da se ustanova održi i trajno obavlja svoje funkcije – naglasio je Dodik.

Premijerka je istakla da će Vlada Srpske nastaviti da radi na poboljšanju uslova za život korisnika Doma, ali i svih građana.

– Mi razumijemo da su potrebe u našem društvu velike, da starija populacija ima izraženije potrebe i nastojimo da im obezbijedimo što bolje uslove za život – istakla je Cijanovićeva.

Izrazila je zadovoljstvo uslovima u Domu penzionera, ističući da će oni biti još bolji nakon uređenja.

Direktorka Doma penzionera Dara Cvijetić zahvalila je na poklonu i donaciji, podsjetivši da je Dodik prije nekoliko godina obećao sredstva za rekonstrukciju i da je održao obećanje.

Cvijetićeva je rekla da će se nakon rekonstrukcije, koja bi trebala početi do jula ove godine, dobiti 30 novih mjesta za smještaj i 10 novih radnih mjesta.

– Uz podršku Vlade i Grada, Dom je do sada izmirivao sve obaveze prema dobavljačima, plate, poreze i doprinose, a kada se završi rekonstrukcija nama takva pomoć neće biti potrebna – istakla je Cvijetićeva, naglašavajući da su kapaciteti ustanove popunjeni i da se u njoj traži mjesto više.

POSЈETA NEVESINJU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je tokom posjete novoj bolnici u Nevesinju izrazio zadovoljstvo što će za mjesec dana biti u potpunosti završeni unutrašnji radovi u ovom objektu, nakon čega će biti provedena procedura nabavke opreme za jednu od najsavremenijih zdravstvenih ustanova u Srpkoj i regionu.

– Naš cilj je bio da ovo bude objekat sa najsavremenijom opremom koja može da istrpi konkurenciju u narednih nekoliko desetina godina – rekao je Dodik novinarima i dodao da će oprema biti nabavljena iz inostranstva, jer se takva ne proizvodi na ovim područjima.

Dodik je podsjetio da je odlukom Vlade Republike Srpske “Elektroprivreda Srpske” obezbijedila 500.000 KM za građevinske i unutrašnje radove bolnice, te da će novac za savremenu opremu obezbijediti Fond zdravstvenog osiguranja i druge republičke institucije.

Predsjednik Srpske je naglasio da bi ovaj veoma značajan projekat ne samo za pacijente iz Hercegovine već i sa šireg područja bilo veoma teško realizovati, da nije bilo donacije i želje eminentnog doktora Predraga Peška, koji je sve osmislio i nesebično se angažovao.

– Vlada i Republika su bili kao logistička podrška – rekao je Dodik i istakao da će bolnica biti za liječenje bolesnika koji su osiguranici Fonda Republike Srpske, ali da je ambicija da pacijenti dolaze i iz okruženja.

On je izrazio uvjerenje da će, zahvaljujući doktoru Pešku i njegovom timu, bolnica u Nevesinju biti referentno mjesto i da će skrenuti pažnju.

Dodik je naveo da je uz ovakav zdravstveni objekat planirano da se gradi još jedan savremeniji, hotelskog tipa.

Sa predsjednikom Srpske novu bolnicu je obišao i doktor Peško koji je izrazio zadovoljstvo što su radovi privedeni kraju, ističući da je riječ o bolnici koja se rijetko viđa u svijetu.

– Obišao sam cijeli svijet i radio u mnogim zdravstvenim ustanovama, ali će ova biti nešto posebno i moći će da odgovori i najkomplikovanijim zahtjevima pacijenata – rekao je Peško.

On je izrazio nadu da će bolnica biti stavljena u funkciju do ljeta i da će biti opremljena najsavremenijom opremom, te da će u njoj raditi najbolji medicinski kadar iz Republike Srpske i Srbije.

Velibor Milivojević, predsjednik Upravnog odbora dobrotvornog fonda “Mihajlo Labalo Nevesinje” potvrdio je da su preostali još završni unutrašnji radovi, koji će biti gotovi za mjesec dana, nakon čega će biti provedeni tenderi za nabavku medicinske i nemedicinske opreme.

On je dodao da će bolnica u Nevesinju, na oko 3.600 metara kvadratnih, biti specijalizovana za hirurgiju i dijagnostiku, te da će raspolagati sa oko 50 kreveta.

Gradnja bolnice u Nevesinju počela je prije dvanaest godina. Sredstva za ovaj projekat obezbijedila je Fondacija “Mihajlo Labalo”, ali je poslije smrti Labala 2007. godine bio upitan završetak objekta, jer su nedostajala značajna sredstva. Veliki humanista Mihailo Labalo je porijeklom iz sela Lukavac kod Nevesinja, a svoj životni i radni vijek proveo je u Americi.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Nevesinju da će ova opština, kada prorade Bolnica i fabrika “Svislajon Takovo”, u ovoj godini dobiti nekoliko stotina novih radnih mjesta. On je ocijenio da je Nevesinje jedna od rijetkih opština u regionu koja se može pohvaliti ovakvim projektima.

Predsjednik Dodik je posebno zahvalio vlasniku “Svislajon Takova” Rodoljubu Draškoviću na uloženom trudu da početkom aprila proradi fabrika u Nevesinju, kako bi se donekle riješio problem nezaposlenosti u ovoj maloj i nerazvijenoj opštini. Direktor za investicije u “Svislajon Takovu” Radenko Drašković podsjetio je da će pogon biti pušten u rad od 5. do 10. aprila.

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: