Dodik: Parlament Srpske će se odrediti po pitanju Sutorine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ga raduje što će Narodna skupština Republike Srpske imati priliku da se odredi po pitanju Sutorine i granice sa Crnom Gorom.

Milorad-Dodik-1006

Izvor: Srna

Dodik je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci naglasio da je pitanje granica u nadležnosti BiH u koje entiteti nisu do sada imali pravo da zadiru i koje je entitetima osporavano u više navrata.

“Ako mene pitate, radovao bih se da dođemo u poziciju da se teritorija Republike Srpske proširi i dodirne more, ali znajući sve procedure i sve što se dešava, mislim da ulazimo u dugoročan, neizvjestan proces koji ne može da obezbijedi saglasnost strana, u kojem će se očigledno morati ići na neku vrstu međunarodne arbitraže, znajući da su arbitražne odluke konačne”, rekao je Dodik.

Predsjednik Dodik je podsjetio da je u slučaju Sutorine, nakon raspada bivše Jugoslavije, formirana komisija koja je utvrdila zvanične granice republika na osnovu avnojevskih granica, osim ako se republike međusobno ne dogovore drugačije.

“Prvo što treba učiniti jeste da se utvrdi da li je avnojevska granica ovo o čemu se govori. Ako jeste, onda treba uspostaviti dijalog sa Crnom Gorom i riješiti pitanje granice, a ako se i to ne može, onda treba uspostaviti međunarodnu arbitražu”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je to uobičajena praksa, a da su sličan spor imale i Slovenija i Hrvatska.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: