Dodik: Panika ne pomaže, potreban visok nivo solidarnosti

Milorad Dodik, predsjednik RS, potvrdio je u petak da se stanje u RS pogoršava zbog poplava, izuzev nekih područja, poput Zvornika, gdje se situacija postepeno stabilizuje. Kada je riječ o Banjaluci, predsjednik RS je građanima poručio da brana u Bočcu ničim nije ugrožena, te da ne postoji mogućnost da bude ugrožena. “Voda prelazi preko brane, ali ona nije ugrožena”, kazao je Dodik.

dodik001

Autor: Dragan Sladojević
Izvor: Nezavisne
On je u pauzi vanredne sjednice Vlade, kojoj prisustvuju i Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz RS, Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH, te Nikola Špirić, ministar finansija i trezora BiH, naglasio da je Vlada RS donijela odluku o formiranju Štaba za krizne situacije na prostoru RS, na čelu kojeg je Željka Cvijanović, premijerka RS.
Dodik je istakao da je usljed poplava pričinjena ogromna materijalna šteta, te da su brojni ljudi “zarobljeni” u zgradama i stanovima. On je naglasio da je moguće da bude i ljudskih žrtava.
“Kada je riječ o Doboju, problem je što se hrana, piće i lijekovi ne mogu transportovati ni kamionima”, rekao je Dodik.
Prema njegovim riječima, na terenu su nadležne ekipe, koje evakuišu bolesne i ugrožene građane.
“Pomoć čamcima traži se na sve strane, uključujući i Banjaluku. Situacija je sve teža i u Šamcu i Bijeljini”, rekao je Dodik.
On je naglasio da je u toku nabavka flaširane vode, koja će biti potrebna i narednih dana, te je dodao da bi pomoć, poput lijekova, do nedjelje trebalo da stigne i iz Izraela. Kazao je da je, s ciljem da se pomogne ugroženim područjima u RS kontaktirana i Srbija, kao i EU, te da su iz Hrvatske zatraženi helikopteri.
“Apelujemo i na sve ljude koji nisu ugroženi da svoja materijalna sredstva stave na raspolaganje, kako bismo mogli svi zajedno da djelujemo”, rekao je Dodik, ističući da u ovom monentu svaka vrsta kritike i panike ne pomažu.
Predsjednik RS je naglasio i da je proizvodnja struje redovna, te da se čini sve kako bi se uspostavila kontrola na terenu.
“Međutim, nemoguće je doći do svake kuće, trebaće nam visok stepen solidarnosti”, istakao je Dodik, dodajući da je u cilju pomoći i dalje angažovan Helikopterski servis RS.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: