Dodik: Opozicija u RS je probosanski orjentisana!

Ne verujem u Bosnu i Hercegovinu, a Aleksandar Vučić po službenoj dužnosti treba da veruje

dodik,-vucic,-dacic

Milorad Dodik, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić juče u Vladi Srbije (Foto Tanjug)

 

Izvor: Politika
A
utor: D. Spalović

Došao sam u Beograd da upozorim državno rukovodstvo Srbije da postoje napori Turske da se meša u unutrašnje stvari u Bosni i Hercegovini i da se navijački odnosi prema poziciji Bošnjaka ignorišući sve druge interese, pre svega Republike Srpske, ali i svih konstitutivnih naroda, rekao je juče za „Politiku” predsednik Republike Srpske Milorad Dodik posle razgovora sa državnim vrhom povodom sporne izjave turskog premijera Tajipa Erdogana da „ako bi iko na bilo koji način dirnuo Bošnjake, imao bi protiv sebe 100 miliona Turaka“.

Da li ste pokušali sa saznate da li je istina to što su mediji preneli da je Tajip Erdogan rekao?

Nisam ja inspektor ili istražni organ da to utvrdim. On je tu izjavu dao i tek kada sam reagovao na njegovu izjavu i kada sam zatražio da se o tome razgovara u Beogradu, niko nije našto za shodno da o tome polemiše iz Turske. Ja sam siguran da je on to rekao, a ako Erdogan može da zabrani „Tviter”, onda preko jakih obaveštajnih službi može da je skine.

Turske ambasade u Srbiji i Bosni i Hercegovini su ipak demantovale ovu izjavu. Koliko ste posle svega sigurni da je Erdogan to ipak rekao?

Ambasade Turske u regionu različito tumače tu izjavu. Neke su kazale: „Jeste rekao pa šta?” Ja tu izjavu nisam izmislio već sam je pročitao u hrvatskom „Večernjem listu”, a ranije je bila na nekoliko portala i tada sam smatrao da ta priča možda nije tačna. Od novinara iz „Večernjeg lista”, koji je o tome pisao, saznao sam da su oni proverili tu izjavu u Turskoj i da im je rečeno da je tako rečeno. I pored toga oni su zatražili od turske ambasade u Sarajevu da potvrdi ili demantuju ove navode. Tri dana je ambasada ćutala o tome i nakon toga su potvrdili izjavu. Samo onaj ko daje izjavu može da je demantuje, a ne neko u ime njega.

Stiče se utisak da se bojite Turske?

Mene ne plaši ništa. Ne želim samo da budem naivan i da posle deset godina saznam da sam 2014. godine bio glup i nisam znao šta se dešava.

Zašto onda potencirate da Turska pravi problem u Bosni i Hercegovini?

Krajnje je vreme da imamo na umu ozbiljne namere Turske da kreira prilike u Bosni i Hercegovini onakve kakve su njima potrebne. Pre svega omalovažavajući i vređajući druge narode, a hrabreći Bošnjake koje niko ne dira. Bošnjaci su relevantan politički faktor i nemoguće je tu tvrdnju Erdogana razumeti drugačije nego kao nastojanje da se ohrabre Bošnjaci da budu još tvrđi u svojim zahtevima i da se drugima pošalje poruka da ćute i prihvate šta dolazi iz političkog Sarajeva.

Koje korake očekujete od srpskog rukovodstva?

Ono šta sam očekivao od Tomislava Nikolića, predsednika Srbije, i Aleksandra Vučića, premijera Srbije, na neki način već se dešava. To je prekid trilaterale koja je bila isključivo u promociji turskih i bošnjačkih interesa u Bosni i Hercegovini. Srbija nije imala ništa od toga. Trilaterala je već prekinuta i ona je bila motivisana time da se promoviše turski i bošnjački interes u Bosni.

Šta je Srbija konkretno imala od te trilaterale?

Da li vam je državni vrh u Srbiji precizno rekao da nema ništa od trilaterale?

Nije mi ništa direktno rečeno, ali svi vidite da nema trileterale i da se ti sastanci ne održavaju i vidim ozbiljnu nameru Srbije da sa tom farsom prekine. Srbija treba da gaji i da ima dobre odnose s Turskom sve dok se ona ne meša u unutrašnje stvari u ovom regionu.

Da li vas podržava opozicija u Republici Srpskoj u onome što sada radite?

Opozicija nikada ni u čemu ne podržava vlast.

Ovo je ipak, krupno pitanje kada se Srbima na neki način navodno preti sa 100 miliona Turaka…

Ne razumeju oni ništa, pa mi prema tome ne mogu ni dati podršku. Oni se ne bave politikom već tračevima u javnim odnosima. Opozicija u RS je probosanski orijentisana i za to se oni zalažu.

Posle jučerašnje konferencije za novinare u Beogradu čini se da vi i premijer Vučić nemate isti politički pogled na Bosnu i Hercegovinu?

Ja ne verujem u Bosnu i Hercegovinu, a Aleksandar Vučić po službenoj dužnosti treba da veruje. Sve ostalo nije važno.

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: