Dodik i Kusturica odlikovani ordenom Svetog cara Nikole

Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u Višegradu je uručeno visoko odlikovanje orden Svetog cara Nikole.

dodik orden

Dodik odlikovan ordenom Svetog cara Nikole Foto: RTRS

 

 Izvor: RTRS
Autor: V.D. 

 

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik danas je u Andrićgradu odlikovan ordenom Svetog cara Nikole za zasluge u jačanju prijateljskih i bliskih odnosa ruskog i srpskog naroda i velikom doprinosu pravoslavnim crkvama, povodom 400 godina od ustoličenja dinastije Romanovih.

Dodik je odlikovan na prijedlog Srpske patrijaršije i po blagoslovu prvosveštenika Ruske pravoslavne zagranične crkve, mitropolita istočnoameričkog i njujorškog Ilariona.
Priznanje Dodiku u hramu Svetog cara Lazara uručio rukovodilac vojne misije i savjetnik prvojerarha Ruske pravoslavne zagranične crkve Igor Jevgenjevič Smikov, koji je isti orden uručio i proslavljenom srpskom režiseru Emiru Kusturici.
Dodik je rekao da je obradovan i počastvovan ovim priznanjem, koje doživljava kao dar svim građanima Republike Srpske.
“Zahvalan sam Ruskoj pravoslavnoj crkvi, koja prati naše aktivnosti i mislim da odnosi između Srpske i Rusije i ruskog naroda u cjelini doživljavaju svoje najbolje godine”, rekao Dodik i istakao da tome doprinose Ruska i Srpska pravoslavna crkva.
Dodik je zahvalio Rusiji na bratskoj pomoći u nedavnim katastrofalnim poplavama i naglasio da će ona biti još veća i obimnija, iako mnogi skeptici u to nisu vjerovali.
Kusturica je rekao da je ova nagrada potvrda prijateljstva sa ruskim narodom i njegovom kulturom.
Tokom svečanosti iznesena je i poznata u svijetu čudotvorna mirotočiva ikona Svetog velikomučenika Cara Nikolaja.
Predsjednik Dodik u Andrićgradu je razgovarao i sa delegacijom grupe “Volfzberg” iz Švajcarske koju čine ugledni investitori i bankari, a koja je ove godine na studijskom putovanju u BiH.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: