Dodik: Do Svetog Nikole formiraćemo Vladu RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik vjeruje da će do kraja ove sedmice predložiti mandatara za sastav nove vlade Srpske.

dodik

 

Izvor: Srna/Nezavisne novine

„Obaviću konsultacije sa predstavnicima političkih partija. Cilj nam je da do 20. decembra izaberemo novu Vladu Republike Srpske, da bi do kraja godine usvojili budžet i ostale potrebne dokumente”, rekao je novinarima Dodik.

On je dodao da se danas u parlamentu Srpske završava jedan izborni ciklus.

„Izražavam zadovoljstvo, jer je danas konstituisana Narodna skupština Republike Srpske i što u ovoj instituciji postoji parlamentarna većina koja će predodrediti izbor skupštinskog rukovodstva”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da su određene političke partije htjele da zaustave rad parlamenta Srpske, ali da to treba razumjeti kao sastavni dio demokratske prakse.

Očigledno je da već danas manifestovana opozicija pokušava da zloupotrijebi određene procedure. Oni su imali namjeru da Komisiju za izbor i imenovanja dovedu u pat poziciju, odnosno da ne bude konstituisan parlament”, pojasnio je Dodik, koji je lider SNSD-a.

Prema njegovim riječima, imputiranje priče o „kupovini” poslanika je problem nezadovoljne opozicije.

Predsjednik Srpske ja napomenuo da poslanici imaju slobodne mandate, da je SNSD znao da ima parlamentanu većinu i izrazio žaljenje što u većini nije NS, čiji je predsjednik Adam Šukalo.

„Ništa se ne dešava što nije u skladu sa procedurama, ali ima još poslanika koji nisu htjeli da budu 42, ali biće 43, ili 44. U svakom slučaju najvažnije je da je Republika Srpska dobila parlament i da će da bude formirana Vlada Srpske”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Vojin Mitrović ranije bio predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Bijeljini, a da je predsjednik PUP-a Ilija Stevančević tražio da u novoj saradnji sa SNSD-om budu uvećane najniže penzije za tri odsto.

„Stevančević smatra da Savez za promjene ne može da sastavi Vladu Srpske i da ne mogu povisiti penzije. Imaće opozicija prilike da se navikava na sve ovo”, dodao je Dodik.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Dodik je rekao da postoji jasna ustavna pozicija Republike Srpske.

„Problem je mogućnost saradnje sa bilo kim ko je grubo diskvalifikovao SNSD. Sarađivaćemo sa drugim političkim partijama na nivou BiH i sa HDZ-om BiH”, dodao je Dodik.

On kaže da će SNSD imati tri delegata u Domu naroda parlamenta BiH koji će provoditi neophodne politike.

Neko je potrčao da pošalje poruku da je moguće ostvariti nerealne snove. U realnosti ćemo imati situaciju da organi vlasti Republike Srpske neće dozvoliti nikakvo proširenje nadležnosti institucija BiH”, rekao je Dodik.

On je istakao da je SDA svojim ponašanjem pokušala da izigra „određenu situaciju i odnose”, te da SNSD neće učestvovati u vlasti na nivou BiH kako je predviđeno „sarajevskim sporazumom”.

Dodik je naglasio da je Savez za promjene otišao u Sarajevo sa željom da napravi dogovor sa SDA, za razliku od SNSD-a. „Nisam siguran da na nivou BiH oni imaju većinu koju su manifestovali”, podsjetio je Dodik.

On je ponovio da cilj političkih faktora treba da bude kandidatski status BiH za članstvo u EU.

„Treba da podržimo novu inicijativu EU i da obećamo da ćemo nešto raditi. Kada usvojimo žSejdić – Finciž i mehanizam koordinacije, možemo očekivati status kandidata za članstvo u EU”, rekao je Dodik.

On je istakao da nije problem u Republici Srpskoj, nego u Federaciji BiH, u kojoj Bošnjaci žele da majorizuju Hrvate.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: