Dodik: BiH ne može imati jednog predsjednika i vladu

Predsjednik Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska neće dozvoliti da se eurointegracije BiH koriste za modeliranje ustavnog uređenja zemlje s ciljem slabljenja autonomije RS, te poručio da BiH ne može imati jednog predsjednika i vladu.

Izvor: Nezavisne novine – SRNA
Foto: Večernje Novosti

 

Dodik

Predsjednik RS je istakao da jeste za evropsku perspektivu BiH, ali samo ukoliko ona ne podrazumijeva ukidanje ili smanjenje autonomije Republike Srpske.

“Želimo da budemo vidljivi u tom procesu i da učestvujemo u procesu evropskih integracija. Proces koji smo ranije imali, a koji se zvao funkcionalna BiH, u pravilu je tražio nove institucije i nove organe na nivou BiH”, podsjetio je Dodik večeras gostujući na Federalnoj televiziji.

On je napomenuo da je to bilo usmjereno ka tome da Republika Srpska izgubi svoje nadležnosti, institucionalno se ojača BiH i time smanji autonomija RS.

“Mi smo rekli da je to put koji ne želimo da slijedimo i drago nam je što smo sada u poziciji da pregovaramo o mehanizmu koordinacije u BiH, koji uvažava nadležnost svih nivoa vlasti i obezbjeđuje uključivanje svih nivoa vlasti”, rekao je predsjednik RS.

Naglasivši da je RS obezbijedila institucionalne kapacitete da prihvati evropska pitanja i da se sa njima nosi, Dodik je rekao da je svjestan da je evropski put – put prilagođavanja, ali da ne bi trebalo da se mnogo razlikuje od onog koje su prolazile druge zemlje koje su se pridruživale EU.

Govoreći o reformama koje su zloupotrijebljene na način da se oslabi RS, a ojačaju institucije BiH, Dodik je kao primjer naveo reforme u sistemu odbrane, pravosuđa i indirektnih poreza.

“Kada je riječ o odbrani, rečeno je da će ta reforma pojeftiniti izdvajanja za vojni sektor, a danas je to daleko više nego što je bilo na početku. To je bila klasična prevara onih koji su stajali iza te reforme, objašnjavajući nama da će to dovesti do smanjenja troškova i da ta sredstava možemo da usmjerimo na neke druge sektore”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je stav SNSD-a, čiji je predsjednik, da BiH mora da bude demilitarizovana, te da u tom smislu kao svoje veliko dostignuće posmatra ukidanje služenja redovnog vojnog roka.

Dodik je napomenuo da nije bilo koristi ni od toga što je visoki predstavnik nametnuo Sud i Tužilaštvo u BiH.

“Visoki predstavnik je mimo ovlaštenja nametnuo zakon o Sudu i Tužilaštvu i obezbijedio da se mimo Ustava napravi institucija na nivou BiH… Na taj način je prekršio ovlaštenja”, istakao je predsjednik RS.

“Način izbora sudija i tužilaca takav je da advokati koji učestvuju u VSTS-u mogu da biraju sudije i tužioce, što je nakaradno i nigdje nema na svijetu”, istakao je Dodik.

Govoreći o reformi u sistemu indirektnih poreza u BiH, Dodik je ocijenio da je formiranje Uprave za indirektno oporezivanje bila najgora odluka koju je RS prihvatila.

On je napomenuo da je je na taj način promijenjena dejtonska suština fiskalnog sistema i da je dozvoljeno da tom reformom RS izgubi suverentitet.

Stranke na vlasti ponovo zajedno na izborima

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će partije koje sada čine vlast u Srpskoj biti zajedno i u sljedećem izbornom krugu, te poručio da SNSD nije izgubio svoju snagu.

“Prema anketama, SNSD i dalje vodi, ima isti procenat podrške kao na prošlim izborima. To znači da ljudi prepoznaju to što radimo i da to podržavaju”, rekao je Dodik za Federalnu televiziju.

On je napomenuo da je SNSD prošle godine nudio SDS-u platformu da bi bile izbjegnute snažne političke turbulencije koje bi ugrozile postojanje institucija Srpske i da bi bila obezbijeđena stabilnost u budućnosti.

“SDS-u je ponuđen dogovor oko najšireg zajedničkog okvirnog nastupa, ali je on zloupotrijebio naše povjerenje da uđe u zajedničke organe i morali smo da rješavamo to pitanje kako je bilo jedino moguće, a to je raskidom saradnje sa SDS-om”, naveo je Dodik.

On je precizirao da je nuđeno da na izborima za predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH iz Srpske grupacija oko SDS-a ponudi jednog, a grupacija oko SNSD-a drugog kandidata.

“Predložili smo i da grupacija koja osvoji veći broj glasova da premijera Srpske, a druga predsjednika Narodne skupštine. Predloženo je da Vlada bude formirana tako što bi u njoj svaka grupacija učestvovala sa brojem ministara procentualno broju osvojenih glasova”, pojasnio je Dodik.

On je ocijenio da je to bila fer ponuda SNSD-a, koja je sada prošlost, jer je SDS zloupotrijebio povjerenje.

 

Sud i Tužilaštvo nelegalni i neustavni

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je njegov stav da treba ukinuti Sud i Tužilaštvo BiH zasnovan na činjenici da su te institucije formirane nelegalno, mimo Ustava, da ne daju nikave rezultate i da su potpuno izopštene iz javne odgovornosti.

Napomenuvši da je uspostavljanjem ovih institucija mijenjan ustavni poredak BiH neustavnim procedurama, a da je dio javnosti u BiH na to pristao, Dodik je istakao da je “nakaradno” da advokati koji participiraju u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ mogu da biraju sudije i tužioce.

“Ovdje je riječ o tome da tužilačka struktura u pravilu predstavlja državne nivoe vlasti. U svijetu ćete naći da tužioce imenuje suveren ili neka institucija zemlje, kao što su najčešće parlamenti. Gdje to čini neka neformalna grupa ljudi? Sudije biraju tužioce, tužioci biraju sudije, a u svemu tome su i advokati koji biraju i jedne i druge”, rekao je Dodik.

Dodik je za Federalnu televiziju ocijenio da je tužilačka i sudska struktura veoma izopštena iz javne odgovornosti, te da je i Republici Srpskoj i u Federaciji BiH ona “skrivena i sklonjena”.

“Ovdje se priča o kriminalu i korupciji fokusira samo na političare, a isključivo borbu protiv kriminala i korupcije, bar u efektivnom smislu, treba da vode tužioci po službenoj dužnosti i sudije da brzo presuđuju”, naglasio je predsjednik Srpske.

On je podsjetio da je visoki predstavnik u BiH mimo ovlaštenja nametnuo zakon o Sudu i Tužilaštvu i obezbijedio da se mimo Ustava BiH napravi institucija na nivou BiH.

“Na taj način je prekršio ovlaštenja”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je napomenuo da se visoki predstavnici u BiH kriju iza priče o bonskim ovlaštenjima, iako u njima nigdje ne piše da mogu da nameću zakone poput onoga o Sudu i Tužilaštvu BiH.

“Tada se govorilo o tome – ukoliko hoćete to da promijenite, a nametnuli su zakon, onda morate to da usvojite da bi vi mogli to poslije da mijenjate. Vjerovali smo u mogućnost procedure da se nešto promijeni. Bili smo naivni, ali nismo više”, poručio je Dodik.

 

Građani Srpske da dobiju državljanstvo Srbije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras da će raditi na tome da građani Srpske dobiju državljanstvo Srbije i da tamo imaju aktivno biračko pravo, kao što to imaju Hrvati u BiH i Mađari u Srbiji.

“Posnosni smo što imamo prisne i dobre osnose sa Srbijom i Srbija je ono u šta gledamo, daleko više nego u Sarajevo”, istakao je Dodik.

Dodik je za Federalnu televiziju rekao da je njegova dužnost kao predsjednika Srpske da ima dobre odnose sa Srbijom.

“Postoji neka priča da moji odnosi sa rukovodstvom Srbije nisu dobri, ali ja često s njima kontaktiram. Mnogo je kontakata i uvijek ću biti na raspolaganju za sve vrste kontakata sa rukovodstvom Srbije za dobrobit Srpske i Srbije, srpskog naroda i svih građana koji žive na ovim prostorima”, poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da su vlade Srbije i Srpske prošle godine imale dvije zajedničke sjednice, da su održane dvije sjednice Savjeta za provođenje Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, te da je bilo niz bilateralnih sastanaka i u Srbiji i Srpskoj i drugim zemljama.

“U prošlosti je bilo mnogo pokušaja da se razbiju dobri odnosi Srpske i Srbije”, podsjetio je Dodik, poručivši da i zbog tog iskustva Srpska i Srbija treba što više da se povezuju.

Najbolje rješenje je konfederacija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je za BiH najbolje rješenje da bude konfederalna zemlja sastavljena od tri državotvorna entiteta, te da se na nivou konfederalnih odnosa dogovaraju dvije-tri nadležnosti.

On je podsjetio da je Sud u Strazburu donio odluku prema kojoj, po evropskim standarima i konvenciji, mora postojati mogućnost da se u BiH kandiduju svi ravnopravno za najviše organe vlasti, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Dodik je za Federalnu televiziju rekao da u odluci Suda u Strazburu u slučaju “Sejdić i Finci” nigdje ne piše da treba da bude promijenjen način izbora niti treba da se promijene kompetencije Predsjedništva BiH.

“Međutim, u Federaciji BiH su bila očekivanja i želje da se ta odluka iskoristi za veću promjenu Ustava”, podsjetio je predsjednik Srpske.

On je naglasio da u Srpskoj postoji jedinstven stav u vezi sa provođenjem odluke “Sejdić-Finci”.

“Mi iz Republike Srpske imamo odgovornost za promjenu Ustava samo u dijelu koji se odnosi na Srpsku. Mi smo rekli Federaciji – dogovorite se kako vi mislite i kako se vi dogovorite mi smo spremni za FBiH da prihvatimo taj mehanizam”, napomenuo je Dodik.

Srpska pokazala sposobnost da reaguje na nepovoljne procese

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su institucije Srpske, u otežanim uslovima, pokazale sposobnost da reaguju na ekonomske procese koji su mogli da dovedu do dubioze daleko izraženije nego što je sada.

“Postoje izazovi, ali smo uspjeli u prošloj godini da imamo određeni rast. Imali smo određenu stabilizaciju prilika, rast BDP do dva odsto. Vlada je dobro radila svoj posao”, istakao je Dodik.

On je za Federalnu televiziju rekao da su vlasti Srpske u proteklom periodu učinile sve da spasu svako radno mjesto, navodeći primjer 1.200 radnika u Fabrici glinice “Birač” i 2.100 radnika u Rafineriji nafte u Brodu.

Govoreći o izgradnji kraka gasovoda “Južni tok” kroz Srpsku, Dodik je naveo da opstrukcije za dalje proceduralne aktivnosti dolaze iz Sarajeva.

“Stav Vlade Federacije BiH /FBiH/ od prije dvije – tri sedmice je da ona ne želi `Južni tok”, napomenuo je Dodik i dodao da on vjeruje u taj projekat, koji je čvrsto dogovoren sa institucijama Rusije i kompanijom “Gasprom”.

Komentarišući nezadovoljstvo građana zbog teške ekonomske situacije u BiH, Dodik je rekao da ljudi imaju pravo da protestuju i okupljaju se na mjestima predviđenim zakonom, ali da niko u Srpskoj neće rušiti ni paliti kao u FBiH.

“Ukoliko to budu rušilačke i nasilne demonstracije, imaće odgovor organa za zaštitu javnog reda i mira. Neće se desiti kao u FBiH da neko pritisne dugme pa popale Predsjedništvo BiH i kantonalnu vladu, a onda neko ponovo pritisne dugme i paljenje prestane”, poručio je predsjednik Srpske.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: