Desankina oporuka pred bilećkom publikom

U čast jedne od najvećih srpskih pjesnikinja Desanke Maksimović, čiji je rad obilježio cio jedan vijek, sinoć je u bilećkom Domu kulture „Jevto Dedijer“ priređena monodrama „Oporuka“, koju je izvela glumica Amaterskog pozorišta Zavičajnog kluba „Osvit“ Dragana Miskin.

naslovna-oporuka-540x300

Izvor: Moja Hercegovina
Autor: Jelena Denda

Život Desanke Maksimović ova dvadesetogodišnja glumica predstavila je kroz priču o njenom djetinjstvu, životu i pisanju, te kroz njene pjesme, zamjenjujući pritom raznolike šešire na svojoj glavi, kao simbol različitih životnih razdoblja pjesnikinje. Monodrama je izazvala veliko interesovanje Bilećana, a svoje zadovoljstvo načinom na koji im je Miskinova istu donijela, izrazili su dugim gromkim aplauzima na kraju. Dragana za „Moju Hercegovinu“ kaže da nije očekivala da će njeno izvođenje proći ovako dobro, s obzirom na to da se za ulogu spremala svega 15 dana.

U isto vrijeme sam radila na ulozi Marice Protić u nedavno izvedenom Sumnjivom licu, koja je histerična, lupa i lomi, a sa druge strane sam imala Desanku Maksimović, sa čijim osjećanjima i mislima je trebalo da se saživim. U početku mi je bilo veoma teško, ali što sam više čitala njenu poeziju mogla sam da se srodim sa svime što ona osjeća i načinom na koji misli. Nažalost, u školskoj literaturi dobijamo njenu biografiju koja uopšte ne može da pokaže kakvo je ona blago srpske književnosti, a njen život je, u stvari, veoma bitan za nas – istakla je ona.

IMG_4252

Scenario i režiju „Oporuke“ radili su čelnici ZK „Osvit“ Aleksandra Dželetović i Miodrag Ljumo Hrnjez, prije više od godinu dana, ali je vrijeme za njegovu izvedbu, kažu, došlo tek sada, kada je Miskinova na ljetnom raspustu. Povod za postavku baš ovog djela bio je, ističe Hrnjez, činjenica da je Desanka najveća srpska pjesnikinja.

– Mi je se sjetimo kada smo u nekim ljubavnim mukama, pa recitujemo njene pjesme kako bismo vratili voljenu osobu, ili onda kada nam nestane riječi. Desanka je bogatstvo tražila u riječima, a Dragana je na svoj način to prenijela i duboko sam ubijeđen da će ova monodrama biti izvođena još mnogo puta. Ovo večeras je veliki doprinos razvoju pozorišne publike u Bileći, koja se već polako prepoznaje i sazrijeva – zaključio je Hrnjez za naš magazin.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: