Deretić: Naši đaci uče austrougarsku propagandu, umjesto nacionalne istorije

Srpska istorija koja se uči u školama unakažena je i pokradena, to je u Beču koncipirana i protiv nas uperena propagandna istorija, koja je preko Berlinskog kongresa i nama nametnuta, a na snazi je još do naših dana – rekao je večeras u Trebinju istoričar prof. dr Jovan I. Deretić, na promociji knjige „Ilirska Srbija“, koja je njegov koautorski rad sa Dragoljubom P. Antićem na temu akademski nepriznate srpske istorije prije srednjevjekovne dinastije Nemanjića.

deretic (1)

 

Izvor: Radio Trebinje
Autor: R.S.
Knjiga „Ilirska Srbija“ osvjetljava istorijski period od raspada Rimske imperije do države Nemanjića na Balkanu, gdje je, prema tvrdnjama tzv. autohtonističke škole istorije, a suprotno tezi zvanične istoriografije o doseljavanju Srba tek u 7. vijeku – na velikom prostoru poluostrva, od Slovenije do Grčke, bilo srpsko kraljevstvo, kojim je od 5. do 12. vijeka vladao 41 srpski kralj – iz dinastija Svevladovića, Svetimirovića i Oštrivojevića.
Deretić, koji se smatra jednim od obnovitelja autohtonističke škole istorije, istakao je da je njegovo djelo „široko zasnovan naučni rad, utemeljen na tolikom broju dokumenata i dokaza da građu i izvore teško može i da prati običan čitalac“, te da je plod „punih pola vijeka istraživanja, pisanja i prikupljanja dokumenata“.
knjiga
„Ilirska Srbija uglavnom obrađuje period od 5. do 12. vijeka, period koji je na Berlinskom kongresu bio zabranjen Srbima da izučavaju. Nije o tom periodu napisan niti jedan novinski članak, akamoli neko ozbiljnije djelo – a to je 700 godina burne nacionalne istorije“, rekao je Deretić pojašnjavajući da su razlozi za nametanje zabrana isključivo političko-ideološke prirode, motivisani strateškim ciljem zapadnih centara moći da falsifikovanjem istorije srpski nacionalni prostor svedu u granice Drine i Dunava.

publika1
„Naši đaci još uvijek uče austrougarsku propagandu, umjesto naše nacionalne istorije. Prednemanjićka istorija Srbije je zabranjena zato što je zapadna granica Srbije nekada bila čak na rijeci Soči /danas zapadna Slovenija i sjeverna Italija/, zato što je i Istra bila dio Srbije, zato što se zna da je Karlo Veliki vodio rat protiv Srbije upravo oko Istre. Sve je to bilo zabranjeno da se zna. Oni su nam pričali o nekoj Srbijici, o nekim županima i banovima, koji nisu važni i kojih je sa tim titulama bilo više od pedeset“, istakao je Deretić dodajući da je u jednom periodu naše nacionalne prošlosti i Trebinje imalo status prestonice.
„Trebinje je bilo od 926. do 1000. godine prestonica Srbije. I to se, naravno, krilo jer – ako se kaže da je Trebinje prestonica Srbije, kako će se poštovati onda onaj nalog Beča da preko Drine i Dunava ništa nije srpsko“, naveo je Deretić.
publika
Deretić tvrdi da je prema proučenoj istorijskoj građi i izvorima nova srpska istoriografija višestruko nadmoćnija naspram one zvanične, da je na planu revizije istorijske nauke „pobjeda već postignuta“, te da ostaju samo „repovi koji brane svoje šarene diplomice, koje ništa ne vrijede, osim što im daju izvjesne privilegije“. On je dodao da zvanični srpski istoriografi „nisu ni dostojni “ bilo kakve rasprave ili komentara.
„Oni nemaju nigdje nijednog argumenta. Samo praznu priču. Ne mogu da pomjere niti jednu zapetu u mojim knjigama. Imaju spise Konstantina Porfirogenita, a to je samo falsifikat iz 17 vijeka“, kategoričan je Deretić.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: