Davidović: Eštonova je šokirana navodima da EU stoji iza nereda u BiH

Brisel je još u fazi šoka zbog poslednjih dešavanja u Bosni i Hercegovini, izjavio je šef Misije te zemlje pri EU Igor Davidović istakavši da u Uniji nisu očekivali slike iz BiH koje su se videle tokom rušilačkih demonstracija 7. februara.

Izvor: Press RS

davidovic4

Davidović je dodao da zvanični Brisel “polako prelazi u fazu preispitivanja svoje politike prema BiH” i u potrazi su za odgovorima na pitanja da li oni barem delom mogu pomoći zemlji da se izvuče iz situacije u kojoj se trenutno nalazi.

“Poruka će biti jasna i nepromenjena: ”BiH ima perspektivu članstva, pomozite nam da vam pomognemo da se ta perspektiva i ostvari””, naveo je Davidović u intervjuu banjalučkim “Nezavisnim novinama”.

Smatra da je još rano reći kakve mere sprema Brisel, ali ono što je verovatno, kaže, jeste da te mere neće biti u vidu novih sankcija koje su se, kako je rekao, ovih dana pokazale neproduktivnim.

“EU treba da omogući jače prisustvo BiH u Briselu, a to može samo kroz stvaranje preduslova za otvaranje pregovora o članstvu”, istakao je Davidović, dodajući da je EU trenutno u potrazi za politikom prema BiH.

Prema njegovim rečima, u Briselu proteste u više gradova Federacije BiH i Sarajevu ocenjuju kao izraz nezadovoljstva društvenom i ekonomskom situacijom.

Nasilje se, kaže, gleda i analizira sa velikom pažnjom jer svi su svesni krhke situacije u BiH.

“U Briselu su oprezni kada je u pitanju pozadina nasilnog dela protesta, a što se tiče pozadine mirnih protesta držim da je visoka predstavnica Ketrin Ešton u svom obraćanju Evropskom parlamentu jasno rekla da je šokirana navodima u BiH da EU stoji iza njih”, rekao je Davidović.

BiH diplomata kaže da ne veruje da će EU popustiti u svojim zahtevima i da će insistirati na potpunom sprovođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci.

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: