DANI SRPSKE – Dodik: Srbija živi u RS!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić večeras su u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu svečano otvorili manifestaciju “Dani Srpske u Srbiji”.

mile

Izvor: Srna

Dodik je tom prilikom istakao da vjeruje u jedinstvo srpskog naroda i da je ideja slobode i mira i želje naroda da se objedini daleko veća od svjetskih koncepcija.

On je zahvalio Nikoliću i Srbiji na posvećenosti i ljubavi koju iskazuju prema Srpskoj, koja bez toga ne bi bila ovako sposobna, niti bi se osjećala kao svoj na svome.

“Srbija više živi u Republici Srpskoj nego što mnogi misle. Mi smo zagledani u njeno jačanje i želimo da bude jaka i sposobna, jer smo tako i mi jaki”, naglasio je predsjednik Srpske.

On je napomenuo da su mnogi od Srbije tražili da odustane od Republike Srpske i da joj ne pridaje značaj, ali da Srbija nikada nije odustala, te da je Srpska uvijek znala da je to adresa na kojoj može naći braću i razumijevanje.

Prema njegovim riječima, nikada velike koncepcije nisu uspjele da razjedine narod, a srpski narod je održala vjera i nacionalni identitet, te želja da bude zajedno.

“Hoćemo Srpsku, jer ne vjerujemo u BiH i jer preživljavamo nemogućnost života u okviru BiH, koja je napravljena po želji međunarodnog faktora kao dokaz razračunavanja i želje da se pocijepa srpski narod i da se tako potčini i omalovaži”, rekao Dodik.

Dodik je dodao da večerašnja manifestacija pokazuje da je Republika Srpska uspjela, uprkos upornim osporavanjima, ne samo Srpske, nego i nacionalnog identiteta srpskog naroda u BiH.

“Srbija danas nesumnjivo pokazuje svoje pravo lice, da nas ovdje primi raširenih ruku, otvorenog srca i duše. Ne volimo da čujemo iz Srbije nešto loše o nama, isto kao što ništa loše ne dolazi Srbiji od nas”, dodao je Dodik.

Dodik je podsjetio da su nekada ljudi iz Srpske zbog ljubavi prema Srbiji i srpskom narodu bili kažnjavani, kao i da su među njima i neki koji su bili na čelu Srpske i Srbije, a koji su se neopravdano našli u kazamatima.

“A mi im, zbog svog konfromizma, nismo posvetili dovoljno pažnje”, rekao je Dodik, navodeći kao primjer nekadašnjeg predsjednika Srpske Radovana Karadžića, generala Ratka Mladića i mnoge generale Vojske Republike Srpske, što je propraćeno aplauzom.

Predsjednik Srpske je rekao da ne vjeruje u sistem međunarodne pravde koji proklamuje krivicu jednih, a hoće da bude zaštita drugim.

Dodik je rekao da će Srpska u narednom periodu ljudima koji su stradali zbog ljubavi prema Srbiji posvetiti imena nekih ulica, trgova ili institucija. “To ćemo učiniti bez oklijevanja”, poručio je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska nikada ne želi da Srbija ima problema i da će uvijek stati u njenu odbranu, te ponovio da ne dolazi u obzir da se na dnevni red institucija BiH stavi priznavanje Kosova.

“Sa ponosom danas možemo da kažemo da se na prirodan način solidarišemo sa Srbijom u njenom nastojanju da ne podrži neopravdane sankcije međunarodnog faktora prema Rusiji”, rekao je Dodik.

On je dodao da će Republika Srpska prepoznati šta je značaj i interes Srbije, te izrazio nadu da će i Srbija prepoznati značaj i interes Srpske.

“Danas Srbi sa svoje dvije države – Srbijom i Republikom Srpskom mogu da budu prednost i stabilizacija regionalnog mira i razvoja”, poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske pozvao je Nikolića da se uskoro organizuju Dani Srbije u Srpskoj.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, obraćajući se zvanicama, istakao je da su se večeras okupili svoji da se jedni drugih naslušaju i da pomenu da su narod sa tradicijom i kulturom, napomenuvši da su trenutne granice koje dijele dva naroda samo “gvozdene kapije” koje ne mogu da zaustave kulturu i ono što vezuje srpski narod.

“Granica nek stoji dok bude mogla. Večeras će neki od nas preći granicu, ali tijelo je kvarljivo, duh nije”, rekao je Nikolić.

On je naglasio da su se u Beogradu večeras okupili Srbi koji su po nekim istoričarima Iliri, po nekim Tračani, ali prvenstveno Srbi – kao narod koji se međusobno prepoznaje kao jedno.

“Tu smo večeras da se naslušamo svojih pesama i da se naslušamo svojih reči. Palili su nam knjige, ali nisu uspeli da nas učine varvarima” poručio je Nikolić.

Nakon obraćanja dva predsjednika, održan je koncert Banjalučke filharmonije.

Manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” utemeljena je prošle godine sa ciljem da promoviše prirodne, kulturne i privredne potencijale Republike Srpske u matici.

Svečanosti su večeras prisustvovali i premijer Srpske Željka Cvijanović, potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki, ambasador BiH u Srbiji Ranko Škrbić, šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, turističkih organizacija Beograda i Banjaluke, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije, poslanici Srbije, akademici Srpske i Srbije, predstavnici izbjegličkih udruženja, te brojni javni i kulturni radnici.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: