Dan RS u Beogradu: Susret Hercegovaca sa Patrijarhom Irinejom i Miloradom Dodikom

Portal Slobodna Hercegovina donosi najkompletniji izvještaj sa svečanosti koju je Predstavništvo RS u Srbiji upriličilo u Starom dvoru u čast Dana RS i godišnjici proglašenja njenog prvog Ustava. Kao što to i priliči svetkovinama u kojima se slavi sloboda srpskog naroda, pozivu se odazvao veliki broj Hercegovaca koji žive i rade u Srbiji

IMG_0012

Dodik: Srbija treba da zatraži izvještaj o sprovođenju Dejtonskog sporazuma!

Tekst: Trifko Ćorović/ag.
Foto: Slobodna Hercegovina

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je na svečanosti u Starom dvoru kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao da RS i Srbija svaka sa svojom odgovornošću doprinose stabilnosti i miru u regionu.

Dodik je poručio da je RS okrenuta miru i slobodnom životu svih građana bez obzira na razlicitosti, ali da traži da bude poštovana i da ne bude zaobiđena u svim globalnim procesima pa i ka EU.

”Naš odnos prema EU zavisiće od toga da li će EU biti korektna prema svima u BiH. RS veoma pažljivo mjeri kretanja u EU, ali ako EU bude selektivna u BiH mi nećemo prihvatiti takozvane evropske procese samo zbog toga što je to obećanje nekih dalekih perspektiva i privilegije koje nisu osjetili ni oni koji su sada u EU’‘, rekao je Dodik.

Predsednik RS je naglasio da se prethodnih godina, pa i danas, kroz smanjenje ovlasćenja, pokušava njeno slabljenje.

”Ako nas tjerate da biramo između onoga što volimo i želimo, a to je RS, i onoga što nam nudite kroz evropsku perspektivu, a da umanjite RS, hvala vam, mi navijamo za RS”, poručio je Dodik.

Dodik: 1.mart sinonim za nasilje nad Srbima!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ne postoji dan nezavisnosti BiH i da je 1. mart jedan tužan i tragičan događaj, a za Srbe sinonim za nasilje izvršeno nad njima.
“Ne postoji dan nezavisnosti BiH. Јedan dio ljudi u Federaciji BiH to slavi i pokušava da to nametne kao praznik BiH. To nije praznik BiH. Mi nemamo ništa protiv da oni to slave kao svoj praznik. Mi imamo svoje praznike, to je Dan Republike, 9. Januar”, rekao je Dodik novinarima u Beogradu, nakon prijema povodom Dana Republike Srpske i prvog Ustava.
On je naglasio da će Republika Srpska nastaviti da slavi svoje praznike, ali ne želi da joj neko nameće tuđe.
Dodik je naveo da u BiH ne postoji nijedan zajednički praznik, osim Nove godine i 1. maja i eventualno Dana pobjede, ali to su međunarodni praznici.
“Nijedan zajednički praznik, koji slave tri naroda u BiH, nije ni moguć, jer smo uvijek bili na različitim stranama istorije i na različite načine ih obilježavali – neko kao pobjedu, neko kao poraz”, istakao je Dodik.
Prema njegovim riječima, u svakom slučaju 1. mart je, što se Srba tiče, sinonim za nasilje koje je urađeno nad njima, jer je tada bio održan referendum koji nije uvažavao političku i demokratsku volju srpskog naroda, čime se “htjela nametnuti politička volja Bošnjaka i tada Hrvata Srbima u BiH“.
On je naveo da je na današnji dan 1992. godine proglašen demokratski prvi Ustav Republike Srpske i da je to bio razlog i povod da se u Beogradu organizuje svečani prijem za ljude u Srbiji, vlast, institucije kulture obrazovanja i prijatelje Srpske.
“Moram da kažem da sam presrećan što su u subotu popodne, kada se očekivalo da su mnogi izvan Beograda, ipak, došli na ovaj prijem, što pokazuje da Srbija i Beograd ima svoj istinski iskren odnos podrške i privrženosti Srpskoj”, rekao je Dodik.

IMG_0041

Predsjednik RS među Hercegovcima: Boro Vukajlović. Žarko J. Ratković, Milorad Dodik i Zoran Janjić

 

On je naglasio da je RS zahvalna Srbiji koja je potpisnica Dejtonskog sporazuma, ali od nje i zatražio da od visokog predstavnika EU za BiH zatraži izveštaj o sprovođenju tog sporazuma.

Dodik je poručio i da RS i Srbija ne prave nikakve zavere, ali da moraju zajedno da rade, jer su u pitanju dve države srpskog naroda koje svaka sa svojim odgovornostima doprinosi miru i stabilnosti u regionu.

Dodik se zahvalio svim ljudima koji su u pocetku stvaranja RS imali viziju i želi da se ona stvori, pa i onima protiv kojih se vode sudski procesi, poput Radovana Karadžića, navodeći da ih narod zbog toga nikada ne sme zaboraviti.

IMG_0055

RS je republika svih Srba: Patrijarh Irinej i Svetozar Crnogorac

 

Patrijarh Irinej je kazao da je RS istorijska činjenica koja 20 i više godina potvrđuje svoje postojanje i opravdanost svog postojanja.

“RS je republika svih Srba, kako u RS, tako i u Srbiji, ali i onih u rasejanju na kontinentima širom sveta”, istakao je patrijarh i RS poželeo blagoslov, da uspeva i napreduje u svemu zbog čega postoji, da očuva bogato nasleđe i ostavi ga budućim generacijama.”

Patrijarh Irinej: Hercegovina ima posebno mjesto u mom srcu!
IMG_0051

Ponosan na svoje poreklo: Patrijarh srpski Irinej okružen Hercegovcima

 

Prijemu povodom Dana RS u Beogradu prisustvovao je i Patrijarh srpski Irinej.
Silno se obradovao neformalnom susretu sa predstavnicima hercegovačkih udruženja.

– Hercegovina ima posebno mjesto u mom srcu. Moja je majka Hercegovka, a u Nevesinju i Mostaru sam proveo svoje vojničke dane.

IMG_0048IMG_0049

Stekao se utisak da je Patrijarh želeo još da se zadrži sa Hercegovcima, ali je odlazak predsjednika RS prekinuo prijatno ćaskanje.

RS je proglašena 9. januara 1992. godine, a 28. februara je proglašen njen Ustav.

Prijemu, kojim su u Skupštini grada Beograda obeležena ta dva datuma, prisustvovali su i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, premijerka RS Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srbije Velimir Ilić, Aleksandar Antić, Vanja Udovičić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali…

Linta: Spomenik srpskim žrtvama je sećanje i na hercegovačka stradanja !

Osvjedočeni prijatelj Hercegovine narodni poslanik u skupštini Srbije Miodrag Linta susreo se sa predstavnicima hercegovačkih udruženja.
– Hercegovci su se veoma istakli u svojim brojnim aktivnostima. U najskorije vrijeme biće upriličen sastanak u Skupštini posvećen Hercegovini na kome će biti pozvan Koordinacioni odbor Hercegovaca u Srbiji, kao i predstavnici svih zavičajnih udruženja.
Linta je podsjetio da avgust pamtimo po srpskom stradanju u tzv. Oluji, kao i na veliko stradanje u Svetim Prebilovcima.
– Skupština grada Beograda je donijela odluku kojom će na godišnjicu stradanja Srba u “Oluji” biti otkriven spomenik srpskim žrtvama od 1991. godine. Hercegovina je pretrpjela veliki broj žrtava da bi danas RS slavila ovaj praznik. Avgust je mjesec koji pamtimo po našim stradanjima. Nadam se da će Hercegovci u velikom broju doći na otkrivanje spomenika srpskim žrtvama u Beogradu, a onda bi mogli zajedno da produžimo na liturgiju i pomolimo se u novom Hramu u Svetim Prebilovcima.

IMG_0064

Svetozar Crnogorac, Žarko J. Ratković, Jovo Drobnjak, Miodrag Linta, Sreten Pištalo. Zoran Janjić i Miodrag Dunđerović

U stvaranju RS pun doprinos je dala i Hercegovina. Na poziv Predstavništva RS u Beogradu ovom skupu su se odazvali i predstavnici hercegovačkih udruženja: Svetozar Crnogorac (potpredsednik Koordinacionog odbora svih hercegovačkih udruženja u Srbiji i predsednik Kluba Gačana u Beogradu), Žarko J. Ratković (predsednik Udruženja Trebinjaca “Jovan Dučić”), Zoran Janjić (predsednik Udruženja Nevesinjaca), Miodrag Dunđerović (predsednik ZK Bilećana), Milan Gutić (predsednik Ćajničana), a najbrojnija hercegovačka delegacija stigla je iz Subotice: Sreten Pištalo, Boro Vukajlović, Milimir Vujadinović… Tu su bili i Jovo Drobnjak, Veliša Miljanović, Dejan Mastilović….

 

Crnogorac: Dan Srpske trebalo bi da poštuju i Muslimani!

Neuobičajeno mišljenje o današnjem skupu imao je i Svetozar Crnogorac, predsednik Kluba Gačana i potpredsednik Koordinacionog odbora svih hercegovačkih udruženja u Srbiji.
– Danas smo uživali u lijepoj svečanosti, koju je dobro organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu. Svakako bih posebno izdvojio veoma prijatan razgovor predstavnika hercegovačkih udruženja sa srpskim patrijarhom Irinejom. Moje je inače mišljenje prilično neubičajeno i usamljeno, jer smatram da bi praznike Republike Srpske trebali da slave ili bar poštuju i Muslimani iz Bosne i Hercegovine, pre svega zbog svog dominantno srpskog porijekla. Ako bi svaki od njih ozbiljno začeprkao po svojoj bliskoj prošlosti, većina bi vjerovatno pronašla dobro sakrivenu ikonu nekadašnje Krsne slave.
Crnogorac je u dahu nastavio:
– Muslimani su žrtve pokvarene vatikanske politike koju je još u devetnaestom veku formulisao Kalaj na principima zavadi pa vladaj, što i danas perfektno funkcioniše. A to znači, potrebno je favorizovati katolike i približiti njima Muslimane, koji će vremenom silom ili milom prihvatiti katoličku vjeru a sve zbog stvaranja antisrpskog bloka, sprovodeći tako prozelitsku i okupatorsku politiku Vatikana i Austrougarske. Na žalost opasnost takve prljave politike Muslimani ni do danas nisu shvatili. Sa druge strane SPC nikada nije ni pokušavala da sprovodi politiku prozelitizma, jer je to nespojivo sa njenom suštinom i osnovnim postulatima pravoslavne vjere uzajamnog poštovanja i uvažavanja drugih religija.

 (Ovaj tekst nije dozvoljeno kopirati i prenositi bez pismene dozvole redakcije Slobodne Hercegovine)

IMG_0033

Dejan Mastilović u lepom društvu

IMG_0063

Subotica voli Srpsku: Milimir Vujadinović, član Gradskog veća i Nenad Ivanišević, državni sekretar u ministarstvu rada

IMG_0039

Uskoro i skupština udruženja Trebinjaca: Veliša Miljanović i Žarko J. Ratković…

IMG_0038

…a i sastanak Koordinacionog odbora: Žarko J. Ratković i Svetozar Crnogorac

 

 

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: