Da li je pusto gradilište hrama u Prebilovcima naša sramota? (video)

Ovu sliku snimljenu 23. januara 2014. godine objavio je na svojoj FB stranici Milenko Jahura predsednik Srpskog nacionalnog društva Prebilovci. Da li se uopšte na prvi pogled može naslutiti da na ovom mestu treba da nikne hram?

 

 prebilovci gradiliste

Ovako je od septembra prošle godine. Nema novca za nastavak radova, jer se hram gradi od dobrovoljnih priloga, a njih je zadnjih meseci vrlo malo.

Srpsko nacionalno društva Prebilovci i portal  Slobodna Hercegovina  pozivaju sve ljude dobre volje, sve Hercegovce, zavičajna udruženja i prijatelje Hercegovine da gledaju sliku ovog gradilišta, jer je ono ogledalo svih nas.

 

Pridružite se akciji PODIGNIMO PREBILOVCE!

Pozivamo i sve javne ličnosti koje vode poreklo iz Hercegovine da svojim aktivnostima medijski skrenu pažnju na Prebilovce. Samo zajedno možemo da ostvarimo veliki cilj.

I mali prilog može biti veliki, ako u njemu svi uzmemo učešća.

Bićemo ponosni kad vidimo ovakvu sliku hrama posvećenom Saboru srpskih svetitelja i prebilovačkih velikomučenika

 

hram-prebilovci-(1)

Apel Srpskog nacionalnog društva Prebilovci

Pozivamo sve naše zemljake potomke, srodnike i poštovaoce mučenika stradalih u genocidu 1941- 45, i sve ljude dobre volje da prema svojim mogućnostima i osjećanima daju prilog za obnovu Hrama Prebilovačkih i drugih mučenika u selu Prebilovcima.

Prvobitni hram, sa kriptom je građen 1991. a njegove temelje je osvetio blaženo počivši patrijarh Pavle 4. avgusta 1991. Toga dana, na 50- tu godišnjicu stradanja, u kriptu hrama su položene mošti hiljada srpskih mučenika, žrtava hrvatskg terora u 1941. godini. Ovaj nedovršeni hram, sa kriptom i kostima žrtava uništile su hrvatske snage postavljenim eksplozivom i velikim bombama, da bi zatim teren poravnali i na njemu napravili smetlište.

Potomke i srodnike žrtava, čije hiljade porodice sada borave širom planete, pozivamo da se u mjestima i krajevima boravka organizuju i povežu sa ovim Društvom radi prikupljanja priloga za obnovu pomenute svetinje i jedninstvenog spomenika srpskog naroda, u koji će se položiti preostali ostaci i prah mučenika. Uporno treba da istrajemo u ovoj akciji sve dok se hram ne dovrši.

Obnovom hrama izvršavamo svoju hrišćanski i srodničku obavezu. Tako ćemo našem potomstvu sačuvati uspomenu na naše svete pretke i djecu- mučenike, dva puta ubijane na pravdi Boga.

Uplata priloga za obnovu hrama u Prebilovcima će se vršiti na posebne račune Srpske pravoslavne crkvene opštine Čapljina, kod UNICREDIT BANKA D.D. MOSTAR, na ime:   

SRPSKA CRKVENA PRAVOSLAVNA OPŠTINA ČAPLJINSKA 
G. ŠUŠKA BB, 
88300 ČAPLjINA, BIH, 
Sa naznakom: za Spomen hram Prebilovci 

U BiH, u konvertibilnim markama: br. 3381102246138904

Van BiH, devizni račun 
BROJ RAČUNA 20014667101 
VALUTA: EUR 
SWIFT: UNCRBA22 
IBAN: BA39 3381 1048 4603 1262

Dinarske uplate u Srbiji mogu se izvršiti na poseban račun SND Prebilovci, Beograd, Rimska 5/7 
br. računa 205-179372-31

Sve uplate vršiti uz napomenu za hram u Prebilovcima.

 

Za one koji žele saznati nešto više o Prebilovcima – Kvadratura kruga RTS

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: