ĆIRILICA: Novi hrvatski pokušaj prekrajanja istorije

FALSIFIKAT  Grgo Mikulić  kleše ćirilična slova na  ulazu u Široki Brijeg (ona ista slova koja u Vukovaru ne mogu da opstanu) i tvrdi da je riječ o hrvatskom pismu. Da je čitao izvještaje biskupa Benedikta Medvjedovića iz 1622. godine znao bi da katolika nije ni bilo na lijevoj strani Neretve. Koliko se otišlo u krajnost svjedoči i pokušaj da se dokaže da su humski knez Miroslav i njegov brat Stevan Nemanja – Hrvati!? Iako na prvi pogled cela priča zvuči komično, poturanje ovakvih  falsifikata je pokušaj da se Srbima oduzme identitet!

 

prebilobvci

Sveti Prebilovci

 

( deo iz knjige “Prebilovci naselje i porodice” autora Milenka Jahure)

Čiji su Prebilovci i čija je okolna zemlja, najbolji odgovor su dali Turci kada su je osvojili, u drugoj polovini 15. vijeka. Taj odgovor je sačuvan upravo u prvom defteru, na pominjanom primjeru popisa mezri Počiteljske nahije i obližnjeg sela Bivolje Brdo u kome odavno ne žive pravoslavni Srbi: „ To su srpske zemlje od davnina u posjedu Vladislava i njegovog sina kneza Heraka“!

Imena seljaka, ratara i stočara, pomenuta u defteru su, redom, najčistija srpska narodna imena. Muslimana tada nije bilo u okolini. Zato su, pored ostalog, potuno bez osnova tvrdnje katoličke crkve o velikom bježanju Hrvata iz Hercegovine prilikom turske okupacije. Nisu mogli da bježe iz hercegovine, jer ih u Hercegovini nije ni bilo!

Nedavno objavljeni, katolički „Humski zbornici“, puni su likovanja zbog savremenih vjerskih i etničkih promjena u ovom kraju. Tu se tvrdi, da je sve sačuvano iz srednjeg vijeka hrvatsko pa i stećci, crkve i manastiri srpske vlastele Miloradovića!? Sama ćirilica na tim spomenicima je proglašena hrvatskim pismom, a odnedavno „učenjaci“ iz zapadnne Hercegovine upućuju „neupućene“ u to da su Hrvati i sam Stevan Nemanja i njegov brat humski knez Miroslav!? Ovim se Srbima oduzima svako postojanje!

Međutim, sadržana tih radova i objavljeni dokumenti dokazuju suprotno, upravo da, sve do početka 18. vijeka nije bilo katolika na lijevoj strani Neretve, već samo „Turci i šizmatici“. Tako izvještaj biskupa Benedikta Medvjedovića i Dominika Andrijaševićam za vatikansku Kongregaciju za propagandu vjere, iz 1622. godine govore da katolika još uvijek nema na lijevoj strani Neretve, niti u Dubravama, Stocu, Hrasnu, itd. Poslije toga 1639, u izvještaju biskupa Restića, pominje se prvih 10 katoličkih porodica na području donje Hercegovine, na Košćeli, Hrasnu i u Hutovu. U dubravskim Crnićima u kojima niko odavno ne pamti Srbe, biskupski izvještaj, oko 1710, isto pominje „mnoštvo Turaka i šizmatika“ . Na lijevoj strani Neretve, katolici nisu osnovali prvu župu (parohiju) prije 1704. Prvi župnik bio je don Savo Vukić, polatinjeni Srbin- „sin pravoslavnih roditelja“ koji su ga se odrekli. Školovan je u visokim katoličkim školama u Italiji. U to vrijeme bilo se naselila tek nekoliko desetina katoličkih porodica na prostoru od Popova polja, do Neretve i od Metkovića, do Blagaja. Nisu imali ni jednu bogomolju, ni stan za sveštenika. Izvještaj nadbiskupa Marka Andrijaševića iz 1733. godine potvrđuje brojčanu nadmoć pravoslavnih nad katolicima i unijatima u Dubravama, Kruševu, Boljunima, Hrasnu. Pravoslavni Srbi su tada, imali svoj manastir Žitomislić, crkve u Trijebnju, Ošanjićima, Klepcima… To je sve obnovljeno 2-3 vijeka prije na temeljima porušenih starih srpskih hramova. Od početka 18, a naročito u 19. vijeku nastaje ubrzano katoličko naseljavanje ovog kraja. Ipak, u katoličkom popisu iz 1792.- „Stanju duša u župama Dubrave i Hrasno“, ni jednog jedinog katolika još nije bilo u selu Dračevu, naprimjer, koje je sada potpuno katoličko!(15).

Ovo sve valja istaći i Prebilovčani to treba da imaju na umu, da ih neko ne bi prevario, zastrašio, ili osramotio. Prebilovci su svoji na svojoj baštini, u Humskoj zemlji- vojvodstvu Svetog Save!

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: