CIA: Pavelić se 1947. šetao Rimom obučen kao sveštenik

Poglavnika Nezavisne Države Hrvatske Antu Pavelića na svojoj teritoriji u Rimu skrivao Vatikan, potvrđuju dokumenti iz 1947. koje je objavila američka Centralna obaveštajna agencija. Dokumenti pokazuju da su Amerikanci i Britanci 1947. planirali da uhapse Pavelića, ali taj plan nije sproveden, prenosi Jutarnji list.

 

Dokumenti-CIA-Pavelic

Foto: Jutarnji list

 

Izvor: Novosti 

Ovu informaciju, o kojoj se i ranije spekulisalo, potvrđuju dokumenti sa kojih je Američka obaveštajna služba (CIA) skinula oznaku tajnosti. Taj dokument, napisan 8. novembra 1947. godine u štabu mediteranskih operacija američke vojske, dokazuje da su Amerikanci i Britanci u leto te godine planirali da uhvate Pavelića, ali taj plan nije sproveden.

Pavelić je iz Zagreba s porodicom 6. maja 1945. godine pobegao u Austriju gde je boravio u američkoj okupacionoj zoni, piše zagrebački “Jutarnji list”.

Odatle se s falsifikovanim peruanskim dokumentima, pod imenom don Pedro Goner, prerušen u sveštenika, prebacio u Italiju. Stigao je do Rima gde ga je, kako potvrđuje ova beleška, pod svoje okrilje uzeo Vatikan gde je tada stolovao papa Pio XII, bivši vatikanski nuncij u nacističkoj Nemačkoj.

U Rimu su, vrlo brzo nakon pada NDH, sveštenik Krunoslav Draganović i grupa sveštenika i monaha iz zavoda Svetog Jeronima, uspostavili mrežu koja je trebalo da omogući pripadnicima kvislinškog režima da se prebace na tada najsigurniju lokaciju, u zemlje Južne Amerike.

Omiljena odredišta bila su Argentina, Paragvaj i Brazil, jer su u tom delu sveta na vlasti većinom bile vojne hunte. O toj mreži u drugoj belešci, od 12. februara 1947. godine, iscrpno piše specijalni agent Robert Clejton Mud iz američke kontraobaveštajne službe.

On je uspeo da nađe doušnika u zavodu Svetog Jeronima, koji ga je iscrpno izveštavao o stanju u toj instituciji koja se nalazi u samom središtu Rima, ali je pod upravom Vatikana.

Prema Mudovim saznanjima, onde su boravili visokopozicionirani čelnici NDH – komandant vazduhoplovnih snaga Vladimir Kren, dr Vjekoslav Vrančić, zamenik ministra spoljnih poslova, ali i Đorđe Perić, ministar propagande u srpskoj vladi Milana Nedića, mada se Pavelić tu ne spominje.

Agent Mud u belešci upozorava da se priprema operacija da se u Južnu Ameriku prebace Pavelić i Kren, posle čega su američke službe pokrenule operaciju lociranja Pavelića.

Zadatak je preuzeo pukovnik G. F. Blund, koji dolazi u Rim 11. avgusta 1947. godine i stupa u kontakt s američkim i britanskim agentima, posle čega, kako piše u svojoj zabeležci sa koje je takođe skinuta oznaka tajnosti, zaključuje da svi podaci “indiciraju da Paveliću utočište pruža Vatikan”.

On je predlagao zajedničku operaciju hapšenja, ali navodi da britanski diplomata i obaveštajac Bendal pokušava da ga “izmanipuliše” da bi akciju izvele samo američke snage, a Britanci ostali čistih ruku.

Zato Blund, Bendal i još jedan Britanac, Vershojl, dogovaraju sledeći plan, po kojem će obe strane imenovati po jednog predstavnika koji će biti u pripravnosti u slučaju da Pavelić napusti Vatikan.

Vershojl je trebalo da organizuje italijanski policijski tim koji bi asistirao Britancima i Amerikancima i u finalu akcije preuzeo na sebe samo hapšenje, da ne bi došlo do diplomatskog incidenta.

U tom trenutku bi Britanci i Amerikanci obavestili italijanske vlasti da je uhapšeni traženi ratni zločinac Ante Pavelić i stvar bi bila rešena.

Vershojl je navodio da je Pavelić poslednji put u julu te godine viđen na rimskom šetalištu, dakle izvan teritorije Vatikana, a s njim je bio jedan od njegovih telohranitelja.

Pavelić je bio kratko ošišan i odeven u monašku odeću, a Vershojl je naveo da zna tačnu lokaciju u Vatikanu u kojoj Pavelić boravi.

Zato je on, navodi Blund, trebalo da se pobrine da Pavelića izmami iz Vatikana i zatim da, prema dogovorenom planu, bude uhapšen. Ali, posle sastanka 11. avgusta ništa se nije dogodilo puna tri meseca, a Britanci su Blundu samo sugerisali da nisu u mogućnosti da izvuku Pavelića iz Vatikana.

Autor beleške u to ozbiljno sumnja, a kao potvrdu navodi da su Britanci Paveliću ranije te godine omogućili da pobegne iz Đenove kad su tamo izvršili prepad kako bi uhapsili kvislinge koji su planirali iz tog lučkog grada da krenu na put za Južnu Ameriku. Budući, dakle, da su Britanci neskloni operaciji hapšenja Pavelića, pukovnik Blund smatra da se to uopšte neće dogoditi.

Američki obaveštajac ističe da je verovatno da je Pavelićeva porodica u Firenci, a prema informacijama američkog agenta iz Vatikana, smatra potpuno pouzdanim da je poglavnik onde i da je nedavno bio podvrgnut operaciji.

Pukovnik na kraju beleške ističe da “dokument šalje brigadiru Fritzsćeu lično zbog mogućih implikacija učešća Vatikana u skrivanju ratnih zločinaca”, objavio je zagrebački “Jutarnji list”.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: