Blokada računa: Novo Goražde “živi“ u starom

Blokirani računi opštine i Doma zdravlja, ne rade dve fabrike, pijaca, zubar.Meštani za sve idu u susednu opštinu u Federaciji BiH

rs-gorazde_620x0

Izvor: Novosti
Autor: R. Milović

I zaposleni i nezaposleni u Novom Goraždu žive na „veresiju“. Žiro račun opštine je od 10. novembra u blokadi, a od tada i budžetski korisnici.

Samo po osnovu tužbe radnika opštinske administracije, duguje se 140.000 maraka, a mnogo veći dug je po osnovu neuplaćenih poreza na doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje.

Zasada, školski autobus još uvek vozi srednjoškolce u Višegrad udaljen oko 40 kilometara, a do kada će, ne zna se. U dodatnoj nevolji su korisnici socijalne pomoći, komunalci, a u još težem položaju su zaposleni u Domu zdravlja, koji od marta nisu primili platu.

– Taman smo uspeli da otplatimo jedan kredit, kojim je nepotrebno Dom zdravlja opteretilo ranije rukovodstvo, a 16 radnika Doma zdravlja je tužilo Sudu ustanovu za neizmirene plate. U međuvremenu su nas napuštali i lekari, a sadašnju doktorku koja nam dolazi iz Foče, kao i većina medicinskog osoblja, na platni spisak je stavila opština. No sad je i opština u blokadi.

Uz sve to, doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje nisu plaćeni od 2005. godine. Svi štrajkovi upozorenja, a bilo ih je više tokom ove i prethodnih godina, nisu previše uznemirili ni Fond ZO RS, a ni nadležno ministarstvo.

Naš dug, računajući od 2005. godine, sada je oko 1.400.000 maraka – kaže za „Novosti“ Jelena Gavrilović, koja je nepunu godinu dana na funkciji direktora Doma zdravlja.

Inače, ovde su prestale da rade i fabričke mašine i žice. Ovo je valjda i jedina opština koja nema ni pijačni dan ni pijacu, ni frizera, obućara, zubara, pa skoro sve što im treba kupuju u susednom Goraždu, u Federaciji BiH.

HITNA POMOĆ

SVA je sreća da nam se ovo vozilo Hitne pomoći ne kvari, jer dva su već u garaži neispravna. Nekako smo se za gorivo „grebali“ od opštine, kako bi bolesnike odvezli do Regionalnog medicinskog centra u Foči ili na ozbiljniji tretman u Banjaluku i Beograd. Ne zna se kome je teže, nama ili pacijentima – kaže za „Novosti“ Milenko Komlenović, vozač saniteta i predsednik Sindikata u Domu zdravlja u Novom Goraždu.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: