Bjelopoljsko pozorište otvorilo Festival festivala

Predstavom „Praznina“ u režiji Slobodana Marunovića – ansambl Bjelopoljskog pozorišta otvoren je takmičarski program 57. Festivala festivala

otvaranjePraznina05

Izvor: Radio Trebinje
Autor: R.S.
Pobjednici ovogodišnjeg Festivala dramskih amatera Crne Gore na završnoj smotri najboljih ostvarenja pozorišnog amaterizma u Trebinju, predstavili su se inscenacijom dramskog teksta Slobodana Tomovića, rađenom po motivima kultnog romana „Stranac“ Albera Kamija.
Za protagonistu večeri žiri publike proglasio je glumicu bjelopoljskog ansambla Saru Božović, koja je u predstavi tumačila lik advokata.

Druge večeri zvaničnog programa, trebinjskoj publici predstaviće se Pozorište „Stevan Sremac“ iz Crvenke, izvedbom „Pokondirene tikve“ Jovana Sterije Popovića, reditelja Radoja Čupića. Predstava na sceni Doma kulture počinje u 20.30 h.

Otvaranje-04-Custic

„Ono što je u Srbiji ‘Sterija’, to je Trebinje za Balkan“

Pedeset sedmi Festival festivala u Trebinju prethodno je svečano otvorio glumac Slobodan Ćustić, podsjećajući da duhovnost jednog naroda potiče iz njegove umjetnosti i pismenosti, da mu ona određuje i njegovu putanju i opstanak, te da narod bez duhovnosti nema ni svoju budućnost.
„Ono što je u Srbiji ‘Sterija’, to je Trebinje za Balkan. Trebinje vodi računa od duhovnosti i pismenosti naših naroda i narodnosti, ustvari jednog naroda, a taj narod su umjetnici“, rekao je Ćustić, ističući da je dolazak u Trebinje oduvijek i za svakog amatera bio događaj, koji su sa velikim uzbuđenjem očekivali i iznova mu se radovali.
nedjo otvaranje

nedjo-otvaranje
U ime grada domaćina i pokrovitelja, učesnike i posjetioce festivala pozdravio je zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija, ističući da je obnovom festivala namjera Grada bila da „pozorišnim amaterima regiona omogući nova viđenja i zajedničke nastupe u hramu Talije podno Leotara, gdje su se i ranije okupljali“, ali i da „oživi i u kulturnom smislu rekonstruiše jedan dramatično traumatizovan međudržavni prostor“.
„Mi smo mali da bi izmijenili neke globalne stvari, ali uvjeren sam, ovdje na tromeđi nekad tri republike, danas tri države, uspostavljena je formula neke nove saradnje, koja sanira i nadilazi konflikte, koji su na dohranjeni iz političke sfere. Ovom prilikom ćemo se zapitati – šta je to u dramskom amaterizmu što neprekidno teži novim kontaktima i sve većim dometima, a šta je to u drugim djelatnostima, pomenuću samo privredu i politiku – što nas sve sistematski srozava i vuče ka dnu?“, rekao je Ćebedžija posebno pozdravljajući pozorišne amatere iz Makedonije, „koji su se ove godine nakon poduže pauze ponovo vratili trebinjskim daskama“.

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: