Bilećki planinari na vrhu Babe osveštali Krst

Planinarsko društvo „Koritnik” ovoga vikenda imalo je još jedan uspješan uspon na sami vrh Babe planine Đeda (1735m). Jedini cilj nije bilo planinarenje, već i akcija postavljanja i osveštanja Krsta na tromeđi Bileće, Nevesinja i Gacka između Dabarskog i Gatačkog polja

baba 06

Planinari “Korotnika” u duhovnoj misiji

 

Ekskluzivno za Slobodnu Hercegovinu
Autor: Tijana Trklja
Foto: Aleksandar Lero

U proteklim mjesecima ovo planinarsko društvo bilo je vrlo aktivno, obisli su Maglić, Zelengoru, Volujak da bi na kraju obilježili i svoju matičnu planinu Babu, tako što su na njen najviši vrh Đed postavili Krst i uporedo sa tim uradili markacije puta za sve ljubitelje prirode, kako bi lakše mogli da dođu do željenoga cilja- samoga vrha.

baba 10baba 01
Društvo je na svako planinarenje išlo sa blagoslovom SPC, pa nije ni čudo sto su ovoga puta na vrh krenuli, ne samo sa blagoslovom već i sa sveštenikom Kolovićem da blagoslovi i osvešta Krst. Zahvalan na pozivu i tome sto društvo sve radi u saradnji sa SPC i drugim institucijama u gradu, otac Nebojša je istakao:

 

– Sigurno da i druga planinarska društva rade slične stvari, tako lijepe stvari i obilježavaju vrhove planina, ali ovo planinarsko društvo iz njima poznatih razloga, hrišćanskih razloga odlučilo je da pozove sveštenika na to brdo da osvješta Krst. Sama činjenica da su Krstom obilježili najviši vrh u Bilećkoj opštini, obavezala je i mene kao sveštenika da se rame uz rame sa njima popenjem na taj isti vrh. Temelj na samome vrhu ove planine, temelj Crkve i Krsta dobar je temelj da se na njemu zida jedno ozbiljno hrišćansko društvo.”

 

baba 07baba 04

 

Krst koji su prethodnog dana postavili članovi planinarskog društva visok je 3m, a širok 2m. Proporcije krsta određene su na osnovu Časnog krsta sa kosovskim vezom dobijenog na hodočašću PD ”Koritnik” prema manastiru Ostrog, kao poklon od Oca Zosima. Krst je izgrađen od čeličnog U-profila, i urađen iz četiri pozicije, radi lakšeg transporta. Pozicije su spojene vijčanom vezom.

 

Članovi PD ”Koritnik” nakon osvojenog vrha, druženje su nastavili u podnožju, pored izvora Koritnik zajedno sa gostima iz PD ”Vučiji Zub” Trebinje, PD ”Soko” Ljubinje, a na samo obilježavanje došao je i predsjednik PDRS Blagota Marković, kako bi podržao ovo mlado društvo koje je već nekoliko puta bilo najbrojnije na planinarskim okupljanjima, kao i načelnik Opštine Bileća Miljan Aleksić, svjestan važnosti i uloge ovog društva za samu opštinu.. Među brojnim gostima bio je i kapetan Vladimir Vujović u ime bilećke kasarne koja je pružila svu potrebnu logističku podršku.

 

baba 08Predsjednik PD”Koritnik” Milan Uljarević zahvalio se svim gostima i članovima na odzivu, a posebna zahvalnost je upućena onima koji su se zajedno sa njim najviše potrudili oko samoga i pošumljavanja puta i uređivanja zaraslih šumskih predjela, kao i postavljanja Krsta.

 

Pored članova, koji su nesebično utrošili svu potrebnu energiju, veliki doprinos imao je i rudnik Termolektrane Gacko, koji je obezbijedio sav potrebni materijal za izradu Krsta, posebno radnici iz mašinske radionice, skladišta, tehnologije pripreme i službe obezbjeđenja. Prevoz od Gacka do Bileće organizovao je “Herc gradnja Bileća”. Specijalna zahvalnica upućena je članu i velikom prijatelju društva Stojanu Stolu Krstiću iz Brckoga, koji je u svojoj radionici napravi planinarsku kutiju za knjigu posjetilaca.

 

Layout 1

 

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: