Bilećka trilogija: Šest šešira i dama

U Bileći je pedesetih godina prošlog vijeka živjelo samo šest građana koji su nosili šešire i jedna dama koja je „glavobolju liječila šeširom“

trilogija

U Bileći je pedesetih godina prošlog vijeka živjelo samo šest građana koji su nosili šešire: Obren Ivković, Jošo Vujović, Lazar Janjić, Spasoje Komnenić, Lazar Samardžić i čuveni profesor matematike Žarko Tomović.
Bili su posljednji predstavnici predratne građanske kulture. Kada bi Žarku vjetar skinuo šešir, samo bi se okrenuo za njim gunđajući: “Međede jedan” i nastavio bi znajući da će ga neko uhvatiti na cesti i dodati mu. Bio je to šešir od nauke i građanske kulture. Jedino je Hašim Jaganjac Sidran svakodnevno nosio lovački šešir.

sesir

Živko Janjić:Bileća tridesetih godina prošlog vijeka –crtež grafika

Najviše pažnje plijenio je šešir širokog oboda što ga je svakodnevno nosila Dragica Đurković-Markiza. Načinom odijevanja sa urođenim gospodskim manirima izazivala je podozrenje nove vlasti kao posljednji izdanak buržoazije s kojim bi se trebalo obračunati. Najčešće bi svraćala kod doktora Hamzića u želji da ostvari kontakte sa njegovom suprugom Verom, porijeklom iz gospodske porodice, koja je, što je bilo neobično za ono vrijeme, imala kolekciju šešira i simpatičnu pudlicu kao izraz pripadnosti gospodskom miljeu iz prošlog vremena. Tu svoju aristokratsku sklonost Markiza je koristila tako što je često, ne čekajući red, ulazila u ambulantu tražeći recepte i savjete ljekara.
Jednog dana Dragica iznenada uđe u ambulantu i traži od doktora Hamzića da joj nešto propiše za glavu. Doktor, da bi se oslobodio učestalih posjeta dame, napiše recept i uputi je u apoteku. A tamo – iznenađenje!
Apotekar će: “Ko vam je ovo propisao?”
“Pa, doktor Hamzić”, odgovori Dragica.
“Drugarice, sa ovim ćete morati u Beograd jer mi nemamo
ovakvu robu” – uputi je apotekar.
Na receptu je pisalo: “Rp/Šešir No. 48”.
Uvrijeđena Dragica nije više posjećivala gradsku ambulantu.

Sličnu neugodnost doktor je imao i jednom pacijenticom iz jednog obližnnjeg sela koja mu se žalila da joj muž uobražava da je konj, tražeći savjet šta da radi.On je savjetovao da ga dovede na pregled.Ona je odgovorila da nema čime da ga osedla.

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: