Bilećani u Srbiji: Pokazali humanost i ljubav prema zavičaju

U  mjesecu Vidovdana, Zavičajni klub Bilećana u Srbiji, sa sjedištem u Beogradu, priveo je kraju više humanitarnih akcija, i time obilježio godišnjicu uspješnog rada.

 

16

Autor: Miodrag Dunđerović.
Foto: Borislav Krkelić 

Konkretno, na smotri stvaralaštva u Bileći 21. i 22. juna uručene su nagrade najboljim učenicima, a u Beogradu je uplaćen novac na ime humanitarne pomoći nastradalom stanovništvu u Srbiji i Republici Srpskoj.

dani 04

Predstavnici Kluba su na svečanom otvaranju smotre “Dani bilećkih proizvoda i stvaralaštva 2014”, koja je jednodušno dobila najveće ocene, ne samo domaćina, nego i mnogobrojnih gostiju, uručili su tri nagrade najboljim učenicima Školskog centra “Golub Kureš”.

12 11 09 08

Na centralnoj tribini, na kojoj je održan bogat kulturno-umjetnički program, novčane nagrade od po 100 evra predate su Kokotović Vesni, Radovanović Tijani i Kurduliji Nikoli.

16 14

Odluku o tome kome će pripasti nagrade odlučilo je nastavničko veće Školskog centra, a direktor škole Zdravka Milićević je zahvalila Zavičajnom klubu Bilećana na nagradama i izrazila uverenje da će saradnja  biti nastavljena. Klub je već odlučio da se nagrada dodeljuje srednjoškolcima svake godine, zahvaljujući našim darodavcima..

U Beogradu je upravo okončana druga humanitarna akcija Bilećana i na račun vlada Srbije i Republike Srpske uplaćeno je po 85.000 dinara, u skladu sa odlukom Upravnog odbora Kluba. Taj novac je prikupljen na donatorskoj večeri koja je 12. juna održana u restoranu “Košuta”, u prisustvu oko 120 Bilećana i prijatelja našeg grada. Članovi Kluba su, inače, medju prvima reagovali na katastrofu i već drugog dana dostavili pomoć u hrani i higijenskim sredstvima ugroženom stanovništvu u smještajnim centrima  “Šuplja stena” i “Arena”.

sajam 00 sajam

 Bileća se u danima Vidovdana predstavila u najljepšem svjetlu, a njeni gradjani pokazali su da mogu, imaju i da znaju da pokažu šta umiju da urade. Na smotri proizvoda, koja će postati tradicionalna, izlagači su se predstavili na 72 brižljivo i znalački uredjena štanda u Univerzalnoj dvorani u centru Bileće. Okupili su se proizvodjači hercegovačke zdrave hrane, čuvenog sira i kajmaka, pršute, meda, vina, stigli su ribolovci, lovci, izdavači, majstori kamena, tekstilci…

Dvodnevna manifestacija naišla je iskreno oduševljenje proizvodjača i posjetilaca, koji su je ocenili kao visoko profesionalno organizovanu i kao veliko pozitivno iznenađenje u ponudi ove male opštine, uz značajnu medijsku pažnju. Bio je to bez sumnje tih dana jedan od najznačajnijih privrednih i kulturnih dogadjaja u Republici Srpskoj.

dani 00

Gotovo da nije bilo stanovnika Bileće koji nije obišao sajam, čijem su predstavljanju i okupljanju doprinijeli i članovi Zavičajnog kluba Bilećana u Srbiji. Ceremoniju otvaranja manifestacije obogatili su pripadnici bivše Škole rezervnih oficira, čijih je više od 350 članova iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije učestvovalo u defileu ulicama Bileće.

Po ko zna koji put svečanost su uveličali članovi kulturno umjetničkih društava “Vladimir Gaćinović”, “Osvit”, “Vlatko Vuković” i “Zora Hercegovine.” Crkvena opština Bileće organizovala je saborovanje slikara ispred Parohijskog doma, uz učešće 24 akademska slikara

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: