Bilećani u Beogradu: Zemljačka sloga Hercegovce spasava!

Zavičajni klub Bilećana u Beogradu je nedavnom akcijom pružanja pomoći zemljacima, koji su u potrazi za hlebom otišli na rad u Soči, pokazali kolika je snaga zemljačke sloge.
AERODROM SOČI

Napokon kući: Doček na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu

 
Piše: Trifko Ćorović
Slobodna Hercegovina
 
 

U

grupi prevarenih radnika na privremenom radu u Sočiju našlo se čak sedam Bilećana (Predrag Lero, Miodrag Kapor, Miomir Stolica, Nikola Koljivrat, Gojko Bajčetić, Aleksandar Milićević i Milenko Kuljić). Čim su čuli da su njihovi zemljaci zarobljeni u Rusiji i da se traži način kako da se vrate u zemlju, aktivirali su se članovi Zavičajnog udruženja Bilećana u Beogradu.

– Gledajući prilog na TV-u prepoznao sam Vladimira Lera, koji je pričao o zatočeništvu svog brata Predraga koji se našao među prevarenim radnicima u Sočiju. Prirodno je bilo da nešto uradimo za naše ljude. Klub Bilećana sastaje se jednom mesečno, ali ova situacija je nalagala trenutnu reakciju. Telefonski smo počeli da kontaktimo međusobno tražeći rešenje za zemljake – započinje priču Kosta Čubrilo, jedan od aktivista Kluba Bilećana.

Bilećanima je na ruku išla činjenica da se načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić u tom trenutku nalazio u Beogradu i odmah je prihvatio da se i opština Bileća uključi u rešavanje ovog problema. Pored njegove podrške, direktnu finansijsku pomoć je pružio i Pero Trklja, zemljak iz Toronta, koji se takođe u kritičnom periodu, zatekao u Beogradu.

restoran

Za zemljake otvoreni i van radnog vremena: Restoran “Stara srpska kuća”

– Sačekali smo naše ljude na aerodromu. Odveli smo ih na večeru u kod naših prijatelja u novobeogradski restoran “Stara srpska kuća”, koji su za ovu priliku ostali van radnog vremena da bi ih ugostili. Iako smo hteli da zemljacima ponudimo smeštaj, nismo mogli protiv njihove volje, a oni su izričito tražili da što pre krenu na put kući, svojim porodicama, u rodnu Bileću – priča Maja Kokolj, koja je bila u delegaciji koja je na aerodromu “Nikola Tesla” dočekala napaćene radnike iz Sočija.

Zavičajna udruženja mnogi doživljavaju kao foklorna društva, ali ova akcija Bilećana pokazuje da je razlog postojanja od mnogo šireg značaja.
– Godišnje aktivnosti Kluba ne mogu se predvideti unapred, ali upravo ovakve situacije daju pun smisao Kluba. Naše aktivnosti ne mogu da se svedu samo na povremena sijela i folkorne manifestacije, već moramo biti pri ruci zemljacima kojima je pomoć stvarno potrebna – upozorava Kosta Čubrilo.

Zavičajni klub Bilećana u Beogradu je oformljen prošle godine. Za kratko vreme uspeo je da okupi veliki broj Bilećana. Do sada su organizovali sijelo Bilećana, prikupljali su sredstva za obnovu  crkve na Vučjem Dolu, a uplatili su i određena sredstva na račun Sandre Svorcan, mlade Bilećanke kojoj je neophodna transplatacija srca.
Klub Bilećana još nema svoj prostor. Jednom mesečno se okupljaju u njihovom restoranu “Stara srpska kuća” i kuju planove za budućnost.

Činjenica da su se među zatočenicima u Sočiju iz svih hercegovačkih opština zatekli samo radnici iz opštine Bileća podseća i njihove zemljake u Beogradu koliko je tamošnji narod u egzistencijalnim problemima, pa je za koru hleba spreman otići na kraj sveta.

IMG_6576

Uvek na usluzi zemljacima: Dejan, Maja i Kosta, aktivisti Zavičajnog kluba Bilećana u Beogradu (Foto: Slobodna Hercegovina)

 

– Nemamo novca za rasipanje. U ova teška vremena, svaki dinar je značajan. I kada smo organizovali svoje sijelo svaki član je platio ulaznicu, trudimo se da svaki sakupljeni dinar od članarine iskoristimo u humanitarne svrhe. Pokušavamo da animiramo sve Bilećane koji su u Srbiji i uključimo u aktivnosti Kluba. Članarina je 1.200 dinara godišnje, što na mesečnom nivou iznosi 100 dinara, dok je za studente  simboličnih 300 dinara godišnje. To nisu velika sredstva za pojedinca, a mogu da budu značajna pomoć. I ovim putem pozivamo sve naše zemljake i prijatelje da nam se priključe. Veliko je zadovoljstvo kada imaš svest da si nešto uradio za svoj kraj ili zemlju svojih predaka – zaključuje Dejan Vuković,  još jedan mladi aktivista Kluba Bilećana.

Za sve Bilećane koji još danas žele da se pridruže Klubu, sve potrebne informacije mogu naći ovde.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: