Bileća proslavila svoju krsnu slavu

Izvor: Moja Hercegovina
Autor: Jelena Denda
Video: Nebojša Vukanović
 
 

 

 

 

Opština Bileća i njen saborni hram proslavili su danas svoju krsnu slavu Svetog Savu uz prigodan program u Domu kulture „Jevto Dedijer“, čemu su prethodile sveta arhijerejska liturgija i litija. Načelnik Opštine Miljan Aleksić slavski kolač slomio je zajedno sa vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem.

Vladika Grigorije blagoslovio je slavski ručak i istakao da je ovaj praznik dobra prilika da se podsjetimo ko smo i da potičemo od plemenitog roda Nemanjića. On je dodao da bez Svetog Save Srbi vjerovatno ne bi ni postojali kao narod.

Načelnik Miljan Aleksić u pozdravnoj riječi naglasio je da samo u svjetlosti velikih praznika možemo razumjeti i shvatiti koliko je važno zajedništvo i bratsko okupljanje, jer je svetosavska tradicija žila kucavica srpskog naroda.

Svake godine, povodom krsne slave, Opština Bileća dodjeljuje Povelje, inače svoja najveća priznanja, kako bi odala priznanje istaknutim pojedincima i kolektivima koji su se svojim radom i zalaganjem za zajednicu istakli u prethodnoj godini. Ove godine u kategoriji zaslužnih pojedinaca Povelja je pripala Željku Kovačeviću, ministru industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske za, kako navode, njegovu veliku naklonost i podršku Bileći u cilju njenog sveobuhvatnog razvoja, te prosperiteta njenih građana.

U Kovačevićevo ime Povelju je primio njegov pomoćnik Đuro Grbić. On je izrazio zahvalnost za ovo priznanje i rekao da Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva radi sve da obezbjedi razvoj, zapošljavanje i uslove za normalan život stanovništva u Bileći.

Povelja Opštine Bileća u kategoriji zaslužnih kolektiva za 2013. godinu pripala je preduzeću „Tabaković“ d.o.o, jer je, kako se navodi, mnogo puta nesebično izašlo u susret molbama i zahtjevima građana Bileće kojima je bila potrebna pomoć, a posebno crkvenim zajednicama prilikom izgradnje i obnov hramova na području ove i drugih opština.

 

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: