Bileća: Kredit od 9 miliona KM izazvao oštre polemike

Redovna, 12. po redu, sjednica Skupštine opštine Bileća završena je danas, a najvišu polemiku među odbornicima izazvalo je donošenje odluke o kreditnom zaduženju Opštine po projektu „Vodovod i kanalizacija RS“, u iznosu od 9.000.000 KM

XII-sjednica-540x300

Izvor: Moja Hercegovina
Autor: Jelena Denda
Foto: Moja Hercegovina

 

Ova tačka dnevnog reda usvojena je, čime je odlučeno da se prihvati kreditno zaduženje Opštine Bileća kod Evropske investicione banke za projekat separatnog kanalizacionog sistema upotrebljenih i oborinskih voda Bileće i projekat rekonstrukcije i dogradnje vodovodnog sistema u ovoj opštini. Iz opozicije kažu da je novo kreditno zaduženje, s jedne strane, opravdano, jer su vodovod i kanalizacija u Opštine Bileća u katastrofalnom stanju, te se mora raditi na njihovoj revitalizaciji. Sa druge strane, smatraju da je to preveliko zaduženje za ovu opštinu.

– Zaduženje je preveliko ako imamo u vidu problem u funkcionisanju opštinskog budžeta, kao i njena dosadašnja kreditna zaduženja, posebno dug Vodovoda Bileća za električnu energiju. On se stalno nagomilava, račun im je u blokadi i za sad niko ne rješava taj problem. Evropska investiciona banka radi sa čistim računima i zbog toga ona neće ući u ovaj projekat bez čiste računice – smatra Slavko Dangubić, odbornik Demokratskog narodnog saveza.

Prema riječima načelnice Odjeljenja za finansije Nataše Mitrić, Opština Bileća u skladu sa Zakonom o zaduživanju može da se zaduži do 18% od tekućih prihoda u prethodnoj fiskalnoj godini, a stvar je Skupštine da li će odlučiti da uđe u nova zaduženja.

– Opština Bileća trenutno je zadužena oko 5%, a iduće godine, kada dođe sljedeći kredit na naplatu, biće ispod 8%. Faktički bi onda mogla da se zaduži još do 10%. Ova usvojena tačka dnevnog reda je samo odluka da se može pristupiti projektu, a novac bi se povlačio u tranšama. Uopšte ne mora da znači da će biti odobreno tih devet miliona – jasna je Mitrićeva.

Osim navedenog, iz opozicije su imali primjedbe i na današnje usvajanje Izvještaja o izvršenju budžeta opštine Bileća za 2013. godinu, za koji smatraju da je trebao da bude mnogo ranije.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Izvještaj odbora za pripremanje manifestacije „Dani bilećkih proizvoda i stvaralaštva“, zatim Odluka o osnivanju Teritorijalne vatrogasne jedinice opštine Bileća, te sporazum o saradnji između Opštine Bileća i „Aliquantum energy PLC“. Jedina tačka dnevnog reda koja nije izglasana odnosi se na Odluku o imenovanju VD članova Odbora za žalbe opštinske uprave Bileće.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: