Biciklizmom kroz istoriju: Pruga donosi nove turističke ponude

U okviru Programa Prekogranične saradnje u Zavali je održan sastanak na kome je predstavljen projekat “Biciklizmom kroz istoriju” – Revitalizacija stare uskotračne pruge.

TO

Ovaj za BiH i Hrvatsku veoma važan projekat finansira Evropska unija iz IPA fonda, a njegova vrijednost je 543.266.42 evra, od čega EU finansira 539.376.45 evra ili 83,78 % a nosioci projekta 103.889.76 evra ili 26,22%.

Partneri ovog projekta koji implementira Javno preduzeće “Vjetrenica-Popovo polje” Ravno su Regionalna agencija DUNEA, Regionalna razvojna agencija REDAH, Udruga za promociju biciklizma “Hercegovina Bike”, Turistička zajednica Općine Konavle, Turistička organizacija Grada Trebinja, te opštine Čapljina, Ravno i Neum.

TO 1
Trasa nekadašnjeg Ćira koga pamte mnoge generacije biće pretvorena u biciklističku stazu koja će na neki način spasiti Ćira od zaborava. Ova staza predstavljaće važan dio turističke ponude Trebinja i gradova u regionu. U okviru projekta predviđena je gradnja turističkih odmarališta na lokacijama nekadašnjih željezničkih stanica. U projektu je predviđeno da glavna stanica bude u opštini Ravno.

Od Tatjane Bulajić koordinatora ovog projekta saznajemo da je on od velikog značaja za Trebinje i region, jer je to prvi projekat koji se realizuje u saradnji sa Hrvatskom i EU. Bulajić kaže i da postoje velike mogućnosti nadogradnje ovog projekta.

“Idealan je za Trebinje i gradove okruženja jer ovaj grad iz godine u godinu dočekuje sve veći broj turista koji u grad na Trebišnjici dolazi na biciklima. Biciklizam evidentno postaje sve popularniji, a ova staza dužine gotovo 200 kilometara će biti mapirana GPS-om i na njoj će biti postavljena biciklistička signalizacija. Projektom je predviđena nabavka bicikala koja bi se iznajmljivala”, naglasila je za  Tatjana Bulajić i dodala da je sekundarni cilj projekta promocija zdravog života i biciklizma.

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: