Beograd: Održana tribina “Hercegovina u Velikom ratu“

U Domu Vojske Srbije večeras je održana tribina na temu „Hercegovina u Velikom ratu“, u organizaciji Udruženja Nevesinjaca u Beogradu, a povod je stogodišnjica stradanja i vojevanja.

nevesinjci

Izvor: odbrana.mod.gov.rs

Tribinu je otvorio Zoran Janjić, predsednik Izvršnog odbora Udruženja Nevesinjaca u Beogradu.
„Bez ambicija da preispitujemo istoriju, organizujući skup ‘Hercegovina u Velikom ratu’ želeli smo da ukažemo na neke nedovoljno obrađene teme koje se tiču Hercegovine, da se setimo i odamo počast našim zaboravljenim herojima, talentovanim umovima i nevinim žrtvama. Jer bez sjećanja nismo ni narod ni ličnosti. Na sjećanju se temeljimo, kroz njega postojimo“, objasnio je Janjić.

Program je vodila Snežana Lukić, a govorili su akademik književnik Rajko Petrov Nogo i istoričari dr Danilo Šarenac, prof. dr Predrag Puzović i dr Milan Gulić.

„Hteo sam večeras da govorim o jednom manje poznatom Nevesinjcu – Dragutinu Dragu Raoviću, kroz čiju se sudbinu i djelo prelama drama Velikog rata. Ali shvatio sam da ne treba govoriti o pojedinačnom heroju, već o čitavoj jednoj generaciji koja je nedovoljno opevana“, rekao je Rajko Petrov Nogo, a potom odrecitovao tri svoje pesme koje su temom vezane za Veliki rat.

Dušan Šarenac se opredelio za jednog heroja, ali u čijem se liku ogleda cela ta generacija.
„Kad je reč o pretečama Gavrila Principa svakako je nezaobilazan Bogdan Žerajić. O njemu se malo zna, ali oko njegovog imena se ipak razvio kult“, istakao je Šarenac.

nevesionjci 02

Program je pesmom obogatio hor crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene na Voždovcu. Veče su otpočeli himnom, „Bože pravde“, a u toku večeri su nastupili i sa kompozicijama „Tamo daleko“ i „Srpkinja“.

Tribina je imala humanitarni karakter, jer su posetioci, koliko je ko bio u prilici, ostavili prilog za obnovu spomen-hrama u Prebilovcima. „Prebilovci su jedan od najupečatljivijih svedoka stradanja Srba, zato je neophodno da se tu obnovi hram – da bi se kontinuitet stradanja zaustavio“, rekao je Zoran Janjić.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: